– Det sosiale er veldig viktig. Jeg flyttet jo hit alene, uten noe nettverk, sier Helena Maria Moerman (25).

Denne våren var Mo i Rana-jenta ferdig utdannet sivilingeniør ved NTNU. Men allerede høsten i forveien var hun sikret fast jobb. Når bor den ferske Shell-ansatte i en leilighet i Stavanger, subsidiert av selskapet og sammen med en kollega hun ble kjent med gjennom sommerjobben i Shell ifjor.

I tillegg til kollega-samboeren er Moerman også ofte sammen med de 28 andre nyansatte ved hovedkontoret på Tananger, noen mil utenfor Stavanger sentrum. Gjennom selskapets «Young Professionals»-nettverk får de sponset sosiale aktiviteter gjennom hele året.

– Det er noe mer enn lønningspils. Vi bowler, spiser middag, knytter bånd med ledelsen, drar på fagtur til Oslo og andre ting, sier Moerman.

Hygge og hobby
Nå skal nemlig de unge kose seg. Det viser Universums årlige undersøkelse blant 6900 arbeidstagere i Norge. Ifjor skrev DN om unge, nyansatte som i kjølvannet av finanskrisen søkte de trygge, store selskapene. Funn fra årets undersøkelse, som offentliggjøres i dag, tyder på at god lønn og trygghet ikke er lenger er nok.  

De unge skiller seg særlig fra de eldre på noen punkter: De legger større vekt på et vennlig arbeidsmiljø, ivaretagelse av personlige interesser og mulighetene for utenlandsreiser når de skal beskrive drømmearbeidsplassen.

Les også: Her er Norges mest attraktive arbeidsgivere

– Jeg har brukt ganske mye energi på å forsøke å forklare rekrutterere ved Shell-kontorer i andre land hvordan situasjonen er i Norge. Her handler alt om å tilrettelegge for at de unge velger oss, sier Anette Matre, ansvarlig for å rekruttere nyutdannede til Norske Shell.

Får det som de vil
Når Universum-undersøkelsen, og andre tilbakemeldinger, viser at de ferske ingeniørene vil ha det hyggelig på jobb og reise utenlands – da skal de få det slik. De får arbeidsoppgaver og utenlandsopphold etter eget ønske, gratis trening, sunn lunsj, bedriftshelsetjeneste, subsidiert husleie og gratis buss til jobb.

I tillegg er et tilbygg under planlegging ved Shells hovedkontor. Der skal det komme bordtennisbord og «minglerom for kreative avbrekk».

– Du kan godt kalle det et sølvfat – vi gjør alt vi kan for at det skal være lett å takke ja til jobb hos oss. Men de skal jo levere også, altså, sier Matre.

 

Sukkerfri kantine
– Utenlandserf#229en var nesten hovedgrunnen til at jeg søkte, i tillegg til opplæringsprogrammet, sier Tollef Svenum (26).

I februar setter han derfor kursen for Borneo, der han skal jobbe i to år. Men i mellomtiden holder han til på Tananger og spiser «eat well, be well»-inspirert lunsj med Daniel Hosøy (25).

– Du skal lete lenge for å finne noe sukker i kantinen, det synes jeg er et stort pluss, sier Hosøy, som ble ansatt i Shells HR-avdeling denne høsten.

Hosøy benytter seg også stadig vekk av treningsfasilitetene i kjelleren: 174 kvadratmeter med flunkende nye apparater.

– Alt er veldig lagt til rette for meg. Jeg kan disponere tiden min og velge arbeidsoppgaver ganske fritt. De gjorde det veldig enkelt å si ja til fast jobb etter internshipet i sommer, sier Hosøy.

– Men selv om det første som møtte meg var fest med Young Professionals-gjengen, var ikke det grunnen til at jeg valgte Shell. Jeg valgte jobben fordi jeg kan utvikle meg her, ikke fordi kantinen er sukkerfri, understreker han.

«Ikke konkurransefortrinn»
– Det er de attraktive, nyutdannede som sitter med makten. Nå er det bedriftene som må gjøre mye for å skille seg ut, sier Jannicke Klock, rådgiver i Universum.

Hun har imidlertid liten tro på at gratis middager og bordtennisbord er et konkurransefortrinn i kampen om de gode hodene.

– Stadig flere bedrifter tilbyr mange sosiale aktiviteter. Vil man skille seg ut som arbeidsgiver noen år frem i tid tror jeg ikke nøkkelen er bordtennisbord. Det er hyggelig med pingpong, for all del. Men uten spennende arbeidsoppgaver har det ingen effekt. Til syvende og sist er det viktigst at de ansatte føler at de har en interessant jobb der de kan utvikle seg selv, sier Klock.

– Jeg tror neppe man velger arbeidssted kun på bakgrunn av det sosiale miljøet. Det er «nice to have», men ikke nødvendigvis «need to have». Et godt sosialt miljø kan sørge for mindre gjennomtrekk – folk blir i jobben de trives i. Men veldig få søker på en jobb kun fordi miljøet er godt, det er flere faktorer som avgjør, sier hun.