Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Malin Smit opplevde tre fantastiske måneder i Costa Rica. Privat
Malin Smit opplevde tre fantastiske måneder i Costa Rica. Privat les mer

Studier

Fikk drømmen oppfylt av arbeidsgiver - dro til Costa Rica som advokat

Malin Smit ville på langtur til Mellom-Amerika og samtidig beholde jobben i Virke. Søknaden ble innfridd, men sjefen hennes innrømmer at hun neppe ville sagt ja for noen få år siden.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Jeg har alltid hatt en drøm om å reise til Sør- eller Mellom-Amerika. Jeg ville oppleve hverdagen i et annet land og en eksotisk kultur, og jeg ville lære meg spansk. Men samtidig var jeg veldig glad i jobben min som advokat i Virke, og den ville jeg ikke miste, sier Malin Smit (43).

Derfor søkte hun om å få jobbe 70 prosent og ha 30 prosent permisjon uten lønn i tre måneder i vinter. Sjefen sa ja - og Malin Smit tok med seg familien og flyttet til den lille idylliske landsbyen Montezuma i Costa Rica.

- Drømmen min gikk i oppfyllelse, og vi fikk en helt fantastisk tur! For arbeidsgiveren min spiller det jo ingen rolle hvorfra jeg jobber, så lenge jeg gjør jobben min. Resultatet ble at jeg kom tilbake med overskudd, økt motivasjon og en enda større lojalitet til Virke, forteller Smit.

Stiller nye krav til jobben
Fremtidens arbeidsliv vil stille nye krav til lederskap og kreve mer fleksibilitet. Som trivselsfaktor veier frihet og fleksibilitet gjerne tyngre enn trygghet og forutsigbarhet - og økt fleksibilitet kan gi ansatte mulighet til å leve ut en livsdrøm, kom det frem i en rapport som Infuture utarbeidet for Virke for et par år siden.

"Personlig merkevarebygging" ble også trukket frem som et viktig moment som arbeidsgivere må legge til rette for for å klare å holde talentene motivert.

- Vi har snart 16.000 virksomheter som medlemmer, og da må vi gå foran som et godt eksempel. Jeg ønsket at Malin skulle få oppfylle drømmen sin og regnet med at det ville fungere, men jeg hadde nok ikke sagt ja for noen få år siden. Det innrømmer jeg gjerne, sier administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Virke til DN.no.

- Hvorfor har du skiftet mening?

- Jeg ser at konkurransen hardner til i næringslivet, og kampen om å trekke til seg og beholde de beste medarbeiderne er helt avgjørende. Det er medarbeiderne som skaper verdiene. Da må man gjøre seg attraktiv. Og vi vet at nordmenn er veldig opptatt av balansen jobb/fritid, sier hun.

Hun understreker at Malin Smit bare er ett av flere eksempler på medarbeidere som har blitt vist høy grad av fleksibilitet i Virke.

Men:

- Dette passer jo ikke for alle. I mange bransjer er man helt avhengige av å ha folk på plass til enhver tid. Likevel tror jeg at et økende antall bedrifter i dag har mulighet til å innvilge en slik søknad som Malin Smit kom med, sier Vibeke Hammer Madsen.

Virke-sjefen peker på at bare 13 prosent av de spurte nordmennene i en OECD-undersøkelse svarte at de var fornøyd med jobb/fritid-balansen, noe som er langt færre enn de fleste andre spurte europeere.

- Dette er et tankekors som vi arbeidsgivere må ha i bakhodet, bemerker hun.

 

- Har fått økt lojalitet
For Malin Smit ble denne vinteren en helt spesiell opplevelse.

- Jeg var ikke på jakt etter en lang ferie. Utgangspunktet mitt var å klare å kombinere en jobb jeg trives i med å oppleve en helt annen hverdag, og dette ble jo en solskinnshistorie. Jeg håndterte henvendelser fra kunder via epost og holdt skypemøter etter behov. I Costa Rica er det imidlertid ikke uvanlig at strømmen plutselig går, så jeg ga alltid beskjed om at hastesaker kunne tas opp med hovedkontoret hjemme i Oslo. Dét er fordelen med å ha en stor organisasjon i ryggen, forteller hun.

Hun lærte seg mye spansk, fikk nær tilknytning til lokalmiljøet og mener selv hun har fått et kompetanseløft ved å ha fått muligheten til å bo tre måneder i et helt annet land.

- Jeg har jobbet i utlandet i flere perioder tidligere og liker å ha noen "avbrekk", uten nødvendigvis å ta fri. Jeg satte utrolig pris på denne sjansen og kom hjem med masse motivasjon til å gyve løs på jobben i 100 prosent stilling igjen. Man må huske på at man kanskje skal være i arbeidslivet i 40 år - og da er slike avbrekk gull verdt for å kunne stå på videre, sier Malin Smit.

Også faremomenter
Karriereekspert Mette Manus i Manus Motivation Group sier til DN.no at dette er en trend som sikkert har kommet for å bli, og at det er en fin måte å motivere medarbeidere på.

- Dette er helt klart inspirerende og vil gi gode resultater, men det har også sine faremomenter, peker hun på.

- For det første kan det skape misunnelse på arbeidsplassen fordi ikke alle kan få de samme mulighetene. Dessuten kan det resultere i at medarbeideren som får reise ut ser verden med øyne, får avstand til jobben og bestemmer seg for å forlate arbeidsplassen. Så det er både fordeler og ulemper ved å åpne for denne typen fleksibilitet, sier Mette Manus.

Les også: Slik får du råd til jobb-sabbat

Sabbatsår gir jobb-lojalitet

Talent Studier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.