Tettere oppfølging av studenter, nye grader og økonomisk belønning for studenter som fullførte.

Kvalitetsreformen som ble innført i 2003 skulle blant annet få ned frafallet blant studenter. Åtte år og to studentkull senere viser det seg at den ikke har hatt effekt.

- Litt deprimerende
Én av fem dropper fremdeles helt ut av høyere utdannelse, viser statistikken.

– Det er ingen endring, og det har overrasket oss. For dem som er ansvarlige for kvalitetsreformen, er det nok litt deprimerende. Det er ikke til å legge skjul på, sier Per Olaf Aamodt, forsker ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU).

I dag publiserer instituttet en ny rapport der det har sammenlignet gjennomføringsgraden for kullene som begynte i 1999, 2003 og 2005.

Frafallet er likt både før og etter reformen.

57 av 100 «forsvinner»
Noen færre bytter derimot lærested underveis, men avskallingen er fremdeles stor. Startet du et studium på universitetet med 100 studenter i 2003, var det statistisk sett bare 43 igjen på lærestedet da du kom til tredjeåret. De resterende studentene hadde enten byttet skole eller falt helt av.

– Det er ikke et effektivt system når vi tar opp såpass mange, og så mange blir borte. Det er et dilemma man bør diskutere. Hva er best av å ta opp mange studenter og se hvor mange som klarer seg, eller være mer selektiv i inntaket og hindre frafall, spør Aamodt.

«Riktig retning»
Kunnskapsdepartementet har ingen planer om å gjøre det vanskeligere å komme inn.

– Dette er en veldig nyttig rapport, men konklusjonen tolker jeg annerledes. Det var på universitetene vi forventet størst effekt av kvalitetsreformen, og det er positivt at det utvikler seg i riktig retning, sier statssekretær Kyrre Lekve.

– Men endringen på universiteter er kun tre prosentpoeng?

– Ja, men selv små prosenter angår veldig mange mennesker og det er en positiv indikasjon.

– Er dere fornøyd?

– Nei, vi har ambisjoner om å få ned frafallet enda mer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

<b>Syv av ti synes det er unødvendig å være på jobb hver dag</b>

Slik blir du universitetets drømmestudent

Sluttet i jobben for å studere

Fra videregående til finansbransjen