Halvparten av norske arbeidstakere angrer på valget av utdanning og en fjerdedel jobber i dag med noe de ikke er utdannet til, viser en undersøkelse Respons analyse har gjort for bemanningssselskapet Proffice.

Undersøkelsen er gjort blant 1600 ledere og 1000 arbeidstakere og ble presentert i forbindelse med at Proffice torsdag la frem en rapport om arbeidsmarkedet.

Ifølge undersøkelsen ville flest ha valgt ingeniørstudier dersom de kunnet velge på nytt. 17 prosent svarer at de ville studert til å bli ingeniør, og ingen andre studieretninger er like populære, skriver Proffice i en pressemelding.

Blant menn er det 28 prosent som ville valgt ingeniørutdanning, mens kvinneandelen er på 8 prosent. På andreplass kommer økonomiutdanning med ni prosent, på tredje håndverkerutdanning med åtte prosent.

Mange unge i andre yrker
Ifølge undersøkelsen jobber 25 prosent i dag med noe de ikke er utdannet til. Resultatene viser at det er spesielt unge arbeidstakere under 35 år som ikke har relevant arbeid med tanke på utdannelsen.

- Hvorvidt det er frivillig at man ikke jobber med noe som er relatert til utdannelsen, eller om det er fordi man fortsatt venter på drømmejobben vites ikke, men tallet er uansett høyt. Når vi samtidig vet at halvparten av alle ansatte gjerne hadde studert noe annet hadde de kunnet velge på nytt, er det også sannsynlig at en god del rett og slett har forlatt den yrkesretningen de pekte ut for seg selv i sin tid, sier direktør Stein Andrè Haugerud i Proffice i pressemeldingen fra selskapet.

Vil gjøre noe med holdningene
Marit Stykket, president i Norges Ingeniør og Teknologorganisasjon (NITO), synes tallene i undersøkelsen er gledelige. Samtidig skulle hun ønske at unge mennesker fikk den nødvendige innsikten i realfag på et tidligere tidspunkt, slik at de slapp å angre senere i livet.

- Når vi vet at det er et behov for mange tusen ingeniører i Norge, er det klart at det er synd at så mange skulle ønske de valgte ingeniørutdanning. Det forteller meg at vi må gjøre noe med holdningene til realfagene blant unge mennesker, sier Stykket i rapporten fra Proffice.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.