- Vi ser en byråkratisering og profesjonaliseringen av universitetene som forringer både undervisningen og forskningen. Kritisk tenkning og sosialt engasjement går med i dragsuget, advarer sosiologen Michael Burawoy.

Briten er president for den internasjonale sosiologiforeningen (International Sociological Association) og professor i sosiologi ved Berkeley, California. Han er bekymret for at høyere utdanning verden over er utsatt for kutt og markedskrefter som gjør at tilbudet blir strømlinjeformet.

Den 6. desember holder Burawoy forelesningen ”Universities in crisis” ved Universitetet i Oslo. Les mer om forelesningen og UiOs intervju med Burawoy her.

DN Talent bringer hver mandag nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold .

Flere nyheter:

Universitetet i Oslo:

Jakter på nordlyset med rakett
Et internasjonalt forskerteam er nå på Svalbard for å gjøre målinger inne i selve nordlyset. Mål: Utforske romvær og finne årsaken til at GPS- signaler blir forstyrret. Les mer og se video av hvordan nordlys oppstår her.

Diskusjon om innvandrernes husbygging
”Et sted å bo i Pakistan’: Hvorfor bygger innvandrere hus i sine opprinnelsesland?” Samfunnsgeograf Marta Bivand Erdal fra PRIO innleder til diskusjon, tirsdag 6. desember klokka 08.15, i auditorium 4, Eilert Sundts hus. Les mer her.

Forelesning om Oslojungelen
Forelesning om temaet Go native blant innfødte i Oslojungelen. Trond Gjellum snakker om forestillinger og fortellinger om feltarbeid i eget nabolag i egen by. Foredraget er forankret i den prisbelønnede masteravhandlingen «Skulle bare skremme' n!» som foredragsholderen leverte i 2010. Tid og sted: 8. des. 2011 16:15 - 18:00, Møterom 648 i sjette etasje, Eilert Sundts hus, Blindern. Les mer her.

NTNU:

Ribbefett og hjerneføde
I en hektisk hverdag preget av halvfabrikata, "rask" mat og uenige kostholdseksperter i alle medier, retter Kunnskapsbyen søkelyset mot moderne kosthold – hvilke problemer det skaper for oss og hvilke løsninger som finnes for et sunt og gledesfylt forhold til mat, basert på forskning og vitenskap. Les mer her.

Julekalender fra treningsforskere
Hver dag fram til julaften stiller treningsforskerne på K.G. Jebsen Senter for hjertetrening ved NTNU et nytt spørsmål knyttet til trening, forskning og hjertehelse. Den som svarer riktig, blir med i trekningen av premier.

Helse Midt-Norge setter fart på innovasjon
Helse Midt-Norge har kjøpt 15 prosent av aksjene i kommersialiseringsselskapet NTNU Technology Transfer AS. Det nye eierskapet skal gjøre begge parter bedre rustet til å løfte fram flere innovasjonsprosjekter i helseregionen. Les mer her.

Universitetet i Stavanger:

Lærer av Deepwater Horizon-katastrofen
Jon Espen Skogdalen (36) forsvarer sin doktorgrad ved Universitetet i Stavanger tirsdag 6. desember. Han har forsket på risikomodellering for olje- og gassinstallasjoner, med utgangspunkt i Deepwater Horizon-ulykken i fjor. Avhandlingen tar for seg hvordan oljeselskaper kan forbedre risikostyringen ved videreutvikling av risikoanalyser for olje- og gassinstallasjoner. Les mer.

Vil ha ph.d.-kandidater ut av landet
Ifølge en ny undersøkelse utført av Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU) reiser over 60 prosent av doktorgradstudentene ved Universitetet i Stavanger (UiS) ut i løpet av studietiden. Det gjør dem til Norges mest mobile ph.d.-kandidater. Les mer her.

Kanonbra undervisning
Et trangt skolebudsjett er ingen unnskyldning for kjedelige naturfagtimer. I to år har UiS deltatt i Commenius-prosjektet Teamwork, Training and Technolology for development of Key competences (Key TTT) som skal kurse lærere i hvordan de kan sprite opp naturfagtimene med camera obsura og potetkanoner. Slik skal ungdom fristes til å velge realfag i høyere utdanning .

 



BI:

Bevis fra markedet i retten
Markedsundersøkelser brukes stadig oftere som bevis i rettssaker om varemerker og markedsføring. Men det er tilfeldig hvordan de brukes, dokumenterer førstelektor Monica Viken ved Handelshøyskolen BI. Det kan få alvorlige konsekvenser for bevisvurderingen. Les mer om studien her.

Fem strategier for klimaskifte
Det er beskjedne forventninger til utfallet av klimatoppmøtet som nå pågår i Durban i Sør-Afrika. Det er lavtrykk for offensiv handling for å løse klodens klimautfordringer. Hvorfor skjer det så lite, når vi vet så mye? Førstelektor Per Espen Stoknes ved Handelshøyskolen BI har utviklet fem strategier som kan bringe oss fremover. Her kan du lese mer.

BI lanserer Leadership Magazine
Handelshøyskolen BI lanserer BI Leadership Magazine, et formidlingsmagasin som presenterer ny forskning og faglig innsikt om ledelse, HR og organisasjonsadferd. Les mer om det nye magasinet her.

NHH:

Prøver å sprenge karteller
Når det er risiko for at myndighetene skal avsløre karteller, dukker advokatene opp. De flyr verden over for å redde selskaper fra skyhøye bøter og direktører fra fengsling. Straks de lukter trøbbel, får de selskaper til å melde til konkurransemyndighetene, slik at de kan søke om straffeamnesti. Det sier professor Maarten Pieter Schinkel. Les mer her.

Beslutninger - teft eller tanke?
Dette spørsmålet er temaet når Norges Handelshøyskole inviterer til Fagkonferanse i bedriftsøkonomiske emne (FIBE). Hvordan ledere tar beslutninger, og hvorvidt metodene er optimal, vil bli diskutert av både fagøkonomer og næringsliv. Les mer.

2,5 kilo med NHHS-historie
Norges kanskje mest aktive studentforening, NHHS, har 75-årsjubileum samme år som Norges Handelshøyskolen. Litt forsinket, men godt, kom også en egen jubileumsbok for studentforeningen. Les mer her .

Universitetet i Tromsø:

O'jul med din hjerne
Om du ikke akkurat får jul på hjernen når du spiser julekaker, får du i hvert fall jul i hjernen. Flere av krydderne i julebaksten inneholder nemlig stoffer som blant annet kan øke sexlysten, gjøre deg oppstemt, virke mot depresjoner og påvirke virkelighetsoppfatningen. Les mer om krydderne her.

Dyr adventskalender kan skade barna
Adventskalendere er ikke lenger en daglig sjokoladebit. Nå er trenden å gi unger en innpakket gave hver dag. Professor Willy-Tore Mørch ved Universitetet i Tromsø fraråder en slik adventstradisjon. Les mer her.

Internasjonal kjemibok for ungdom
En ny bok skal vekke de unges interesse for kjemi. Rekruttering av nye studenter til kjemifagene er ett av hovedmålene i Kjemiåret 2011, som nå går mot slutten. Professor Abhik Gosh ved UiT er redaktør for den internasjonal kjemiboka for ungdom. Les mer.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.