- Tenk om hun ikke liker meg! Det at jeg plutselig var en tilfeldig premie, og ikke en person noen kontaktet for min ekspertise, gjorde dette litt mer skummelt, sier Hilde Vanvik.

Hun har flere styreverv og er konsernsjef i Pocos, som eier fem butikkjeder i Norge. Nå skal hun snart få en helt ny erf#229, for over kafebordet sitter Aisha Mehdi (26). I et år skal Vanvik være hennes mentor.

- Hva skal du bruke mentoren din til?

- Jeg tror jeg kan bruke henne til mye! Jeg er litt lost i utdanningssystemet og vil gjerne bli leder en dag. Da trenger jeg råd og veiledning, sier Aisha, som jobber som HR-konsulent i arbeids- og velferdsdirektoratet.

Valgte vekk ”Ali-yrke”
De møttes gjennom en konkurranse arrangert av nettstedet ambisjoner.no og butikken The Body Shop, som drives av Pocos.

Målet var å hjelpe kvinner opp og frem, og samtidig fremme mangfoldet. Av 25 søkere skilte Aisha seg ut ved å være en av å få med minoritetsbakgrunn som hadde valgt HR-bransjen som yrkesvei.

- Vi har jo ALI-yrkene. Advokat, lege og ingeniør er typiske for unge med minoritetsbakgrunn. Jeg tror det skyldes at det er håndfaste og sikre yrker innvandrerene visste om da de kom til landet. Ikke minst var det statusyrker i hjemlandet. Det er viktig for oss å vise at det fins andre veier å gå, sier Waseem Mirza, daglig leder i Ambisjoner.no, som har fokus på unge med minoritetsbakgrunn.

- Hvorfor valgte du noe annet?

- Jeg har alltid hatt lyst til å jobbe med mennesker, og foreldrene mine la ingen føringer utover at jeg burde ta en utdannelse. Nå vil jeg gjerne bli leder en dag, både fordi jeg vil ha ansvar, men også fordi jeg vil sette et eksempel for andre minoritetsjenter, sier Aisha.

Fra teori til praksis
Men hva kan Aisha egentlig bruke Hilde til? Er mentoren en venn, klagemur, støttekontakt, storebror eller bare en smart måte å få innpass hos de store?

Vi spurte professor i pedagogisk rådgivning ved institutt for voksnes læring og rådgivningsvitenskap på NTNU.

- På skolebenken får du kunnskap om faget og teorien, En mentor kan overføre denne kunnskapen til bedriften du jobber i, sier Ragnvald Kvalsund, som også var medredaktør for boken Mentoring og coaching i et læringsperspektiv i 2009.

En som ønsker at du lykkes
Hilde jobber i kosmetikkbransjen, Aisha med NAV.

Har de egentlig noe å lære hverandre? De lærde strides.

Kvalsund på NTNU mener at det beste er å finne en mentor i egen bransje, mens Solveig Sikkeland som har jobbet med organisert mentoring siden 1997 mener det ofte kan være en stor fordel at mentoren ikke er en kollega.

- Det kan være kjempesmart å velge på tvers av en bransje. Det kan være veldig nyttig for en superingeniør å ha en filosof som mentor, da vil man få andre perspektiver og ta del i et helt annet tankesett. Jeg er veldig for ulikheter, sier Sikkeland.

Styr unna sjefen
Det viktigste er uansett at mentoren er en uhildet samtalepartner. Du bør ikke velge sjefen eller et styremedlem i bedriften du er ansatt i. Minst mulig formelle bindinger er tommelfingerregelen for et vellykket mentorskap.

- Kan man ikke bare prate med en venn?

- Bruk gjerne venner, men en venn vil neppe være uhildet i forhold til deg. Familie og ektefelle er nyttige samtalepartnere, men ikke for alt. En god mentor fungerer i medgangstider og motgangstider. Det er alltid nyttig å ha en nøytral samtalepartner, og du må ikke nødvendigvis ha store utfordringer for å ønske å bli enda bedre, sier Solveig.

Gammel ide, ny innpakning
En mentor er ingen beskyttet tittel, og det siste tiåret har begrepet blitt populært. BI er en av skolene som har egne mentorordninger, det samme har skoleverket og et stort antall andre utdanningsinstutisjoner og bedrifter.

- Det er vel ikke noe nytt at man "må lytte til erfarne fjellfolk"?

- Nei, dette med mentor er veldig gammelt. Det har blitt mye fokus på det nå, fordi det er blitt viktig med relasjonsledelse, å ha relasjoner som kan være konstruktive og legge til rette for vekst, utvikling og læring, sier Kvalsund.

Han tror også valgfriheten i alt fra sykehus til lege og studievalg er med på å gi grobunn for mentorer og rådgivere.

- Man får en stor trang til å lære ting og vokse, utvikle seg og se hele livet sitt som en karriere. Med den bakgrunnen tror jeg coaching og mentoring passer godt inn. Det er et tilbud om å få en relasjon som kan hjelpe meg og deg til å utvikle oss, sier Kvalsund.

 

Tips for å finne og bruke en mentor

  • Å få en mentor kan være en del av forhandlingene når du kommer inn i en ny jobb. Opplæring får man gjerne uansett, men en mentor over tid vil gi større trygghet og en bedre utvikling inn i bedriften. Noen ringer også til folk som har utmerket seg positivt i mediebildet. Det verste som kan skje er at du får et nei, men det er viktig å avklare forventningene på forhånd. Hva vil du ha ut av det - hva kan mentoren din gi deg.

  • Grunnlaget for å lykkes er tillit, og grunnlaget for å mislykkes er at man opprettholder et avhengighetsforhold for lenge. Du må ikke bli avhengig av å spørre mentoren sin om alt. Finn en mentor som genuint ønsker at du skal lykkes, en som er raus, har tid og som klarer å la deg være i sentrum. Mentoren må ikke benytte anledningen til å sole seg selv altfor mye.

  • Avtalen bør være basert på frivillighet, og du trenger ikke nødvendigvis strukturere forholdet. Man kommer likevel ikke unna at man må møtes. Tillit gjør at terskelen for å ta kontakt, be om møter, spørre og ha en dialog blir mye mindre.

  • Taushetsplikt og konfidensialitet gjelder i mentorforholdet som andre steder.

  • Mentoren bør ikke være i direkte linje over eller under deg. Mange ønsker primært å ha en mentor som har gått den veien man vil karrieremessig, men det er ikke alltid like smart. Det kan være være nyttig å ha noen som tenker litt annerledes og som evner å stille andre spørsmål.

  • En mentor er ingen ren rådgiver. Trenger du det, kan du like gjerne kjøpe konsulent- eller psykologtjenester. En mentor skal stille åpne spørsmål, veilede og dele relevant erf#229. En mentor skal ikke ta veivalgene dine.


Kilder: Solveig Sikkeland og Ragnvald Kvalsund(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.