Det er svært problematisk å bruke enkelttilfeller som grunnlag for generell lovgivning, mener postdoktor Jørn Jacobsen. Likevel mener han dette skjer ofte, som med innføringen av terrorlovene det siste tiåret.

- Lovgiverene må ofte handle på kort tid, med tynt diskusjonsgrunnlag og med partipolitiske interesser i spill. Samfunnet har ingen garanti for at de tar gode avgjørelser, sier Jacobsen til forskningsmagasinet Hubro ved UiB.

Han mener blant annet at terrorlovene er basert på et menneskebilde som har problematiske sider.

- Tenker en etter, er jo samfunnet vårt forbausende velfungerende. Bare et lite fåtall utfører alvorlig kriminalitet. Men vi ser at når det skjer noe tragisk, settes følelsene i sving og noen politikere lar seg rive med. Slik kan vi få en spiral som kan være vanskelig å stoppe. Politikerne har selvsagt et ansvar for å gjøre samfunnet trygt, men det er ikke alltid lett å finne balansen, sier Jacobsen.

I sin forsking tematiserer han bærebjelkene i strafferetten og kobler de sammen med tilgrensende vitenskaper, som politisk filosofi og moralfilosofi. Et arbeid som gjorde at han blant annet ble tildelt Nils Klim-pris for yngre forskere. Les mer om Jørn Jacobsens forskning på strafferetten.

DN Talent bringer hver mandag nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.



Det kan bli viktig for din fremtidige helse
herherherMen finnes det alternativer til bruk av tvang?YouTube-film og innslag under Forskningsdagene i høstgår ut på å lage avanserte styringssystemer i husstress og fedmefastslår professor Rune Sørensen ved Handelshøyskolen BIå finne svar pådet er som skal til for å skape suksess på jobbenstudier fra barnehager i USA og Tyskland11. Januar kl. 19 foreleser han på DokkhusetUniversitetsavisaprofessor ved Universitetet i Tromsøsamt færre atferdsproblemerfrem til vår tidfra vårt tradisjonelle kjøkken

Tidligere Akademia-spalter finner du her:
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.