-Jeg vil bort fra finanskrise og en hverdag hvor folk mister jobbene sine.

26 år gamle Christian Rønberg sitter i konsulentselskapet Deloittes lokaler utenfor Stavanger sentrum. Det er langt fra tilfeldig at Rønberg nå er havnet i Stavanger-regionen.

– Her skjer det noe. Det er vekst. Det er muligheter her i Stavanger-regionen. Dette har jeg lyst til å være en del av, sier Rønberg.

Han er i Stavanger på besøk hos konsulentselskapet Deloitte, verdens største konsulentselskap. Hele dagen er han blitt testet, og nå håper han på jobb.

– Det er dette jeg vil, sier han.

Konsulenter ringes ned
Og danske Rønberg, med toppkarakterer fra Copenhagen Business School, er ikke alene om å søke seg til Stavanger.

Store oljefunn, fortsatt høye investeringer knyttet til vedlikehold, modifikasjon og letemarkedet har skapt et svært hett arbeidsmarked i Norges oljehovedstad.

Samtidig går det oljetilknyttede næringslivet så det griner. Ifjor viste Stavanger-regionen seg for syvende år på rad som den beste regionen i landet i en undersøkelse i regi av NHO.

– Bare denne uken er jeg blitt ringt opp to ganger, sier Sigurd Grayston Skjørestad i Deloitte. Det er konkurrenter i Stavangers konsulentmarked som er på jakt etter den erfarne konsulenten.

Signaturbonuser på flere hundre tusen
I jakten på nye medarbeidere lokkes det med løsninger som før var mest kjent fra meglerbransjen på Aker Brygge.

– Signaturbonuser og lojalitetsbonuser er ikke uvanlig å tilby for å lokke nye personer, sier Grayston Skjørestad.

– Og hva snakker en da om?

– Det tilbys signaturbonuser på flere hundre tusen, sier han.

Grayston Skjørestad, som presiserer at Deloitte i Stavanger så langt ikke har betalt signaturbonuser, er ikke i tvil om hvem som er vinneren i det hete markedet.

– Dette er en spiral der den ansatte vinner, sier han.

Flere leter utenfor landegrensene
I Statoil har en i noen tilfeller betalt signaturbonuser.

– Bruk av signaturbonus er ikke vanlig i det norske markedet. Det forekommer i enkelttilfeller som et belønningselement for samlet sett å kunne gi et konkurransedyktig tilbud. Statoil legger vekt på å være konkurransedyktig uten å være lønnsledende i de markedene vi opererer i, sier Tone Rognstad i Statoil.

Hun er direktør for profilering og rekruttering i oljeselskapets personalavdeling.I jakten på de beste hodene til en oljebransje der teknologisk knowhow blir stadig mer etterspurt, har stadig flere selskaper begynt å lete utenfor landets grenser.

– Den kompetansen vi er på jakt etter, er ekstremt etterspurt. Vi må konkurrere med selskaper over hele verden etter denne arbeidskraften, sier Rognstad.

20 prosent er utlendinger 
1500 nye vil komme på Statoils lønningsliste i år. Rundt 20 prosent av disse er utlendinger.

– Vi ønsker mangfold og kompetanse. Ansettelser fra land utenfor Norge dekker behovet for kompetanse som ikke finnes i Norge i dag, sier Tone Rognstad.

– Nå er det blitt en økt kamp om å tiltrekke seg utlendinger. Det er vanskelig å finne tilstrekkelig kompetent arbeidskraft i Norge. Derfor er et selskap som oss på jakt etter arbeidskraft også utenfor landets grenser, sier Sigurd Grayston Skjørestad i Deloitte.

Begeistret for nye muligheter
25 år gamle russiske Tatiana Pirozhkova er blant de svært etterspurte utlendingene som nå er kommet på Statoils lønningsliste.

Fra byen Novosibirsk nær Kasakhstan har hun via studier i Toulouse og Paris havnet i Stavanger.

Nå er hun en del av Statoils boremiljø og engasjert med selskapets satsing på såkalte fast-track-prosjekter. Disse prosjektene, som er hurtigutbygginger av små marginale felt, er en av selskapets satsingsområder de neste årene.

– Jeg føler jeg har kommet til et selskap med ubegrensede muligheter, som samtidig er i en overgangsfase til å bli et internasjonalt selskap. Det er veldig spennende, sier Pirozhkova. Hun er begeistret over de faglige utfordringene. Og lønnen er heller ikke noe å klage over.

– Statoil er svært konkurransedyktige, smiler hun.

Men tross høye lønninger, medgir både Statoil og Deloitte at det er blitt vanskeligere å rekruttere fra Norge.

– Med de boligprisene vi har i Stavanger, er det blitt en utfordring å få ansatte fra andre deler av landet å flytte hit. Det har skjedd at folk har takket nei, sier Tone Rognstad i Statoil.

Men danske Rønberg lar seg ikke skremme.

– For meg er dette en investering, sier han.

 

 

Les også:

Slik bestemmer Statoil hvem som får jobb

Kan regne med 500.000 i første jobb

Landets heteste studenter (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.