Stolene i det store møterommet hos Wiersholm advokatfirma er fylt med mansjettknapper, pentøy og blankpussede sko. 24 studenter venter på annonseringen av vinnerlagene som går videre til finalerettssaken.

En gutt hviler hodet sitt på foldede hender.

– Men, det er fremdeles noen poeng vi ikke har gitt, sier partner i Wiersholm, Thomas K. Svensen.

Vinnernavn
Han holder tusjen foran plakaten som viser stillingen mellom de åtte lagene, hvis navn vitner om et visst vinnerinstinkt; «Team Suveren», «Team Northug» og «Wierbest». Strekene fordeles blant dem som var best i seiling, hvem som holdt ut lengst om kvelden, men det viktigste er jo hvem som kommer til finalen. Endelig:

– Vinneren er Wierbest og Liggeunderlaget!

Nesten alvor
De har fem minutter på seg. Nora Magistad Knutrud (23), Charlotte Bårtvedt Eriksen (23), Tora Hamnes (26) og Jo Ørjaseter (23) løper inn på møterommet og virrer rundt sin akse. «Liggeunderlaget» har allerede fremført sin sak én gang denne dagen, nå gjenstår bare finpuss.

– Går det an å si ran på semitrailer? Jeg må tisse, rekker jeg det, nei, jeg gjør jo ikke det, sier Knutrud, mens Ørjaseter går gjennom sin oppgave, vitneavhør.

– Hva bør jeg endre? Jo, jeg bør ikke si supert og det må være mer kronologisk, spør og svarer han.

– Det viktigste nå er ikke jusen, men pulsen. Det er tross alt en fiktiv rettssak, ingen dør om vi ikke vinner, sier Ørjaseter, før de tar på seg kapper og går alvorstynget inn i rommet.

Ettertraktede studenter
Jus og rettsvitenskap ved Universitetene i Oslo og Bergen var de to mest populære studiene denne høsten, og studentenes kompetanse er ettertraktet. I SSB-rapporten «Demand and supply of labor towards 2030» anslås det at man trenger 27.000 jurister i 2030. I 2007 var det ifølge samme rapport 17.500 jurister i arbeid.

Skal du sikre deg de flinkeste studentene holder det ikke nødvendigvis å lyse ut en jobb. Det tror iallfall ikke Wiersholm, som for femte gang arrangerer sommerskole for 24 utvalgte studenter fra hele landet. Opplegget er gratis, tar fire dager og inneholder sosialt samvær fra tidlig morgen til sent på kveld.

Rekrutteres
– Middager, ekstra forelesninger, internships, stipender.

Nora Magistad Knutrud, Charlotte Bårtvedt Eriksen og Tora Hamnes ramser opp ulike fremstøt bedriftene gjør mot jusstudentene.

– Handler det mest om hva dere eller bedriften gir?

– Mest det de gir, spesielt om det er arrangement som forelesninger, for da skal jo ikke studentene prestere noe. Men alt de gjør er viktig, vi danner oss raskt et inntrykk av de ulike firmaene, sier Eriksen.

Liksom-rettssak
– Er det særlig ransfare for tørrfisk i Italia, spør Jo Ørjaseter og drar seg i kappekragen inne i den varme «rettssalen».

Den fiktive stridens kjerne står om fraktfører Peder Ås, og hvorvidt han oppførte seg uaktsomt da han ble ranet for sin last med tørrfisk i Sør-Italia.

– Har du vært i Italia, repliserer vitnet, advokat Christian Hauge, for anledningen iført mistilpasset, grå parykk.

Nøye overvåket
I vitneboksen har han selskap av «Peder Ås», som spilles av advokat Hans R. Borge med vrengt t-skjorte og unnvikende svar.

Totalt er det åtte advokater, tre HR-ansatte og en fotograf fra Wiersholm som følger med på studentene i den fire timer lange rettssaken, som fremføres for andre gang den dagen.

– Vi bruker betydelig ressurser på dette. Det er stor konkurranse om talentene, og den er økende siden det er færre flinke jurister som kommer ut, og alle vil rekruttere fra den samme, snevre populasjonen, sier HR-sjef Hilde Simenstad.

Seiling og dukkelaging
Det er fredag, og siste dagen i en uke som har vært fylt av seiling, forelesninger og rollespill, det meste i en konkurranseform. De har til og med konkurrert om å lage dukker, hver dukke skulle representere kjerneverdier i gruppen.

- Føles det meningsfullt?

– Det er viktig for å bygge samhold, og det er kjempeviktig for dem å se hvordan vi jobber sammen og hvordan vi takler slike oppgaver som krever utadvendthet og lek, sier Nora Magistad Knutrud.

Kremen blant jusstudentene
– Hvorfor alle disse konkurransene, HR-sjef Hilde Simenstad?

– Dette er kremen blant jusstudentene, og de bærer nok også litt preg av det. De er flinke og veldig opptatte av å bli anerkjent og få vist seg frem, sier Simenstad.

Bobler ved reisens slutt
– Dere er ingen sammenrasket gjeng fra jusen, dere er en fremragende gjeng og alle har «advokatfaktoren», sier partner Thomas K. Svensen, med champagneglass i hånden.

Ut fra møterommet vegg-i-vegg ble det tryllet frem bobledrikke i samme sekund som dommerne kunngjorde at Peder Ås vant rettssaken. Nå er det «graduation party» på taket. Først skal Svensen si det alle vel har skjønt:

– Vi gjør ikke dette for veldedighet. Vi vil ikke belemre dere med fakta, men vi håper dere har fått et inntrykk av hvordan det er hos oss, og håper dette er bedre enn en bedriftspresentasjon, sier han, og hever glasset.

En skål før de oppfordres til å søke prosjektjobb, ta med seg termokopper, gi fra seg postadressene – og levere tilbake adgangskortene.

 

 

 
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.