– Å kunne flytende tysk gir meg et stort konkurransefortrinn på arbeidsmarkedet i Norge. Jeg får studere i Europas økonomiske sentrum, på en skole som er ranket blant topp ti av Financial Times. Dessuten er det lavere skoleavgift her enn i for eksempel London, Kina og USA.

Martin Grønberg Myrold (24) har ikke vanskeligheter med å ramse opp fordelene ved å studere i Tyskland.

Han har en bachelorgrad i internasjonal markedsføring fra BI, og tok det siste året av graden ved universitetet i Mannheim i Tyskland i fjor. Nå har han nettopp startet på en mastergrad i management ved det samme universitetet.

– Utvekslingsåret i fjor var en veldig positiv opplevelse, og jeg nølte ikke da jeg fikk muligheten til å fortsette her nede, sier Grønberg Myrold.



– Trenden er snudd
Med sitt Tyskland-opphold forrige studieår bidro 24-åringen til å snu en trend som har vart i 17 år.

Les også: Norske studenter vender Tyskland ryggen

Siden 1994 har antallet norske studenter i Tyskland minket for hvert år. Men i år er trenden snudd, viser ferske tall fra Lånekassen for studieåret 2011-2012.

Martin Grønberg Myrold var én av 481 norske studenter som tok hele eller deler av graden i Tyskland. Det er en økning på 7 prosent fra året før.

– Dette er en jubeldag både for Tyskland-studentene, Ansa og norsk næringsliv som er avhengig av kompetanse og kunnskap fra en av Norges viktigste handelspartnere, sier Henriette N. Thommessen, president i Ansa, organisasjonen for norske utenlandsstudenter.



– En bevisst satsing
Thommessen sier de har arbeidet målbevisst for å snu den negative trenden.

– Vi har blant annet hatt en stor tysklandssatsing med støtte fra Utenriksdepartementet og NHO. Ansa har sendt norske Tyskland-studenter rundt til videregående skoler for å inspirere elevene, sier Ansa-presidenten.

– Som følge av denne satsingen har vi opplevd betydelig større pågang fra studenter som er interesserte i å studere i Tyskland.

Ikke i mål
Oppgang i fjor til tross, på de siste 18 årene er antallet Tyskland-studenter mer enn halvert.

Tallene for studenter som tar hele graden i Tyskland er enda mer dystre: 219 norske helgradsstudenter i Tyskland i fjor, mot 1030 i 1994. Det er en nedgang på 80 prosent.

– Økningen er gledelig, men veien til 1994-nivået er lang, sier Are Turmo, kompetansedirektør i NHO.

I fjor høst innledet NHO et samarbeid med Norsk-tysk handelskammer og Universitetet i Oslo for å få enda flere studenter til å interessere seg for Tyskland.

– Det vil vi fortsette med. Vil også arbeide opp mot rådgivere, særlig i ungdomsskolen. Hvis vi får flere til å velge tysk allerede på ungdomstrinnet, er terskelen lavere for å reise ut når de blir studenter, sier Turmo.

Rekord - igjen
Tyskland-grafen er ikke den eneste som peker oppover. Aldri før har så mange nordmenn reist utenlands for å studere. 23.442 studenter valgte å studere i utlandet i studieåret 2011-2012, en økning på 7 prosent fra året før.

– Mens det var en nedgang på midten av 2000-tallet, har antallet norske studenter i utlandet hatt en stabil vekst de siste årene, sier Chris A. Eidsaunet, regiondirektør ved utlandskontoret i Lånekassen, i en pressemelding.

13,7 prosent av alle som i fjor fikk støtte fra Lånekassen til høyere utdanning, studerte i utlandet, en liten økning fra året før.



Storbritannia mest populært
Tall for forrige studieår viser at Storbritannia holder stand som landet flest reiser til, 4.688 norske studenter valgte i fjor å ta hele eller en del av utdanningen sin her. Danmark følger som før på andreplass, mens også USA og Australia er populære studieland.

Økonomi og administrasjon er det mest attraktive fagområdet for norske studenter i utlandet, fulgt av medisin.



De fleste tar bachelor
De fleste som reiser til utlandet i studietiden, studerer på bachelornivå. Mens 14.181 tok bachelor i utlandet i fjor, var det 9 079 på mastergradsnivå.

Antall elever i videregående skole som tar et utvekslingsår, fortsetter å øke. I 2011–2012 tok 2.075 norske videregåendeelever et skoleår i utlandet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.