Les også: Mad Men-feber blant norske studenter

«Man får det ansvaret man selv tar»

Navn: Henrik Gustav Faller
Alder: 28 år
Stilling: Nyansatt i Finn.no, tidligere rådgiver i Pr-operatørene
Utdannelse: Bachelorgrad i pr- og kommunikasjonsledelse ved Handelshøyskolen BI.
Bakgrunn: Rådgiver i pr-byrået 20/20. Har spilt på juniorlandslaget i basketball for Norge og vært troppssjef i Heimevernet.
Kunder: Blant andre Microsoft, sto også bak Husqvarna-kampanjen «Norges slappeste sommerjobb».

Istedenfor førstegangstjeneste tok Henrik Gustav Faller befalsskolen, som har vist seg å være nyttig også etter bransjeskifte.

– Du blir utfordret psykisk og fysisk, det er krevende øvelser, du må ta lederskap og håndtere nye situasjoner du aldri har vært i før, sier han.

Nå sitter han fjernt fra uniformsplikt og, og hjelper selskap med å kommunisere.

– Bruker du erf#229en fra befalsskolen som pr-rådgiver?

– Jeg vil heller snu litt på det og si at jeg lærte mye der som jeg tar med meg som person, også i kunderelasjoner.

– Brøling og kommandoer?

– Nei absolutt ikke, og det er litt av grunnen til at jeg sluttet. I Forsvaret må du holde deg til et system. Du må passe inn i løpet. Det å være kritisk og tenke hva man får ut av ting, er noe jeg bruker i møtet med kunder. Jeg er opptatt av at man må tørre å velge bort ting.

– Er alderen din en fordel eller ulempe?

– Ingen av delene, tror jeg. Man får det ansvaret man selv tar.



 

«Min eneste ambisjon for øyeblikket er å få Erna Solberg som statsminister i 2013»

Navn: Haakon Dagestad
Alder: 28 år
Stilling: Stabssjef for Erna Solberg
Utdannelse: Tar Master of Management på BI, har Bachelor i PR og kommunikasjonsledelse
Bakgrunn: Informasjonsrådgiver hos Aabø & Co og for Akershus Høyre, leder Akershus Unge Høyre
Kunder: Som stabssjef i Høyre jobber han med å fremme Høyres politikk.

– Jeg må ringe deg tilbake, TV 2 forsøker å få tak i meg!

Haakon Dagestads skjortelomme vibrerer konstant. Stabssjefen for Høyres stortingsgruppe er blant Høyre-leder Erna Solbergs nærmeste rådgivere og støttespillere.

– Min eneste ambisjon for øyeblikket er å få Erna Solberg som statsminister i 2013, sier Dagestad

Han ramlet inn i pr-bransjen etter å ha vært engasjert i Unge Høyre. Før han tok over stillingen som stabssjef jobbet han med kommunikasjonsstrategi og pr i næringslivet.

–Drives du av idealisme?

–Hvis du lurer på om jeg er idealist fordi jeg gikk ned i lønn da jeg byttet fra privat næringsliv til politikk er mitt svar nei. Hvis man går fra hypotetisk 700.000 til 500.000 i lønn så er man ikke idealist av den grunn, da begge deler er gode lønninger. De virkelige idealistene jobber gratis på suppekjøkkenet. Jeg føler meg likevel heldig som kan jobbe for det jeg tror på, å fremme Høyres politikk.

 

«Mange fordommer mot pr-bransjen»

Navn: Christine Eiken
Alder: 27 år
Stilling: Kommunikasjonsrådgiver i First House.
Utdannelse: Utdannet næringslivsjournalist, tar Master i management på BI
Bakgrunn: Jobbet som journalist i Dagsavisen, og har tidligere jobbet i Trollting kommunikasjon med pr-profil Per Bjørkum.
Kunder: Jobber som rådgiver blant annet for selskaper innen it, bank og finans. På listen står blant andre Jørn Lyseggen bak selskapet Meltwater.

– Det er mange fordommer mot pr-bransjen. Noen tror jobben kun består av å bevisst holde tilbake informasjon om selskaper i mediene. I virkeligheten gjør vi alt annet enn å sminke på sannheten. Vi jobber strategisk for at kundene våre skal nå sine mål, enten det gjelder intern kommunikasjon, mediehåndtering eller samfunnsansvar, sier Eiken.

– Hvilke fordeler er det å være ung og lovende i bransjen?

– Jeg føler ikke at det er et særskilt fortrinn å være ung i bransjen. Selv liker jeg best å jobbe i team bestående av folk i varierende aldersgrupper, sier Eiken.

Hun visste tidlig i karrieren at hun ville jobbe i et pr-byrå:

– Jeg elsker jobben min og brenner for feltet. Det høres kanskje ut som en klisjé, men den beste delen av jobben handler om å foredle, gjøre andre gode. Det er kjempemorsomt å få folk som kanskje har et introvert utgangspunkt til å skinne.



 

«Stiller høye krav til oss selv og omgivelsene»

Navn: Marius Parmann
Alder: 26 år
Stilling: Rådgiver i Burson-Marsteller.
Utdannelse: Mastergrad i samfunnsøkonomi fra Universitetet i Oslo, snart ferdig med mastergrad i finans fra Norges Handelshøyskole (NHH).
Bakgrunn: Frilansjournalist, blant annet i Aftenposten og Dagens Næringsliv.
Kunder: Flere store virksomheter. Er blant annet kundeleder for verftet Westcon.


