–Det eneste man leser om er jo at markedet skriker etter ingeniører, men jeg føler meg ikke så skreket etter, sier Jaran Gjerland Stenstad (25).

Han er andreårsstudent på Høgskolen i Oslo og Akershus, og til neste vår ferdig utdannet ingeniør – en yrkesgruppe landet trenger rundt 16.000 av akkurat nå.

Likevel er det få bedrifter som er interessert i å gi Stenstad og hans medstudenter relevant praksis. Bare halvparten av ingeniørstudentene har en relevant sommerjobb, over 80 prosent ønsker de hadde det. Det viser en ny undersøkelse utført av NITO.

Stenstad selv har søkt fire ingeniørrelaterte sommerjobber, men planlegger å bruke sommeren på Rimi der han nå jobber deltid.

– Men ideelt sett skulle jeg gjerne fokusert på vannkraft fremfor å stable flaskevann i sommer, sier byggingeniør-studenten.

Frykter negativt førsteinntrykk
Det tekniske konsulentselskapet ÅF Norge er en av bedriftene med stort ingeniørbehov og ledige stillinger. Likevel har de i år redusert antall sommerjobber. Frykt for å ikke ha kapasitet til å følge opp studentene i sommermånedene gjør at de i år bare tar inn mellom to og fire studenter.

– Vi er opptatt av at studentene skal ha fornuftige og lærerike oppgaver når de har sommerjobb hos oss, vi ser jo på disse som potensielle fremtidige ansatte, sier Ottar Skarstein, direktør for installasjon.

Han legger til:

– En eventuell negativ opplevelse kan fort slå tilbake på oss som fremtidig arbeidsgiver, sier han.

18 søkere per jobb
Hos «storebrødrene» Aker Solutions og Statoil fikk de tilsammen rundt 9000 søknader på sine 495 sommerjobber. Prosessen tar de hovedsakelig for å knytte relasjoner til studenter, ikke for å dekke arbeidsbehov i fellesferien.

– Vi kunne sikkert tatt inn mange flere studenter, men vi må også følge opp og gi de interessante arbeidsoppgaver. Siden det er midt på sommeren er det utfordring å ha nok ansatte på plass, sier Endre Johansen, kommunikasjonssjef i Aker Solutions.

Viktig med praksis
Tone Rognstad i Statoil understreker at relevant arbeidserf#229 er viktig for forståelse av ingeniørfaget.

– Sommerjobber hos oss har endret karakter. Det stilles krav til våre ledere om at studentene skal få relevante oppgaver og faglig oppfølging, og dette kan være utfordrende å få til i sommermånedene med ferieavvikling, sier hun.

  – Hvorfor er det ikke flere sommerjobber for ingeniørstudenter?

– Noe av det som kan ha endret seg, er at man før kunne komme inn i en bedrift og gjøre forefallende arbeid. Den type arbeidsoppgaver, som arkivering, skriving, dokumentasjon blir ikke gjort på samme måte lenger. Det kan være litt av utfordringen. Når de kommer til oss er det færre slike oppgaver, men de får innføring i noe som er reelt, sier Rognstad, direktør for profilering og rekruttering i Statoil.

Kan hindre frafall
Tidligere denne uken kom nyheten om at 20 prosent flere har søkt seg til teknologi og ingeniørfag, men tall fra tidligere år tyder på at rundt 30 prosent av de som begynner dropper ut.

– Sommerjobb og relevant praksis kan minske frafallet, og bidra til at det blir utdannet flere ingeniører, sier Kristine Nicolaisen, leder av NITO studentene.

  Hun er overrasket over at ikke flere bedrifter benytter seg av studentene som hun kaller «en ressurs». På Høgskolen i Oslo og Akershus melder Gjerland Stenstad om lite bedriftskontakt under studietiden, en sterk kontrast til for eksempel Norges Handelshøyskole hvor bedrifter sirkler inn studentene allerede i førsteklasse.

– Er det fordi det er lettere å huke inn en nesten-økonom enn en ingeniørstudent?

– Jeg mener det finnes mange arbeidsoppgaver man kan gi til en som har gått første og andre år på ingeniørutdanning. Bedriftene må selv ta tak og tenke alternativt, det gjelder å finne arbeidsoppgaver som er rutine og som ikke krever den særlige kunnskapen, sier hun.

Vil ta møkkaoppgaver
Jaran Gjerland Stenstad sier han lett kunne tatt «møkkeoppgaver», og har full forståelse for at han som byggingeniør-student ikke kan konstruere et vannkraftverk i fellesferien.

– Det er jo litt annerledes når man er ingeniør, sammenlignet med for eksempel en journalist. Vi kan ikke bare ta over jobben til noen som er i ferie, det er jo litt verre om en bro faller ned enn om VG blir felt i Pressens Faglige Utvalg.

Les også:

<b>To mastere og en doktorgrad før fylte 28</b>

<b>Skolen der ingen røyker og alle tenåringene legger seg klokken ni</b>

<b>Superstudenten</b>e (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.