- Du må brenne for det du driver med. Jeg har tro på begeistringsledelse. Å ha fokus på å nå mål og resultater gjennom andre, være kapteinen på laget, lede an og sekundere underveis - derfor lykkes jeg.

May Britt Østby var 25 år og småbarnsmor da hun tok en treårig bachelor over fem år på BI. Samtidig jobbet hun deltid på Narvesen for å få det til å gå rundt økonomisk.

- Jeg startet som kjøpmann - og har virkelig gått gradene i faget mitt, sier hun til DN.no.

Etter bachelorgraden ble hun ansatt som distriktssjef i Narvesen i Telemark og Vestfold, og etter fire år der avanserte hun til regiondirektør i Narvesen, hvor hun ble i fem år. Etter å ha overlevd flere tunge omorganiseringer havnet hun blant topp 10 i kåringen av Årets unge ledere 2009, og så fikk hun stillingen som kjededirektør i 7-Eleven i Reitan Convenience.

- Vil få andre til å blomstre
- Å lykkes som leder handler ikke om å ha den beste cv-en, men om å mestre balansen mellom myke og harde egenskaper. Du skal både ha gode mellommenneskelige evner og kunne levere gode resultater. En god cv med toppkarakterer er ikke i seg selv nøkkelen til suksess, sier Anne Mørup-Andersen i Assessit AS, som er prosjektleder for "Årets unge ledere", til DN.no.

- En god leder får andre til å blomstre, for resultater skapes gjennom andre. Man skal ha fokus på forretninger, men også innsikt i mennesker. I tillegg må man være strukturert, rolig og målorientert. Man skal både støtte og styre, og må huske på at det man driver med er hardcore business - uten å glemme de myke verdiene. Evne til å motivere andre, være kundeorientert, problemløser og ha endringsforståelse er også viktig, oppsummerer hun.

May Britt Østby er helt enig i at det er viktig å få medarbeiderne til å blomstre:

- Jeg mener selv at jeg er god på å delegere oppgaver, og det kan jeg gjøre fordi jeg vet hva hver enkelt av mine ansatte er flinke til. At verdiene i det selskapet jeg er ansatt i er i tråd med mine egne verdier, er også vesentlig. Jeg trives så godt i jobben! Dessuten har jeg hatt mange gode ledere selv som virkelig har sett meg og hatt tro på meg. Det er sånt som smitter videre, sier hun.

Sjefene hadde troen - ble pushet litt ekstra
Ledere rundt henne så tidlig at det bodde noe i May Britt som de kunne utvikle videre.

- Derfor ble jeg pushet litt ekstra. Jeg sa nei, men de overtalte meg til jeg sa ja. De ga meg muligheten til tross for at jeg etterhvert skjønte at cv-en min var langt svakere enn den burde ha vært når jeg jobber på dette nivået, sier Østby.

Ifjor tok hun et topplederprogram for å fylle på ny kompetanse. I oktober starter hun på en serie masterprogrammer med fokus på ledelse og økonomi.

- Barna mine er 13 og 15 år nå og jeg har blitt skilt, så noe må jeg jo bruke tiden min til. Jeg har gått "feil vei", men det er aldri for sent å ta mer utdanning og fylle på kompetanse. Og nå følte jeg at tiden var inne, sier May Britt Østby.

 - Ikke la deg blende av en topp-cv
Ikke la deg blende av imponerende papirer i jobbintervjuer, advarer Mørup-Andersen.

- Det er lett å gå i fella og velge feil kandidat til en lederstilling fordi man kun ser på cv-en. Skal man velge rett person til rett lederposisjon er man nødt til å simulere jobbsituasjoner, se kandidatene "in action", slik vi blant annet gjør i utvelgelsen av Årets unge ledere. Noen er flinke til å snakke om seg selv og hva de har prestert tidligere, men faller igjennom når de skal gjøre ting i praksis, sier hun.

Årets unge ledere er en kåring som er gjennomført siden 2009 og som konsulentselskapet Assessit står bak. Visjonen er å utvikle og utfordre morgendagens ledere og jobbe systematisk med lederutvikling og rekruttering. De oppfordrer bedrifter selv til å nominere kandidater som ennå ikke har fylt 40 år. Neste kåring finner sted 5. februar 2013.

- Opp gjennom årene har vi sett flere dyktige unge ledere som verken har gått på prestisjestudier, har utenlandsopphold bak seg eller toppkarakterer på cv-en. Likevel har de de andre egenskapene som skal til for å bli en god leder. De skaper resultater gjennom andre, og derfor leverer de også solide tall på bunnlinjen, sier Mørup-Andersen.

- En god leder får med seg folk
Hodejeger Per Olav Hagås i Experis Executive sier at en god cv er viktig - men ikke nok.

- Når vi rekrutterer ledere, ser vi etter en som passer inn i rollen. Det er en kompetansebasert prosess som er skreddersydd for hver enkelt stilling og vi har tett kontakt med oppdragsgiverne, sier Hagås.

- Hva kjennetegner en god leder?

- Man vekker tillit gjennom sin kommunikasjon og får med seg folk. Mange av de mest suksessrike lederne i Norge har selvlærte og har ingen utdanning å skryte av. Bare se på Kjell Inge Røkke! Man kan komme langt uten en god cv, men selvfølgelig spiller også karakterene en rolle. Svært gode karakterer fra en god utdanningsinstitusjon kan være et tegn på at man tar ting fort og skjønner logikk. Å være aktiv i studentorganisasjoner er også et pluss, siden det synliggjør sosiale evner, sier Per Olav Hagås.

- Tror du mange ansetter ledere kun på bakgrunn av en topp-cv?

- Ja, det tror jeg. Men mange er også veldig flinke til å selge inn seg selv. Feilansettelser er imidlertid rådyrt, så det lønner seg definitivt å se bak cv-en og søknaden, teste ut kandidaten og se hvor stort potensial han eller hun har før man sier "jobben er din", sier hodejegeren.

Les også: Håver inn 35 millioner uten utdannelse

<b>Søknaden som gir deg drømmejobben</b>

<b>Helt sjef før 30 </b>

<b>- Én utdannelse er ikke nok</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.