Jeg vil søke, når begynner jeg prosessen?
- Du bør starte søknadsprosessen til de mest prestisjetunge universitetene to år før studiestart. Så om du vil bli student i 2013, start nå! Snakk med venner og bekjente som har studert i USA, les om universitetene på nettsidene og be om mer informasjon fra de du er interessert i.

Trenger jeg å testes?
- For bachelorstudier i USA må du ta de beryktede, men totalt ufarlige SAT (Scholastic Aptitude Test)-testene, eventuelt den konkurrerende ACT (American College Testing), samt språktesten TOEFL (Test Of English as a Foreign Language). SAT Reasoning Test måler din evne til å tenke kritisk og å analysere og løse problemer. SAT Subject Test (tidl. SAT II) er basert på pensum fra amerikansk high school og tester ditt generelle kunnskapsnivå innenfor forskjellige emner som engelsk, historie, matte, samfunnsfag, fysikk og språk. Merk at testen utformes med amerikanske øyne, og derfor kan være forskjellig fra det som læres på norsk vgs.

SAT eller ACT må tas på satte datoer i Oslo, Stavanger eller Flekke. Resultater foreligger rundt fem uker etter testen, så dersom du tar det tidlig og stryker, har du mulighet til å ta den på nytt før søknadsfristen til universitetet går ut. TOEFL må tas elektronisk ved testsenteret i Drammen, eller på papir i Flekke eller Trondheim. Igjen: Vær tidlig ute! Ta testene før du søker.

Men husk at om du gjør det bra på SAT-testene er du på ingen måte garantert studieplass. Det er mange som får full score og likevel ikke slipper gjennom nåløyet.

Hvordan søker jeg?
- Søknadsskjema kan lastes ned fra universitetets admissions office og fylles i hovedsak ut elektronisk via universitetets nettsider. Papirer og dokumentasjon må ettersendes i posten. Les gjennom skjema og veiledning nøye og fyll ut så godt du kan. Ofte kan deler av skjemaet virke forvirrende for en som ikke fra USA, men bare ta kontakt med skolens internasjonale kontor med eventuelle spørsmål. Det koster penger å søke, og gebyret er ikke refunderbart.

Hva bør karaktersnittet mitt være?
- Så det grunnleggende: Karakterer. Man kommer ingen vei uten å bevise at man har gjort det eksepsjonelt bra på videregående, såpass bra at karaktersnittet ditt ligger helt i toppsiktet på landsbasis. Vitnemålet må oversettes til engelsk. Dette kan som regel gjøres av skolen, eller av en statsautorisert translatør. Men karakterer er overhodet ikke alt¿

Hæ, må jeg vise til mer enn karakterer?
- Ja, vel så viktig er de engasjementene du tar på deg, både på og ved siden av skolen. Elevrådet, russestyret, skoleavis og lignende er gode steder å være. Deltagelse i faglige konkurranser (Abel, fysikkolympiaden etc), frivillig arbeid, relevant deltidsjobb og sportslige aktiviteter utenom skolen likeså. Husk å ta med erf#229er fra dette på motivasjonsbrevet.

Hva er et motivasjonsbrev?
- Dette er noe av det viktigste i søknadsprosessen. Motivasjonsbrevet skal vise deg frem som en unik søker, en som kombinert med eksepsjonell faglig kompetanse, kreativitet og engasjement har evnen til å kommunisere dette på en konsis og interessant måte.

Brevet - eller personal statement - er på mange måter som en jobbsøknad hvor du må bevise hvorfor DU er den rette personen for en ettertraktet studieplass. Husk at du skal vise deg frem, men ikke overdrive, og hold deg for all del til sannheten. Hold brevet ryddig, oversiktlig, klart formulert og ikke minst godt strukturert - ikke hopp frem og tilbake mellom emner. Motivasjonsbrevet er din sjanse til å gi totalt fremmede et godt og personlig inntrykk av deg selv, så ta deg god tid med det.

Skriv en kladd som får ligge et par dager før du ser på den igjen, og da sannsynligvis tenker herregud, at jeg kunne skrive det! Få en lærer eller familie til å se på brevet - selv om det kan være litt flaut, før du redigerer og oppdaterer. Husk for guds skyld rettskrivning! Det tar seg dårlig ut om du staver skolens navn Princetån.

Også var det noe med anbefalingsbrev, essay og sånn?
- Noe universitetene er spesielt opptatt av er gode referanser. Spør lærere du vet har mye godt å si om deg om å anbefale deg som student.

Mange universiteter ber også om et essay basert på et spesifikt tema. Les gjennom kravene for essayet nøye og hør gjerne med nåværende USA-studenter hvordan de gikk frem. Gode eksempler finnes også på Harvard UK sin nettside.

I tillegg kan det være mulig å legge ved annet relevant materiale. Har du skrevet et relevant innlegg til en avis? Har du en kunst eller foto portfolio? Bevis på faglige meritter? Alt som er med på å danne et positivt bilde av deg som student og person er verdt å ta med.

Hjelp, de sier noe om intervju?
- Det er ikke alltid at nordmenn må gå gjennom intervjurunde, og om du blir spurt, er det i hovedsak ikke forventet at du skal dra til USA for det. Intervjuprosessen er veldig individuell og kan gjøres over telefon, eventuelt personlig med tidligere studenter fra universitetet du har søkt på som også befinner seg i Norge.

Hvor tøff er konkurransen?
- Ivy League-universitene er naturlig nok ekstremt populære, og har stadig en økning i antall søkere, spesielt etter at universitetene i England økte studieavgiftene for nasjonale studenter. Inntaksraten ligger hovedsaklig under, eller rundt 10%. Eksempelvis kom 2205 av 30 489 søkere inn på Harvard College i 2010, hvorav 10% av de som kom inn var internasjonale studenter.

Skoleutgifter inkludert rom på campus ligger på rundt 230-280 000 kroner i året, og kombinert med det høye inntakskravet sier det seg selv at du virkelig må fokusere på søknaden og vurdere om dette er den rette veien for deg.

Hvordan får jeg råd til 280.000?
- For skoleåret 2011/12 får du tilsammen 220 660,- i stipend og lån av Lånekassen for et år av en bachelorgrad i USA. Resten må dekkes av egen lomme, eventuelt av stipend fra lærestedet, legat eller lignende. Ved Ivy League universitetene får du støtte av Lånekassen til alle fire årene av bachelorgraden, i motsetning til mange andre universiteter i USA, hvor kun de tre siste årene er dekket.

Kilder: Ansa, skolenes nettsider.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Nyttige sider:

ANSA (Association Of Norwegian Student Abroad)

Din beste venn som utenlandsstudent. Forsikring, råd, kontakter, events og mye mer.

Fulbright Norway

Stiftelse som tildeler stipend for bl.a studier i USA.

Den amerikanske ambassaden i Oslo

Informasjon for nordmnenn som ønsker å studere i USA.





Flere saker fra DN Talent:

Sveaas og Hagen sponser norske studenter

Her er verdens beste skole

Vil ha gratis eliteutdannelse