Det populære bildet av den intellektuelle var tidligere knyttet til usunne vaner og utsvevende livsstil. I dag har deler av dagens intelligentsia hoppet på treningsbølgen. Hvorfor har det blitt så viktig å fortelle om det?
Med sin artikkel i Samtiden 2/2011 om kroppskultur og den intellektuelle eliten satte Arve Hjelseth i gang en debatt om trening, tenking, skryting og skriving. Spørsmålet er om dette flytter fokuset vekk fra viktige samfunnsproblem, og om man innsnevrer rommet for samfunnskritikk.

Nå plukkes tråden opp igjen, og på onsdag klokken 19:00 holdes foredraget «En skrøpelig ånd i et sunt legeme» på Dokkhuset i Trondheim.

DN Talent bringer hver mandag nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.

Andre nyheter:

NTNU:

Bæresvake samfunn siden tidenes morgen
At mennesket ved uvettig tukling med naturen ødelegger sitt eget livsgrunnlag, er ikke noe nytt. Vi har påført kloden uopprettelige skader nesten like lenge som vi har hersket over den. Les mer her.

Strekkoder livet
The International Barcode of Life-prosjektet har som mål å kartlegge deler av arvematerialet, «DNA-strekkodene», for alle verdens arter. NTNU Vitenskapsmuseet tar nå over som leder for det norske bidraget.

Forskningskutt rammer kritisk tenkning
Kjønnsforskere på NTNU frykter at det ikke lenger blir mulig å få midler til feministisk grunnforskning. Fra 2012 stenger Forskningsrådet pengekrana. Les mer.

NHH:

Krisepreget toppmøte
For andre år på rad samlet NHH topper i norsk næringsliv og forvaltning til økonomisk debatt under NHH Summit i Oslo. Det var en pessimistisk forsamling, særlig om krisen i Europa. Men det kollektive humøret steg da temaet skiftet til kapitalismen og banknæringen. Les saken og se flere bilder her.

Indiske Telenor gjør som IKEA
I 2009 inntok Telenor det indiske markedet. Det gikk ikke like bra som forventet, og forretningsmodellen måtte totalendres. Hva som gikk galt, og hvordan Telenor taklet dette, er noe av det forskerne nå ser nærmere på.

Kampen om de lokale markedene
I utkant-Norge kjempes det ofte hardest om markedsandeler. Konkurransemyndighetene har ved flere anledninger grepet inn mot store norske selskaper som er i ferd med å få en for sterk stilling lokalt. Ett eksempel er fra 2008, da alle norske Lidl-butikker ble kjøpt opp av Rema 1000. Her valgte Konkurransetilsynet å sette restriksjoner på oppkjøpet for å bevare konkurransen i et lokalt marked. Les mer her.

 

Universitetet i Oslo:

Hett prosjekt får prestisjemidler
"Overheating" er navnet på Thomas Hylland Eriksens storprosjekt, som har fått tilsagn om Advanced Grant fra det europeiske forskningsrådet. Det skal skrives historie om det 21. århundret, med utgangspunkt i de tre store globale krisene innen økonomi-finans, kultur-identitet, og klima-miljø. Les mer om prosjektet her.

Skoleundervisning i strid med folkeretten
Undervisningen i Norge er mangelfull, både kunnskapsmessig og holdningsmessig, ifølge doktoravhandlingen til Hadi Lile. Den nylig godkjente avhandlingen handler om det folkerettslige formålet med utdanning og hva den oppvoksende generasjon i Norge skal lære om det samiske folk.

Interaktivt museum
InterMedia og Naturhistorisk museum har designet en ny interaktiv utstilling om landskapsformer ved hjelp av forskning om IKT og læring. Se mer her.

BI:

Ulike barn leker best – i business
Foretrekker du å bli klippet av en frisør som ligner deg selv, eller går du heller til en frisør med andre personlighetstrekk? Professor Tor W. Andreassen ved Handelshøyskolen BI har sammen med Sandra Streukens ved Hasselt University forsøkt å finne ut om like barn leker best i business, eller om motsetninger tiltrekker hverandre. Her kan du lese hva de fant.

Hvor er det blitt av den amerikanske drømmen?
I Amerika har andelen av samlet inntekt som går til den ene prosenten på toppen, gått fra åtte prosent i 1960 til over tjue prosent i dag. ”Å gjenopplive den amerikanske drømmen er kanskje president Barack Obamas viktigste oppgave”, skriver professor Arne Jon Isachsen ved BI i sitt månedsbrev for desember 2011. Et mer egalitært Amerika vil oppleves som et mer rettferdig Amerika. Det vil trolig også være et mer produktivt og dynamisk Amerika. Les mer.

Hva skjer når byråkrater tenker tanker?
Partnerforum arrangerer onsdag 30. november 2011 seminar om statsforvaltningens etablering og bruk av egne kunnskapssentre, analyseenheter og ”tenketanker”. Partnerforum er et samarbeid mellom Handelshøyskolen BI, Universitetet i Oslo og partnere i statlig forvaltning. Se kalender her.

Universitetet i Stavanger:

Skildrer ukjent tungtvannsaksjon
UiS-forskerne Ion Drew og Marie Smith Solbakken er medforfattere av en ny bok som skildrer det hasardiøse førsteforsøket på å sabotere Rjukan-anlegget i november 1942. Operasjon Freshman mislyktes, og 41 unge allierte soldater døde. I boka Tause helter. Operasjon Freshman og andre falne fortelles historien av en soldat som skulle ha deltatt i oppdraget, men som ble skadet i siste liten. Les mer her.

Disputas om installasjoner i Arktis
Stipendiat Abbas Barabadi har funnet nye metoder for å få installasjoner til å fungere bedre i arktiske strøk. Det kommer fram i hans doktoravhandling i offshoreteknologi ved universitetene i Stavanger og Tromsø. Les mer.

Universitetsstatus trekker studenter
Studietilbudet er fortsatt det viktigste når studiesøkere velger Universitetet i Stavanger som lærested. Det viser en studentundersøkelse ved UiS. Det nest viktigste er Stavanger som by, men statusen som universitet har nå inntatt en god tredjeplass på listen over trekkplastre.

Universitetet i Tromsø:

Alzheimer kan forsinkes
Forskning ved Det helsevitenskapelige fakultet i Tromsø viser at man kan forsinke utviklingen av Alzheimers sykdom.

– Skremmende liten kunnskap om Wikipedia
Hilde Brox ved Universitetet i Tromsø forsker på vår bruk av Wikipedia. Hun er overrasket over hvor lite studenter og forskere kan om nettleksikonet. Les mer her.

Vanskelig å vurdere helseinformasjon
En dansk undersøkelse viser at over 90 prosent av danskene har søkt helseinformasjon på nettet. Halvparten av de spurte oppga at det var lett å finne informasjon om helse på nettet, men vanskelig å vurdere troverdigheten til kildene.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.