I en sal i Oslo kongressenter har et hundretalls dress- og draktkledte studenter søkt tilflukt fra julehandel og minusgrader. Flere av dem kommer så godt som rett fra Gardermoen og klamrer seg til sin første kaffekopp på norsk jord siden høstsemesteret startet i august/september.

Association of norwegian students abroad (ANSA) har samlet emigrerende kunnskapssøkere for faglig påfyll, networking og bli kjent-dag med potensielle arbeidsgivere. Eller karrieredag, som det egentlig heter.

- Først og fremst har disse studentene hatt guts nok til å reise ut i noe ukjent. Det viser pågangsmot og tilpasningsevne som begge er egenskaper vi ser etter, sier ansvarlig for utenlandsrekruttering i PwC, Marthe Gundersen.

- Karrieredagen er en gyllen anledning til å knytte kontakter i det norske næringslivet, mener student Frederik Hoel.

Nettverkshjelp
ANSA-president Kristiane Roe Hammer, har et mer internasjonalt studieløp enn de aller fleste. Hun har avlagt studiepoeng i Paris, Madrid, på Vestbredden, og har en mastergrad i statsvitenskap fra Kings College i London.

 

Hun mener at utenlandsstudentene sitter på svært etterspurt kompetanse, selv om de statistisk sett bruker lenger tid enn andre før de finner en jobb når studiene er ferdige.

- Flere må til ikke-vestlige land
På talerstolen står potensiell arbeidsgiver Rune Bjerke. Han er konsernsjef i DNB og har blant annet en mastergrad i offentlig administrasjon fra Harvard.

Bjerke, som mener studietiden på Harvard var som å være i en gigantisk godtebutikk, er ikke i tvil om at han nå taler til en uvurderlig ressurs.

- Aldri har verdien av utenlandsstudier vært større, sier han.

- Og Norge er helt avhengig av at dere lykkes.

Konsernsjefen har tatt en kikk i krystallkulen og satt ned ti refleksjoner for fremtiden. Han forteller om det forestående skiftet i den økonomiske maktbalansen blant annet grunnet voldsom vekst i BRIK-landene (Brasil, Russland, India, Kina, red. anm.), samt Tyrkia, Mexico og Indonesia; de såkalte E7-landene.

- Norge er med sitt ressursgrunnlag i en priviligert situasjon, men det trengs bredde, kompetanse og global forståelse tidlig i karrieren for å forstå hvordan Norge skal ta vare på den posisjonen, sier Bjerke til de oppmøtte studentene.

- Vi trenger mer kunnskap tilegnet i utlandet, og altfor få tar utdannelsen sin i ikke-vestlige land, sier han, før han overlater talerstolen til administrerende direktør i NHO, John Bernander, og Deputy CEO i Statens pensjonsfond utland, Trond Grande.

- Viser pågangsmot
I et virvar av studenter, bedriftsrepresentanter og kulepenner med firmalogoer står Frederik Hoel og snakker med ansvarlig for utenlandsrekruttering i PwC, Marthe Gundersen.

Hoel studerer internasjonal business i Madrid og bruker ANSAs karrieredager aktivt.

- Det er mange spennende arbeidsgivere her, og det er gøy å se at de har gløden og virkelig er interessert i å snakke med studenter, sier Hoel.

Han inrømmer at det å skaffe seg et nettverk her hjemme kan være problematisk, men er ikke bekymret av den grunn.

- Nettverk i Norge er en «issue», men man skal ikke undervurdere nytten av også å ha et internasjonalt nettverk. Det tror jeg er et stort pluss, og så lenge man benytter seg godt av karrieredager og er aktiv opp mot potensielle arbeidsgivere, er det ikke noe problem, sier han.

PwCs kvinne i felten, Marthe Gundersen, forteller at det å ha utenlandsstudier på CV-en kan være tungen på vektskålen i en ansettelsesprosess.

- Et utenlandsstudium kan være x-faktoren vi ser etter, men det er ikke sånn at du automatisk får ti ekstra poeng bare fordi du har et utenlandsopphold bak deg.

Glad for BRIK-støtte
ANSA-president Roe Hammer er som Rune Bjerke opptatt av å få flere norske studenter til ikke-vestlige land.

Mange land har fireårige bachelorutdanninger, men studenter får bare støtte av Lånekassen til de tre siste studieårene. Det vil si at studenter i de fleste ikke-vestlige land må finansiere deler av utdanningen selv.

Roe Hammer er imidlertid glad for at staten fra 2012 vil gi studiestøtte ved utvalgte universiteter i BRIK-landene.

- Vi håper jo at flere norske studenter vil søke seg til BRIK-land i årene som kommer, som en følge av støtteordningen. Det er en politisk kamp ANSA har vært hovedpådriver for, og vi er stolte av å ha fått gjennomslag i en så viktig sak, sier hun.

Men Roe Hammer sier at det fortsatt er en lang vei å gå før norske studenter fritt kan velge lærested uavhengig av økonomisk bakgrunn.

- Nå er det viktig at regjeringen gjeninnfører støtten til førsteåret ved amerikanske universiteter, og i land som er strategisk viktige for Norge. Målet vårt er jo at det skal gis full studiestøtte til alle NOKUT-godkjente læresteder i utlandet, sier hun.

Les også:

<b>Utlandet på CV-en gir 20.000 mer i lønn </b>

<b>Studier i utlandet gjør deg tøff </b>

<b>Studerer ved verdens beste skole</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.