Les også: Christian gikk fra IT-bransjen og ble pilot

– Når man har jobbet i mange år med det samme, er det ikke uvanlig å føle at man «stivner», og stamper i samme sporet. Er du sliten, lei og utbrent kan det være en god idé å satse videre på noe nytt. Å bruke nye sider av seg selv og bli mer klar over hva man ikke trives med, kan få oss til å våge mer. Og dét er positivt, sier Mette Manus i Manus Motivation Group, som har jobbet med karriereveiledning i 20 år.

Men du bør tenke nøye gjennom valget du tar. Det er ikke sikkert at det er selve jobben det er noe galt med, understreker hun.

– Analysér din egen situasjon grundig. Hvorfor trives du ikke i jobben din? Er det deg selv, sjefen din, selve arbeidsoppgavene eller miljøet du er lei? Hva savner du? Vær veldig konkret og skriv ned en liste over positive og negative ting ved arbeidet ditt. Da får du bedre oversikt over hvor skoen egentlig trykker, forklarer Manus.

Urealistiske unge
Hun tror mange unge, nyutdannede har urealistiske forventninger til arbeidslivet:

– Ikke gi opp med én gang. Vær tålmodig og realistisk og bygg opp karrieren din, sten for sten. Du kan ikke regne med å gå rett fra studier til drømmejobben. Og du kan heller ikke regne med å gå rett inn i en lederjobb. Ting tar tid, sier Mette Manus.

Farmasøyt ble gullsmed
Et etterutdanningskurs er også gull verdt for mange, understreker Manus.

– Ingen har godt av å stagnere, alle trenger påfyll for å få ny energi og utvikle seg videre. Men som regel er det ikke nødvendig å gå over i et helt annet yrke for å få tilfredsstilt disse behovene. Snakk med lederen din og forklar situasjonen, slik at dere kan bli enige om en løsning alle parter kan være fornøyd med.

– Er det noen fellestrekk ved dem som går fra en karriere til en helt annen karriere?

– Min erf#229 er at mange av dem som skifter fullstendig beite går fra et yrke som er litt for tørt for dem over i mer kreativ retning. Jeg kjenner en farmasøyt som ble gullsmed – og det er jo et godt eksempel. Man velger å følge drømmen sin.

Les også:

<b>Stine Åsland (29) hoppet av skolen og hadde 17 ansatte i en alder av 21 </b>

<b>Cupcakes som levebrød </b>

<b>To mastere og en doktorgrad før fylte 28</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.