– Som journalist rapporterer man hendelser, som kommunikasjonsrådgiver er man i større grad med på å påvirke disse hendelsene. Du er litt tidligere i verdikjeden, sier Marius Parmann.

Han har arbeidet som frilansjournalist siden han var 13 år, men satte seg på andre siden av bordet da han fylte 24.

– Har dere mellom 20 og 30 år noen fellestrekk?

- Jeg tror vi er utålmodige, hardtarbeidende og har innflytelse i viktige diskusjoner. Vi stiller høye krav til oss selv og omgivelsene våre. I tillegg har vi vokst opp med sosiale medier som en naturlig kanal. Eldre rådgivere har vært nødt til å lære seg det i større grad. Vi drar ikke det samme skarpe skillet mellom nye og gamle medier.

– Har du fått reaksjoner på alderen din?

– Nei, aldri direkte, men jeg ville ikke vært overrasket om noen hadde kommentert det bak min rygg. Jeg har jo ingen kunder på min egen alder, sier han.



 

«Kommunikasjon er nøkkelen til et bedre samfunn»

Navn: Morten Hofgaard Jørstad
Alder: 30 år
Stilling: Rådgiver og leder for selskapskommunikasjon i Geelmuyden Kiese (GK)
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH
Bakgrunn: Har jobbet for Unicef i Norge og i Eritrea.
Kunder: Amnesty, IKEA, Special Olympics, Kunnskapsdepartemente
t.

– Da jeg jobbet i Eritrea opplevde jeg på kroppen hvordan kommunikasjon er nøkkelen til et bedre samfunn, sier Hofgaard Jørstad.

Han begynte derfor i Geelmuyden.Kiese (GK) for å lære seg faget bedre.Fem år senere mener han seg fremdeles ikke utlært.

– God kommunikasjon dreier seg mye om mottager og ikke så mye som avsender som man kanskje skulle tro. Mange fusker med kommunikasjonen her, og tenker mest på hva man selv vil si og ikke på hvem man vil treffe, sier Hofgaard Jørstad.

– Hvordan gir kommunikasjon en bedre verden?

– Bedre informasjon gir bedre beslutninger som igjen gir bedre samfunn. Hos GK er vi ikke opptatt av kommunikasjon i seg selv, men endringene god kommunikasjon kan skape. Det gjaldt i veldig stor grad i Eritrea. Du skjønner hvor viktig kommunikasjon er når du skal forklare et landsbyoverhode hvorfor man bør gå på skole eller vaske seg på hendene etter toalettbesøk.



 

«Det nytter ikke bare å sitte på skolebenken»

Navn: Stefan Heggelund
Alder: 27 år
Stilling: Kommunikasjonsrådgiver i Nordic Choice Hotels.
Utdannelse: Informasjons- og samfunnskontakt på BI.
Bakgrunn: Kommunikasjonsrådgiver i JKL, byrådssekretær i Erling Laes byråd i 2007 og 2009, leder i Oslo Unge Høyre og nestleder i Unge Høyre.

– Den verste følelsen er å kjenne at jeg ikke har levert godt. Jeg vil bare gjøre en god jobb og det er ambisjonen, sier Heggelund.

25 år gammel begynte han som rådgiver, og i vinter ble han en av fire som skal hjelpe Petter Stordalen og konsernledelsen i Choice-kjeden med pr.

Han har et heller avslappet forhold til karrierebygging.

– Jeg er opptatt av at man skal gjøre det man synes er gøy, du blir flinkest i det du synes er moro. Da vil det komme nye muligheter hele tiden, sier han.

I bagasjen har han også solid politisk erf#229. Til unge pr-spirer har han følgende råd:

– Uansett hva du studerer er det viktig å gjøre noe utenfor studiene. Da settes du i situasjoner der kommunikasjon virkelig betyr noe. Det nytter ikke bare sitte på skolebenken. Som pr-konsulent rådgir du folk som har vært i en spesiell bransje i mange, mange årm, noe som krever innsikt i flere fagfelt. Jeg har hatt stor nytte av å være politisk engasjert.



 

«Kommunikasjon er det beste fra flere verdener»

Navn: Anders Berg-Hansen
Alder: 29 år
Stilling: Prosjektleder i Gambit.
Utdannelse: Bachelor i medievitenskap og psykologi, mastergrad i organisasjons- og kommunikasjonspsykologi fra NTNU.
Bakgrunn: Journalist i VG Nett, NRK og Porsgrunns Dagblad. Praktikant og informasjonsrådgiver på EU-delegasjonen i Brussel.


– Kommunikasjon er det beste fra flere verdener, du har elementer fra journalistikk samtidig som du får jobbe med omfattende prosjekter og strategi. Du får tenke litt på flere nivå, sier Berg-Hansen.

Han tror journalistisk bakgrunn og studier innen organisasjonspsykologi gjorde at han stakk seg ut i søknadsbunken.

– Har du noen fordeler som ung ansatt?

– Ja, det tror jeg. Vi jobber mye med digital kommunikasjon, og det er helt tydelig at flertallet av dem som jobber med det er yngre enn de som jobber med politikk og myndighetskontakt. Pr-bransjen dreier seg også mye om å følge med på hva som skjer i samfunnet og om å ha et nettverk. Da er det klart at jeg som 29-åring følger med på andre ting enn de som er 20 år eldre.



 



Les også:

Veien til eliteskolene

To mastere og en doktorgrad før fylte 28

En heldig seteplassering på flyet ga Kristoffer (26) jobb

Utlandet på CV-en gir 20.000 mer i lønn

Navneskifte, fransk mastergrad og 150 jobbsøknader (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.