Ingen tvil om at svensker som jobber i Norge har et godt rykte på seg:

Hele 73 prosent av norske sjefer mener at svenske arbeidsinnvandrere har høyere arbeidsmoral enn nordmenn. Trenden er den samme i offentlig og privat sektor, viser en fersk undersøkelse som er gjennomført for rekrutteringsselskapet Proffice.

- Her i Proffice får vi ikke unge nordmenn til å ta jobber man blir møkkete på hendene av. De vil ikke ha jobber hvor det er for varmt, for kaldt, for tunge belastninger, for ditt og for datt... De er veldig kravstore. Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten svenskene! For de tar disse jobbene. Vi har mye å lære av svenskene, sier direktør Stein André Haugerud i Proffice til DN.no.

Norge mangler i dag 70.000 ansatte på de fleste felt.

- Uten svenskene kunne vi ha doblet antallet, bemerker Haugerud.

- Nordmenn er litt mer bortskjemte
Svenske Emma Ödlund og Jacob Wessmark jobber på Café Sør ved Youngstorget I Oslo. De jobber begge fulltid for å spare penger til reise - og legger ikke skjul på at de synes svensker har bedre arbeidsmoral enn nordmenn:

- Tidligere jobbet jeg som brevsorterer. Sammen var vi tre svensker og en nordmann. Nordmannen tok oftere pauser, slappet av, og jobbet i sitt eget tempo. Det var som om han ”sket” i jobben. Jeg ble overrasket. Var han ikke glad for å ha den? spør Wessmark.

Ödlund har ikke hatt den samme opplevelsen med nordmenn. Hun har kun jobbet på Café Sør, hvor hun sier de norske kollegene jobber like bra som henne. Samtidig sier hun at nordmenn er litt mer bortskjemte:

- Det virker som mange nordmenn tenker ”Jeg er for bra for denne jobben”, sier hun.

- Jeg har jobbet siden jeg var 15 år og forsørget meg selv. Men i Norge er det ikke uvanlig at foreldre hjelper til med å skaffe både bil og leilighet rett etter studiene, legger Ödlund til.

 

Kresne norske jobbsøkere
Hele 83 prosent av ledere innen handel og 85 prosent av ledere innen hotell, restaurant og andre serviceyrker mener at svensker har høyere arbeidsmoral enn nordmenn. Dette er også bransjene svensker oftest rekrutteres til. Ledere innen alle yrkesgrupper mener at svensker jevnt over har høyere arbeidsmoral.

Stein André Haugerud sier de har størst utfordringer med å få tak i norske søkere til jobber innen lager, logistikk, handel- og serviceyrker. Og han mener svenske arbeidsinnvandrere er en stor ressurs for landet vårt:

- Nærmere 20 prosent av vikarene våre her i Norge er svenske, og disse er særlig å finne i ulike serviceyrker, i helsesektoren og i jobber som krever hardt fysisk arbeid, opplyser han.

I Proffice Aviation, som er Proffice-selskapet som har spesialisert seg på bemanning, rekruttering, opplæring og entreprenørskap i fly- og reisebransjen, finnes det svært mange svensker i ulike yrker som service-, kabin- og lastepersonale, samt sjåfører.

"Fettnajs"
- Om svensker får jobb, tenker de ”fettnajs”, sier Jacob Wessmark til DN.no

- Arbeidsmoral er helt individuelt, man kan ikke dra alle over en kam. Men jeg tror de svenskene med dårlig arbeidsmoral blir værende i Sverige, de gidder jo ikke komme til Norge for å jobbe, sier Ödlund.

I Norge har nå over 68.000 svensker skattekort for 2012, viser tall fra Skattedirektoratet.

Det hører med til historien at det ikke bare er svensker som kommer godt ut i Proffice-undersøkelsen: 52 prosent av lederne mener også at øvrige arbeidsinnvandrere har høyere arbeidsmoral enn nordmenn.

Les også: - De får sydd sacco-sekker under armene!

<b>- Bortskjemthet sender unge på trygd</b>

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.