Norske hytter bygges nå i snitt på størrelse med nye leiligheter, og med alle mulige fasiliteter og bekvemmeligheter.

- Vi ser at hytteutviklingen, slik som utviklingen innen andre fritidsaktiviteter, som båtliv, har negative miljøkonsekvenser når det gjelder energibruk til oppvarming, transport, materialbruk og avfallshåndtering, sier Eli Støa, professor ved Institutt for byggekunst, prosjektering og forvaltning ved NTNU.

Støa er medforfatter av boken «Norske hytter i endring. Om bærekraft og behag» som ble gitt ut i høst. Hun finner det problematisk at hytteprodusentene hovedsaklig bare tilbyr store og velutstyrte hytter, slik at dette blir «normalen.»

- Arkitekter og de som planlegger hytter og hyttefelt bør i mye større grad jobbe med å utvikle og planlegge hytter som er mer i pakt med en miljømessig- og økologisk tankegang, sier hun.

Støas forskning viser at til tross for luksusen, er forestillingen om hyttelivet er fremdeles knyttet til drømmen om det enkle livet.

- Folk legger andre ting i enkelthet nå enn tidligere. Mange kobler det til det å ha oppvaskmaskin, vaskemaskin og andre fasiliteter. Slik slipper de å bruke tid på husarbeid som de bruker tid på hjemme, sier Støa.

1. februar snakker Støa om «Drømmen om det enkle liv - et grunnlag for mer bærekraftig hyttekultur?» ved Vitenskapsmuseet i Trondheim. Der snakker også Ole Petter Wullum ved Institutt for produktdesign, som samarbeider med Rindalshytta om å bygge fremtidsrettede, bærekraftige hytter basert på lokal byggeskikk. Les mer om foredraget her.

DN Talent bringer hver uke nytt fra akademia. Her kan du finne linker til ny forskning, spennende forelesninger og igangsatte prosjekter. Har du tips til noe som burde være her, send mail til journalist Anna Werenskjold.



fangst og lagring av CO2personer med ulike behov i store bofellesskapkraftig hodepine, veldig sår hals, alvorlige søvnproblemer eller sterke ryggsmerterutfordringer i den husholdningsorienterte ghanesiske kakaoproduksjonenherherForelesningen er åpen for alle interesserteHun setter sin lit til endringsviljen hos folk flest.forebyggende tiltak kan iverksettes.herSkandinavias første forskningssenter, og et av få i Europa, som fokuserer på dette.herherskjønn avgjør skyld?«Buyer power, welfare and public policy.»herDette er en oppgang fra 29,4 prosent i 2009.trender og oppfatninger av det gode og sunne liv, så vel som av tilknytning til ulike fellesskap og identiteter.

Tidligere Akademia-spalter finner du her:
Klimagass forvirrer fisk
Lar studenter forske i lab til kvart milliard
Forsker på problematisk terrorlovgiving
Slik er nordmenn når de møter domstolen
Sexy i stiletter, uten skader
Er samfunnskritikk mer slagkraftig hvis den kommer fra veltrente folk?
Kritikken står svakt hos universitetene
Trøfler for 30.000,- per kilo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.