- Hadde jeg hatt troen på prosjektet absolutt hele veien uten å blunke, hadde jeg lansert for et og et halvt år siden. Da hadde verden sett annerledes ut nå.

Erlend Bakke (29) trekker ikke på smilebåndet, men sitter helt alvorlig i et sterilt møterom i Vika. Han er entreprenøren bak YouSpin360, en ny gratis 360° foto-applikasjon som 100.000 har lastet ned siden lanseringen 15.mai.

- Så du mener verden vil se annerledes ut i 2013 på grunn av app'en?
- Ja.

Én blant 500.000
Han har lykkes der mange feiler. Apples app-butikk rundet nylig 500 000 applikasjoner, og å havne på topplistene er et unntak. YouSpin360, som tilhører Bakke og selskapet hans 3sixty, er en «introvert panoramagenerator» som syr sammen en serie bilder og gjør det til en 360° animasjon som enkelt kan lastes opp på en dedikert Facebookside. Den er en hit i blant annet USA, Saudi Arabia og ikke minst Kina, hvor Bakke er i snakk med den sosiale nettverkssiden RenRen om implementering av app’en.

Lager 3D-kopier av folk
3sixty ble stiftet av Bakke i 2008, og spesialiserer seg i 360° produktfotografering, med Helly Hansen, Bjørn Dæhlie og Jimmy Choo på klientlisten. Det er likevel ikke bare produktfoto Bakke ser for seg at app'en skal brukes til.

- Jeg vil demokratisere 360° animasjoner, fordi jeg mener i fremtiden er alle opplevelser interaktive på nettet. På sikt vet jeg at folk vil ha digitale 3D-kopier av seg selv. Vi har lyst til å være selskapet som tilbyr folk den tjenesten.

- Altså være plattformen for skape en personlig virtuell identitet?

- Ja, der hvor du kan gjøre alt du gjør i den ordentlige verdenen. Noen må gi mennesker en enkel måte å digitalisere seg selv på. Det gjør vi nå.

Bedre kommunikasjon
360° stop-frame og videoanimasjoner er så klart ikke noe nytt. Spillindustrien ser en stødig utvikling mot mer og mer realistisk gameplay takket være sofistikert motion capture teknologi, hvor spill som LA Noire og Battlefield 3 leder vei.
Så hvorfor hadde ikke Bakke trua og lanserte foto-appen for halvannet år siden? Svaret er dårlig erf#229.

Gikk på en smell
Bakke har en mastergrad i design og merkevarestrategi fra Londons Brunel University og startet Lobster Studio UK i 2007 som et av de første 360° produktfotospesialistene, før han i 2008 flyttet til Norge og satte opp 3sixty. Et tidlig prosjekt, produksjon av 3D fotobokser, ble lagt i grus etter at høye driftskostnader etter hvert sørget for at Bakke gikk tom for penger.
- Vi fant egentlig opp fotoboksen på nytt, men det var dette med timing, og det var mye som måtte være på plass i en fotoboks, forklarer Bakke.
- Jeg tenkte under den prosessen at dette burde vært en app, men på det tidspunktet ble det ikke noe av.

Tjener ikke penger på app'en
Under en CeBIT messe i Hannover møtte han flere apputviklere, og app-ideen dukket opp igjen. Nå er den gratis i Apples App Store, og i første omgang tenker Bakke å gjøre YouSpin360 og Facebooksidene hvor brukernes videoanimasjoner er å finne, åpne for annonsører. I tillegg ser han på muligheter for at internasjonale klesmerker kan reklamere for sine 360° kolleksjoner på Facebooksidene. Han er eneste fulltidsansatte i 3sixty Norway.

- Det er for å ha god kontroll på cashflow og ikke putte meg i lignende situasjon som i London, hvor vi raskt var 8 ansatte og ikke hadde cashflowen til å betale lønn...Det vil jeg ikke oppleve igjen.

10 bilderedigerer i Filippinene
I tillegg til kontoret i Sandvika har Bakke ti ansatte som redigerer bilder og en forretningspartner i Fillipinene. Han medgir at det er for minske driftskostnader.

- Fillipinene er viktig for meg. men det er også viktig for meg å gi folk der borte utdanning. En prosent av selskapets omsetning går til et tiltak hvor folk uten noe særlig utdanning blir lært opp i fotoredigering, programmering, IT etc.

- Og nå er selskapets mål?

- 1 million registrerte Facebook-brukere og 500 000 nedlastinger av app'en innen seks måneder.

Og han er fortsatt helt alvorlig.

Andre app-suksesser:

Mesteparten av betalte apps går med tap, både for Apple og Android, men det er flere i Norge som har gjort det bra i det stadig voksende app-markedet. Her er noen av de som har klart det:

iLlumination
Erik Storli jobbet på Rema 1000 og lagde en app som gjorde mobilen om til en lommelykt. Det likte USA, hvor brukere kan laste ned en gratisversjon som viser reklame, mens resten av verden må betale for en reklamefri utgave. Og plutselig var 21-åringen millionær. Salget går ifølge NRK fortsatt godt.



Tv-guiden
I 2008, fra gutterommet på Sandnes lagde den da femtenårige Knut Ørland en app som enkelt nok viste deg tv-programmet. Det har han tjent flere hundre tusen kroner på.



Skambankt / Ugress
Med en unik brukervennlighet og mulighet for å nå direkte til publikum har de fleste av verdens største artister egne app'er. Skambankt og Ugress var to av de første norske bandene til å skaffe egen app - dog utviklet at amerikanske Mobile Roadie. Utviklingspotensialet er fortsatt stort.

Agens
Den norske apputvikleren er hovedsaklig oppdragsbasert, og hadde en økning i omsetning fra 7,2 til 11,4 millioner i 2010.

Kronespillet
Apputvikleren Apps traff en nostalgisk nerve da de introduserte en digital versjon av den gamle butikkfavoritten. Over 100 000 nedlastinger så langt.

... men ingen slår finnene

Angry Birds
Finske Rovio er fortsatt den soleklare eneren når antall nedlastinger telles opp. Over 100 000 000 nedlastinger and counting..alt for noen iltre fjærkre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.