«Hva gjør jeg her, jeg må ut og studere mer,» tenkte Sebastian Greve Sunde (18) da han hadde sin første arbeidsdag som juniortrainee hos Formuesforvaltning.

– Det var rett på ukesmøte der de snakket om aksjemarkedet, samfunnsøkonomi, politikk og hvordan alt hang sammen. Det er jo sånn man leser om og en dag drømmer om å få jobbe med, sier Greve Sunde.

Nå skal han gjøre akkurat det i ett år, selv om han bare har skitrener, revysjef og blårusslinjen på cv-en.

– De jeg jobber med nå har så høy kompetanse at man nesten blir litt svimmel. Når de snakker seg imellom sitter jeg som et tent lys og suger til meg alt jeg kan.

«En flott generasjon»
Siden 2006 har Formuesforvaltning hentet totalt ti unge rett fra videregående inn i traineestillinger. I ett år gjør de forefallende arbeid og bistår «seniorene».

– Det er en vinn-vinn-situasjon. De får innblikk i denne verdenen, og er også gode til å løse oppgaver. Og vi tvinges til å følge med på hva som rører seg i deres del av verden, sier Arne Harket, kommunikasjonsdirektør i Formuesforvaltning.

– Er det en rimelig måte å få unna de «kjedelige» arbeidsoppgavene på?

– Nei, snakker du med dem tror jeg ikke de synes det er kjedelige oppgaver. Vi er opptatt av at de skal trives her. De får opplæring og jobber i team som de andre her.

Trenger mer kompetanse
Der andre traineer gjerne går over til fast jobb har ikke dette skjedd med juniortraineene til Formuesforvaltning. De fleste har gått videre til BI, NHH og andre økonomiske studier. Harket er glad for det, og håper noen av dem også vil vende tilbake etter endte studier.

– Det er viktig for oss at de ikke stopper opp, og vi vil at de skal ta videre utdannelse. Du trenger den brede bakgrunnen for å jobbe her, og det er også noe med den modenheten som et lengre studium gir.

Bratt læringskurve
Greve Sunde hadde innstilt seg på at hvileåret etter videregående skulle tilbringes bak kassen i en matbutikk eller som sjåfør på budbil.

I stedet hjelper han og de to andre juniorene til med rapportering, analyser og børskommentarer.

– Jeg lærer mye om hvordan en aksje ser ut på den grafen, og hvordan den ser ut på den grafen. Og hva som skjer om disse grafene møtes. Og psykologi, det er jo mye psykologi i aksjemarkedet, sier Greve Sunde.

«Vær så snill og fyr løs»
Han sender også ut egne ukesoppdateringer internt og ordner med posten.

– Vi gjør jo mye av det de kanskje synes er kjedelig rutinearbeid, men for oss er det jo uendelig mye læring i det. Jeg får veldig mange tilbakemeldinger, spesielt på rapportene jeg sender ut. Det er jo en del faguttrykk jeg ikke har dreisen på ennå. Da kommer de bort og er redde for at jeg skal ta det personlig og bli lei meg. Men jeg er mer sånn, «vær så snill og fyr løs». Lærerne på skolen var mye hardere, sier Greve Sunde.

Vil studere
Med unntak av en investering i dress, går all lønn rett inn på sparekonto. Greve Sunde bor fremdeles hjemme, og sparer lønnen til økonomistudier i London.

– Motivasjonen for å studere har økt radikalt. Jeg hører det seniorene snakker om, og prøver å blande meg inn. De hører på meg, men når de svarer tenker jeg ofte at det er lurt å være litt ydmyk. Også får jeg veldig lyst til å lære meg alt selv og bidra, sier Sebastian.

Smart før studier
Han skulle ønske flere tenåringer fikk sjansen til å prøve seg i arbeidslivet før studiene.

– Jeg forstår det problematiske ved å putte 18-19-åringer inn i bedriften, men i Norge har du jo så mange muligheter til å være med på ting. For eksempel, har du vært revysjef eller bare sjef på en russebuss har du jo allerede erf#229 med millionbudsjett. Og alle er jo ikke dumme, noen vil også bare ha erf#229en. Det er en fantastisk måte å sjekke ut om du vil bli det du har planer om.

Teknologisk ungdom
– Får man noe igjen for å hyre dere?

– Man får jo et ungt miljø, og tja, vi bidrar kanskje med litt fart og spenning, hehe. Teknologisk har vi jo hatt pc siden ungdomsskolen, og der kan vi kanskje bidra med arbeidskraft og kan ting som kan virke avansert for andre.

– Dere viser dem Facebook?

– Overraskende mange er faktisk på Facebook, men for eksempel, når du har to dataskjermer og vil at den ene skal vise noe annet enn den andre. Akkurat det er jo ikke så vanskelig å få til, sier Greve Sunde.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Flere saker fra DN Talent:
10 tips om jobbsøking
Kan regne med 500.000 i første jobb

Veien til eliteskolene