Byen som liker å kalle seg studieby nummer én verner godt om sin frivillighetskultur.

I Trondheim får topplederne i studentorganisasjoner tilbud om et fag hvor man gjennom å bruke erf#229er i vervet oppnår 15 studiepoeng. «Ledelse i praksis» (Lip) fletter studentenes lederverv sammen med relevant ledelsesteori. Tilbudet tilbys også ved NHH og flere andre skoler i Norge, men har sitt utspring i Trondheim.

- Lip er genialt for oss som tungt inne i frivillige verv. Man får eksperimentert med mye av det vi lærer som ledere, mener Simen-Vogt Svendsen (25).

Sammen med Simen Rasmussen (22) og Anders Hauge Løge (23) leder han NTNUI, universitetets studentidrettsforening med over 12.000 medlemmer. De tre guttene er inne i sitt første semester med ledelsesfaget, samtidig som de studerer til sivilingeniør på NTNU. De nevner temaet møteledelse som et eksempel på et tema alle aspirerende ledere har godt av å lære.

- Møteledelse og metoder for å forbedre effektiviteten i møter er noe vi blant annet har brukt tid på, og noe som alle ledere har godt av å beherske, uavhengig av bakgrunn, mener Simen.

Anders utdyper:

- Det beste med faget er jo at man føler man får noe konkret, faglig tilbake for å ta på seg et tungt, frivillig verv. Det kan motivere når man velger å legge ned utallige timer i et lederverv, mener han.

Ser på helheten
– Hvis man ikke skaffer seg ledererf#229 før man blir student, er man allerede sent ute.

Hodejeger Per-André Marum i Executive Search har mange års erf#229 med å kapre ledertalenter, og vet hva de store selskapene ser etter når de ansetter.

– De mest sultne vil ha ledererf#229 allerede fra ungdomsskolen, men det er klart en teoretisk forankring i ledelse kan være positivt. Det avhenger også av hvilken ledelse man ønsker å utøve, mener han.

Hodejegeren er ikke tvil om at det er sunt å spe på med både teoretisk kunnskap og konkrete erf#229er for å nå toppen.

– De fleste vil uansett ikke gå rett fra skolebenken til en lederstilling. Med en femårig utdannelse i bunn vil de fleste uansett trenge mer praktisk erf#229 for å kunne jobbe mot en dag å lede bedriften, mener han.

Han får støtte av Lars Nermoen i Hydro.

– Jeg kjenner ikke til faget, men vi rekrutterer alltid basert på en totalvurdering av kompetanse, utdanning og arbeidserf#229, forteller informasjonssjefen.

– Det vil alltid være positivt å ha det lille ekstra, uavhengig av hva det måtte være.

Ingen gratispoeng
Førsteamanuensis Endre Sjøvold ved institutt for Industriell økonomi og teknologianvendelse er emneansvarlig for Ledelse i Praksis, og var med på å starte opp faget i 2003.

– Ledelse i praksis har like mye belastning som et vanlig fag, men studentene kan levere en prosjektoppgave om sin egen organisasjon. Det gjør faget unikt sammenlignet med andre lignende tilbud i Oslo og Bergen.

Han tror en faglig oppbygging av vervet kan være positivt for studenter med lederambisjoner.

– Jeg har selv mange års erf#229 fra næringslivet, og ved ansettelser vektlegges slike erf#229er som studentene fra Ledelse i praksis har. Man får en utdannelse som er anvendt praktisk, og det vil gi gevinst som jobbsøker, mener han.

– Hva tenker du om at NTNU er eneste universitet i landet som tilbyr ledelsesfag hvor studentene får brukt sitt frivillige verv?

– De har en tradisjon med frivillig studentarbeid som er mer etablert og omfattende enn eksempelvis Oslo og Bergen. NTNU er også etter min erf#229 mer rettet opp mot næringslivet enn andre universitet. Det gjør det lettere å gjennomføre en slik ordning, mener førsteamanuensen.

Vil lede
Tilbake på møterommet skal Simen, Anders og Simen snart i styremøte. De tre er åpne om sine lederambisjoner for fremtiden

– Det ender vel fort med det, siden vi sitter her nå i dag. Det viser i alle fall at vi synes ledelse er gøy, og at det er en viss interesse for det, smiler Anders.

De tror derimot ikke de vil legge så stor vekt på erf#229en fra Lip når de skal søke jobb.

– Men det er vel ingen vits å legge skjul på det heller.



Ledelse i praksis

Fag som tilbys frivillige studenter i lederverv som har tilknytning til NTNU

Tilsvarer 15 studiepoeng

Studenttillitsvalgte i Oslo og Bergen ønsker lignende ordninger for sine tillitsvalgte.

Les også:

116 studenter på samme kjøkken

NTNU vil kapre egne studenter

Kan regne med 500.000 i første jobb (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.