To studier fra Roskilde Universitet har gransket karrierekvinnenes problemer med å finne balansen mellom de mange profesjonelle mulighetene og de mange kravene til hverdags- og familielivet. Forskningen antyder at mange kvinner forfølger "et prosjekt" som handler om å framstå som perfekt.

Etnolog og post.doc. på Senter for opplevelsesøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Sarah Holst Kjær, mener det stemmer at velutdannede kvinner må leve opp til alle de høye kravene før de føler at de er en suksess.

Uff, det er så vanskelig med å få endene til å møtes, selv om jeg får utbetalt 42.000 kroner i måneden.

– Helt klart. For middelklassekvinnene i dag handler det om at alt skal være ideelt på alle tenkelige måter, for det gir status. Man skal være velutdannet, bo fint, ha pene barn i den riktige barnehagen og ha en pen og klok mann som tjener godt. Det er prosjektet, sier Kjær til forskning.no.

- Må ha et problem å snakke om
Nettpublikasjonen referererer til at de to studiene synes å konkludere med at det er en naturlig del av «prosjektet» at man skal synes at man har det litt hardt, mens man jakter idealet sitt. Også dette kan Kjær stille seg bak.

– Vi lever i en terapikultur hvor det handler om å ha et problem, ellers har vi ikke noe å snakke om. Grunnpremisset er at det er et problem som tilhører en kategori jeg kaller for selvkonstruerte livsstilsproblemer. Det er de som gir middelklassen identitet: «Uff, det er så vanskelig med å få endene til å møtes, selv om jeg får utbetalt 42.000 kroner i måneden og har tre yndige barn, et sommerhus og en lekker bil, selv om jeg reiser hele tiden og ser flott ut med Gucci-vesker og sko. Problemet er at jeg ikke har sex med mannen min.», sier hun til forskning.no.

 

Kjær mener forskere har dokumentert liknende trender i både Skandinavia og England.

– Det er en middelklassetrend i Nord-Europa, hvor kvinner har så mange muligheter. Det er et overskuddsfenomen som er helt historisk betinget. Så vil man bytte ut den vanskelige, overfylte hverdagen? Nei. For det vil være det samme som å gi avkall på lykkeidealene. Og det er altså også prestisjefylt å ha det travelt, særlig i tider med mye arbeidsløshet, sier Kjær til forskning.no.

Les også: Dropper du sosiale nettverk? Da kan drømmejobben gå tapt og Norwegian-sjef hyller «husmødrene» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.