Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Mikaela Berg
Mikaela Berg les mer

Studier

Hodejegere skaper slappe kandidater

Jobben er ikke din selv om du blir oppringt av en hodejeger. Hvis du tror dét, kan det bli et hvileskjær som kan koste deg drømmejobben, advarer hodejeger Nicholay J. Tehrani.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Jeg forstår at mange blir smigret over å bli kontaktet av en hodejeger. Det betyr at hodejegeren mener du kan være en aktuell kandidat til en stilling. Men hvis du tar hodejegerens anbefaling som et hvileskjær og ikke forbereder deg godt nok til jobbintervjuet, vil det slå tilbake på deg selv, sier Nicholay J. Tehrani hos Hodejegerne Møllerstad & Christiansen AS.

Han understreker at det ikke er noen ulempe å vise ydmykhet, og at det er helt avgjørende å forberede seg grundig til et intervju.

- Ingen vinner på å være "cocky". Er du ikke motivert for jobben, så takk heller nei i stedet for å se hvordan det går, sier Tehrani.

Norske bedrifter jakter vilt på de beste talentene og de opplever selv kampen som beintøff: - En vill kamp om talentene

Men det hjelper lite å være superdyktig hvis du ikke viser interesse for jobben du søker på, påpeker Tehrani.

- Dessverre tror jeg en del kandidater undervurderer rekrutteringsprosessen. De vet ikke hvor mye som kreves av dem. Når en hodejeger kontakter en kandidat, er denne kandidatens forventninger i utgangspunktet høyere enn forventningene til de kandidatene som kommer på jobbintervju via egen søknad. Det merker vi. Men man faller kjapt igjennom hvis man investerer mindre tid og ressurser i å gjøre research om bedriften og forbereder seg for dårlig på konkrete caseoppgaver eller skrivetester. Slikt blir veldig synlig i en intervjusituasjon, sier hodejegeren.

Vær 100 % innstilt
- Hva vil egentlig en arbeidsgiver ha?

- Kandidatene som er flinke til å reflektere over hva de vil, altså har en strategisk tilnærming til sin egen karriereutvikling - de har et godt utgangspunkt. Hovedbudskapet vårt er at man bør tenke seg godt om før man går inn i en rekrutteringsprosess. Når vi hodejegere ringer og spør om en jobb, skaper vi et motivasjonsrom. Vi råder kandidaten til å tenke over forslaget, bruke tid og kjenne på magefølelsen sin uten å hoppe ut i det og si ja umiddelbart over telefon. Å bytte jobb er en stor omstilling i livet, og kandidaten må selv komme til den konklusjonen at han eller hun virkelig vil ha jobben. For det krever både tid og krefter å delta i en rekrutteringsprosess, påpeker Nicholay J. Tehrani.

Er man ikke 100 prosent innstilt, kan man ødelegge fremtidige jobbmuligheter ved å virke umotivert, advarer han.

- Når vi ber kandidatene forberede seg til et intervju og gjerne presenterer en klar "smørbrødliste" for dem - og de likevel stiller uforberedt, da begynner vi å lure. Man må evne å høre etter hva som forventes for å komme i betraktning, ellers blir det sett på som negativt. Da har du ikke gjort leksa di, og da vil vi vegre oss veldig for å kontakte denne personen neste gang vi har en aktuell jobb, sier Tehrani.

 

Slik når du opp som nummer 1
Mette Manus i Manus Motivation Group har jobbet med karriereveiledning i 20 år. Hun råder sine klienter til å ta kontakt med rekrutteringsbyråer i jakten på jobb, men råder dem samtidig til å være aktive i prosessen selv.

- Det nytter ikke å være passiv når man er på jobbjakt. Da kommer man ikke langt. Jeg er ikke overrasket over at mange sitter tilbakelent og bare venter på at hodejegeren "ordner opp" for dem. Forkl#229en kan være at vi nå har vært igjennom en tøff periode hvor det ikke har vært lett å få ny jobb og mange har søkt på stilling etter stilling uten å få napp. Da er det lett å gå litt lei. Dét er en forkl#229, men det er likevel ingen unnskyldning. De beste får jobben, og hvis det står mellom to like gode kandidater, velges den mest motiverte av dem, sier Mette Manus til DN.no.

- Er du ikke motivert nok, vil du alltid havne som nummer 2 eller 3, legger hun til.

Hun understreker at det er mange dyktige talenter der ute som er ute etter de samme jobbene, derfor råder hun alle til å forberede seg grundig til jobbintervjuer og være ydmyke i rekrutteringsprosessen.

- Joda, man blir nok litt smigret når man blir kontaktet av hodejegere, men det nytter ikke å tenke at "Jeg fikk en telefon, nå er jobben min". For sånn er det jo ikke. Hvis du viser interesse for jobben, så skal du testes ut i en grundig utvelgelsesprosess. Ingen "ordner opp" for deg, du må være motivert selv for å komme helt i mål og ende opp som den utvalgte, sier Manus.

Les også: Overtid øker faren for depresjon

Slik behandler bedriftene ditt utenlandske vitnemål

"Menneskeskyen" - jobbtrend verdt 1 milliard dollar

Signaturbonusene florerer

Talent Studier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.