Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Tatiana Logan (27) leverer papirene sine til Emirates´ Christina Siegfredsen. Hun flytter gjerne til Dubai for å jobbe i det hurtigvoksende flyselskapet. Kristian Ridder-Nielsen
Tatiana Logan (27) leverer papirene sine til Emirates´ Christina Siegfredsen. Hun flytter gjerne til Dubai for å jobbe i det hurtigvoksende flyselskapet. Kristian Ridder-Nielsen les mer

Studier

Drømmer om glamour på vingene

Emirates er på jakt etter 3.800 nye kabinansatte. Norske Tatiana Logan (27) er villig til å gi slipp på arkitekt-karrieren for å bli flyvertinne med base i Dubai. - Kanskje blir det litt glamorøst også, sier hun.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

KØBENHAVN: Skyhøye hæler, sirlig festede hårtopper, full sminke, diskrete drakter, nystrøkne hvite bluser, nervøse og forventningsfylte blikk.

DN.no er verken til stede på en missekonkurranse eller en audition til et realityshow, men på Emirates åpne rekrutteringsdag på Radisson Blu Royal Hotel i København. Utvelgelsesprosessen er imidlertid like brutal: Kandidatene kan ryke ut både på høyde, utseende, personlighet, alder og kvalifikasjoner. Et par centimeter i manko på strømpelesten er nok til å få marsjordre. Og dét er de fremmøtte fullstendig klar over.

- Jeg er så klar for dette, jeg skal gjøre mitt aller beste, sier Tatiana Logan, som opprinnelig er fra Russland, men som har bodd i Norge de fem siste årene. Hun fløy inn fra Oslo samme morgen.

- Jeg satser 100 prosent på å få denne jobben, bemerker hun.

Emirates har i dag over 14.000 kabinansatte fra 130 land, men det Dubai-baserte flyselskapet ekspanderer i vill fart og trenger 3.800 nye kabinansatte for å betjene de splitter nye flyene som er på vei. Emirates har bestillinger på 220 nye fly og i alt forventer selskapet i år å ansette 3.800 nye kabinansatte. Sist helg var de i København for å rekruttere skandinaver - både unge menn og unge kvinner.

- Bare denne helgen har vi rekrutteringskampanjer omkring 30 steder globalt. I de mest hektiske periodene er det 60-80 rekrutteringskampanjer hver eneste måned. Vi er på jakt etter mange nye ansatte, men de må passe inn i Emirates-kulturen. Derfor kan vi ansette alle - eller ingen - av de som er her i dag, sier HR-spesialist Christina Siegfredsen i Emirates til DN.no.

 

- Sugen på å flytte til Dubai
Så dukker de opp, én etter én. De fleste av jentene, som alle er over 21 år, ser ut som de kunne kommet rett ut fra et Emirates-fly. Men bare én av de 20 fremmøtte har noensinne jobbet i en kabin, svenske José Martin (22).

- Jeg har vært flyvert i Air Europa i Spania, men aner ikke om det er en fordel eller ulempe, innrømmer han:

- Kanskje vil de ha noen de kan forme helt fra begynnelsen av?

Uansett: Drømmen til José er å flytte til Dubai og jobbe i Emirates. Leve det gode liv.

- Får jeg jobben, takker jeg selvfølgelig ja med én gang. Jeg er så sugen på å flytte til Dubai og oppleve noe nytt, og kan godt tenke meg å jobbe meg oppover rangstigen. I noen flyselskaper må du jobbe i 10 år før du kan bli purser, i Emirates kan du nå så langt på bare fire år, smiler han.

  Flerkulturelt miljø
Både nordmenn, polakker, islendinger, russere, dansker og svensker har dratt til København for å kjempe om de attraktive jobbene. Elisabet Björnsdottir (27) har fløyet hit fra Island, Marie Adamska (23) kom med flyet fra Polen, mens Tatiana Logan (27) fløy inn fra Oslo.

- Jeg har en bacheor i arkitektur og har en praksisplass på et arkitektkontor, men liker å fly og jobbe med mennesker. Derfor er jeg her i dag. Jeg vil bli flyvertinne. Jeg vil reise masse og bli inspirert. Jeg ser for meg en litt glamorøs tilværelse, men det blir sikkert litt vanskelig også. Men dette er drømmen min, og jeg håper å få en sjanse nummer to, smiler Tatiana nervøst.

Hun ble nemlig valgt ut allerede i januar av Emirates, men den gang måtte hun si nei på grunn av en vanskelig familiesituasjon.

