Allerede første semester på Norges Handelshøyskole (NHH) møtte den ferske studenten Heidi Bjugstad (25) representanter fra Ernst & Young (E&Y). Senere skulle hun møte selskapet flere ganger årlig, både i bedriftspresentasjoner og på seminar på Geilo. Da hun sprang Holmenkollstafetten for NHH, sponset E&Y skolelaget. I januar ifjor ble hun ansatt, i mai avla hun eksamen og nå jobber hun for revisjonsgiganten.

– Du tar alltid lønn med i betraktningen, men grunnen til at jeg valgte E&Y var det sosiale miljøet og menneskene jeg ble kjent med under studietiden. Lønn er alltid der i alle selskap, det er andre ting du også må vurdere, sier Bjugstad.

Finner førsteklassinger
DN skrev igår at Bjugstad og hennes kullkamerater som gikk ut fra NHH ifjor kan skilte med en rekordhøy startlønn på 508.714 kroner i gjennomsnitt, inkludert bonus og andre tillegg.

Les også: Tjener over 500.000 i sin første jobb

– Og slike oppslag justerer jo ikke akkurat forventningene fra studentene, sier partner og HR-direktør i E&Y, Bjørn Vihovde.

De er et av selskapene som legger ned store ressurser i å markere seg hos økonomistudenter. Det må til, 76 prosent av NHH-studentene ble ifjor ansatt før de hadde avlagt eksamen. Bare én av tre gikk via det åpne arbeidsmarkedet.

– Hva gjør dere?

– Hva er det vi ikke gjør? Vi er synlige på karrieredager, holder kurs og har ulike faglige arrangement som viser hvordan bransjen vår er. Vi gjør ikke mange flashy ting rett før de uteksamineres, men jobber fra førsteklasse og gir jevnlige drypp på hvordan hverdagen vår er. Det går veldig bra, men vi får ikke noe gratis og det er en evig jobb hver eneste dag å beholde omdømmet. Våre konkurrenter er veldig aktive og vil også skille seg ut, det er en vill kamp om talentene, sier Vihovde.

Det er HR-leder Ronny Pettersen i revisjons- og rådgivningsselskapet Deloitte enig i.

– Vi opplever kampen om talentene som beintøff, og det har vi tatt konsekvensene av. Vi legger ned betydelig ressurser for å la studentene bli kjent med oss. Vi holder kurs, inviterer studenter til Oslo til casekonkurranser og har bedriftspresentasjoner på studiestedene. Vi opplever at også førsteklassinger er interessert i å bli kjent med oss, og så øker kontakten gradvis som man bli eldre.

Hos revisjonsselskapet PwC oppfordrer de studenter til å være med på internships og konkurranser.

– Du bestemmer deg ikke for arbeidsgiver den uken du sender søknad, men bygger deg gradvis opp en forståelse av bransje og selskap. Derfor er det viktig for oss at studentene kjenner oss. Disse studentene er også superdyktige og flinke, og vi er nødt til å levere. Når vi forteller hva vi er gode på, er det helt kritisk at vi leverer på disse tingene, sier Eli Moe-Helgesen, partner og ansvarlig for HR i PwC.

Få lønnskrav
Ingen av arbeidsgiverne melder om knallharde lønnsforhandlinger med økonomistudenter. Pettersen i Deloitte synes en startlønn på over 500.000 høres «noe høyt ut».

– Mitt inntrykk er at studentene er veldig opptatt av muligheten for en karriere, få utfordrende oppgaver, ha et krevende og godt arbeidsmiljø og at bedriften tar sosialt ansvar. Lønn er bare ett av aspektene, sier Pettersen.

Fagsjef for rekruttering i DNB, Glenn Menkin, tror det er de mindre bedriftene som må lokke med høye lønninger.

– Vi har også andre ting som lokker og har ingen problemer med å få tak i gode søkere. Det høres kanskje arrogant ut, men mange vil jobbe i DNB og få det inn i CV-en. Vi mister svært sjelden kandidater på grunn av lønn, sier Menkin.

E&Y rekrutterer rundt 150 ferske siviløkonomer hvert år, mange fra NHH, og møter ofte spørsmål om lønn hos studenter.

– Vi har en grei filosofi om at ingen skal velge oss på grunn av lønn, men vi skal heller ikke miste noen på grunn av lønn. Jeg tror få studenter velger oss på grunn av lønn, mitt inntrykk er at de har redelige motiv, og at det sosiale og faglige er vel så viktig.

Les også:
Kan regne med 500.000 i første jobb


- Det er et enormt sug etter sivilingeniører

80 % vurderer jobbsøkernes EQ



(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.