Frisører, mekanikere, kokker, kjøttskjærere, sykepleiere og omsorgsarbeidere. Alle ligger i basen til 4 service Offshore og drømmer om en assistentjobb i Nordsjøen.

– Jeg sluttet å telle da jeg kom til 300 søknader. Folk sa opp faste jobber for å komme seg offshore, selv om det i første omgang bare var for et halvt år, sier Dan Roy Erland, driftssjef og eier i nystartede 4 service Offshore.

Stor pågang
De formidler arbeidskraft som catering og renhold til blant annet oljerigger i Nordsjøen.

En liten annonse i Stavanger Aftenblad og Haugesunds Avis var alt de trengte for å fylle opp det de trengte av mannskap.

Ett år senere kommer det fremdeles 15–20 henvendelser i uken fra folk som vil ha jobb i Nordsjøen, og de har vært nødt til å opprette en egen database for å ta unna søkerne.

– Mange sier det er for å få en fot innenfor oljebransjen, og det er noen solskinnshistorier som viser at ja, man har klart å klatre, sier Erland.

De samme tilstandene finner man hos konkurrenten ESS som har ansvaret for en rekke forpleiningstjenester offshore.

– Det er kontinuerlig veldig stor pågang, sier Therese Log Bergjord, administrerende direktør i ESS.

De har rundt 1300 som jobber ute, og søker aldri etter arbeidskraft.

Rundt 50 søkere tar kontakt i uken, og alle aldre og yrker er representert i søkermassen.

– Jeg hadde en jurist som jobbet hos oss, og han stortrivdes. Det var selvfølgelig noe overraskende at han fant seg til rette med en jobb hos oss. Jobber som renholder og kokker i oljeindustrien er svært populære, både på grunn av tariffen, skiftordningene og fordi det er en spennende bransje å jobbe i, sier Log Bergjord.

Ola og Kari vil offshore
– Alle leser aviser og ser det er høy aktivitet. Det er optimisme, og det merker vi. Det er flere privatpersoner som nå tar kurset og betaler av egen lomme for å kvalifisere seg til jobb offshore, sier Roar Orekåsa, senterleder i Falck Nutec.

Selskapet tilbyr det grunnleggende og obligatoriske sikkerhetskurset for alle som jobber i Nordsjøen, og opplever økt pågang.

– Det er alt fra ungdom som er ferdig med grunnutdannelse til barnehagetanter og bønder som prøver å bytte beite. Når Statoil og andre gjør store, nye oljefunn får jo Ola og Kari dette med seg og tenker at dette kanskje er en yrkeskarriere de skal satse på, sier Orekåsa.

Et 45-timers sikkerhetskurs koster rundt 15.000 kroner, og hvert år tar 40.000 dette og andre kurs hos Falck Nutec. Selskapet merker «en betydelig økning», og grunnkurset er mest populært i Stavanger og Oslo.

– Kommer folk seg offshore etterpå?

– Ikke alltid. De må stå på selv og dette er bare det første hinderet. Men mange prøver å komme seg ut gjennom forpleiningstjenester som kjøkken og renhold, sier Orekåsa.

Sa opp fast jobb
– Det har egentlig alltid vært drømmen, sier Cathrine Landsnes (22) fra Karmøy.

I mars sa hjelpepleieren opp fast jobb i kommunen for et midlertidig engasjement som renholder, kantinearbeider og hjelpeskvinne i Nordsjøen. Som såkalt «forpleiningsassistent» fikk hun doblet lønnen, og et halvt år etter har hun fått råd til både hus og bil.

– Det hadde jeg ikke hatt sjans til før. Nå har jeg det godt økonomisk, og trenger ikke tenke penger lenger. Før måtte jeg snu på kronen, forteller hun.

500.000 for 126 arbeidsdager
For kokker ligger en årslønn offshore med tillegg på rundt 550.000-600.000, en forpleiningsassistent får rundt 500.000 kroner.

Da regner man med 126 arbeidsdager i året, to uker på og fire uker av.

Da DN pratet med Landsnes var hun på land og tilbake i den gamle jobben sin.

– Ja, jeg tar litt ekstravakter for å holde ting ved like. Jeg jobber ikke for pengene, men fordi jeg savner de jeg jobbet med før, sier hun.

Hun jobbet seks år i hjemmetjenesten før hun sa opp sin halve, faste stilling som hun kombinerte med ekstravakter og dro til Ymefeltet.

– Får du brukt utdannelsen din?

– Ja, på en måte. På hjelpepleien lærer man både renhold og førstehjelp, begge deler har jeg bruk for på riggen, så det er genialt for min del – samtidig som jeg lærer mye nytt.

 

- Kan ikke konkurrere

Stavanger kommune er blant dem som ikke nødvendigvis kan konkurrere med lønn eller skiftordninger.

– Merker dere «oljelekkasjen»?

– Nei og ja. Det er ingenting spesielt nå som tilsier at folk slutter hos oss og begynner i Nordsjøen, men det er et generelt stramt arbeidsmarked i Rogaland. Nordsjøen etterspør jo også blant annet den type arbeidskraft vi trenger. Mange går dit, og vi som andre sliter med å få tak i nok kvalifisert arbeidskraft i noen posisjoner, for eksempel ingeniører og sykepleiere, sier Oddvar Skaar, personalsjef i Stavanger kommune.

– Er det et problem å rekruttere til lavere lønte yrker?

– Det er ikke der vi primært merker konkurransen fra oljebransjen, men vi ser at det er færre å velge mellom til endel av den type yrker. Det henger sammen med at oljeindustrien, blant annet, trekker til seg arbeidskraft på alle nivåer, både lavtlønte og høytlønte, faglærte og ufaglærte, sier Skaar.

– Spesielt for ufaglærte vil det være attraktivt å jobbe med bedre lønnsbetingelser, og det er en arbeidsordning der man kan kombinere med andre fritidsinteresser. Vi vet at folk tar «stuepikejobber», eller ufaglærte jobber selv om de har en fagutdannelse her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Flere saker om olje og rekruttering:

Landets heteste studenter

Slik bestemmer Statoil hvem som får jobb

Glitrende framtidsutsikter for «oljebarna»