- Men nå er jeg klar, helt klar. Jeg har tenkt på dette siden, at jeg må ta sjansen. Jeg er ikke typen til å jobbe bak et skrivebord, sier Tatiana, som har søkt lykken tidligere både hos Aeroflot og Transaero. Der fikk hun ikke jobb.

- Jeg håper det er min tur denne gangen, sier hun.

Emirates´ Christina Siegfredsen er skuffet over fremmøtet denne lørdagen. Bare rundt 20 har tatt turen innom.

- Det er ikke så lett å rekruttere i Skandinavia, sukker hun.

I motsetning til for eksempel Singapore Airlines, der nesten alle flyvertinnene ser helt like ut, satser Emirates på et flerkulturelt miljø. De ønsker seg flyverter og flyvertinner fra alle kanter av verden, også Skandinavia.

- Tidligere har det vært en del svensker som har vært interessert i jobb hos oss. Dansker og nordmenn har vi ikke sett så mye av på rekrutteringsdagene, sier Siegfredsen.

 

Ikke skremt av tøffe krav
Men de som har møtt opp, er overbegeistret. Derfor er skuffelsen desto større når de første begynner å ryke ut. Danske Ayesha er først ut døren, tårene står i øynene.

- Jeg er ikke høy nok. Kanskje jeg er for gammel også? sier 28-åringen og trekker oppgitt på skuldrene. Flere andre jenter kommer etter henne, de er for lave til å rekke opp til 2,12, som er kravet som stilles.

- Våre ansatte må være høye nok til å nå opp til sikkerhetsutstyret ombord, forklarer Christina Siegfredsen.

Utseendemessig er det også en rekke krav som stilles:

* Ingen synlige tatoveringer.

* Ikke lov med falske øyevipper.

* Ikke lov med ettervekst i farget hår. Og håret må være naturlig farget.

* For ansatte menn som begynner å miste håret: Alt hår må klippes jevnt ned til hodebunnen. En liten bart er lov, ellers må man til enhver tid være nybarbert. Og fremtredende hårvekst på armer etc. er heller ikke lov.

* Alle de ansatte kvinnene må ha håret oppsatt og være fullt sminket når de kommer på jobb.

* Ikke lov med plastisk kirurgi.

Ingen av de fremmøtte skremmes imidlertid av alle kravene de må oppfylle.

- Jeg vil så veldig gjerne dette, sier islandske Elisabet.

 

- Lønnen ikke avgjørende
Hvis de får klarsignal til å bli Emirates-ansatte, kan de fylle kofferten med 60 kilo klær og eiendeler og flytte inn i en delt leilighet i Dubai. Leilighet og alt utstyr får de dekket økonomisk, i tillegg til en lønn på cirka 2.000 dollar (11.550 kroner) pluss diettpenger per måned, som ifølge Siegfredsen skal fungere som "lommepenger".

- Lønnen er ikke det avgjørende. Det er jobben i seg selv og muligheten til å kunne bo i Dubai som lokker, sier Elisabet, og får samstemte nikk fra de andre jentene rundt bordet. Flere av dem har allerede venninner som jobber i Emirates.

- Tror dere det blir et glamorøst liv?

- Ja, det er nok litt glamorøst. Men selvfølgelig blir det rart å være så langt borte fra familien også, innrømmer jentene.

- Det blir en del lange arbeidsdager også, pluss store tidsforskjeller?

- Joda, det er jo en jobb, men det er dette vi vil, svarer jentene.

Utvelgelsen er imidlertid brutal. Når dagen er omme, er det bare 7 kandidater igjen av de rundt 20 som møtte opp på morgenkvisten.

På slutten får alle hver sin lapp stukket i hånden: "Du er med videre" eller "Du er ikke med videre", får de vite. Islandske Elisabet må skuffet innse at hennes flyvertinnekarriere er over allerede før den har begynt. Det må også polske Marie.

Men norske Tatiana og svenske José er fortsatt med. De er videre til dybdeintervjuer og siste utvelgelse. Nå er alt opp til Emirates´ Christina. Om noen få uker får de svaret på om drømmejobben er deres og om de kan pakke kofferten.

- Å, jeg håper, håper, håper at jeg blir valgt ut. Hvis jeg får nei, kommer jeg alltid til å lure på hvordan det ville ha vært, sier Tatiana.

 

Les også: Nå får SAS enda tøffere konkurranse

Arabiske luksusfly rykker nærmere

Flyselskapet som ALLTID lykkes

Talent Studier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.

Anbefalte videoer