Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Årets avis på nett og papir!

Per Thrana
Per Thrana les mer

Studier

Slik blir du straffet for å pynte CV-en

Visse ting bør du ikke lyve om i jobbsøknaden. Sjekk hva som er vanlig å lyve på seg av kunnskaper , og hva du risikerer.


Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Jeg tror ikke folk i stor nok grad har vært klar over at de kan bli tatt for CV-juks, og at mange juksere tenker: «Ja ja, en liten løgn her og en liten løgn der kan vel ikke ha så mye å si». Men du kan få bedrageridom, faktisk komme i fengsel, og få krav om inndragning av lønnen du ikke skulle hatt, sier advokat Cecilie Wille Søvik i Arntzen de Besche.

Hun har spesialisert seg innen arbeidsrett, og jobbet mye med CV-juks.

At du har fått jobben er ingen garanti for at du ikke blir oppdaget:

- En arbeidsgiver kan ofte fatter mistanke når den ansatte ikke klarer å levere, sier Wille Søvik.

Hun sier at først da starter arbeidsgiver å nøste og undersøke om vedkommende har oppgitt korrekte opplysninger i CV-en.

Dette straffer seg
Er du virkelig like god i engelsk som CV-en din sier? I en jobb hvor språk ikke er en del av hverdagen vil det være vanskeligere for arbeidsgiver å oppdage at du har jukset. Men har du en jobb hvor du skal møte internasjonale kunder, og de dårlige språkferdigheter ødelegger for resultatene, kan dette få større konsekvenser enn tillittsbrudd hos arbeidsgiver. Da kan du bli dømt etter straffeloven.

- Avhengig av situasjonen kan CV-juks ikke bare føre til at du mister jobben, men du kan også bli dømt etter straffeloven for bedrageri og forfalskning.Dette er CV-juks

Dette vil du slite med

Dette risikerer du

Lyve på seg bedre språkferdigheter

Internasjonal jobb

Miste tillit, og miste jobben

Oppgi falske vitnemål

Gjennomføre arbeidsoppgavene

Fengselsstraff på grunn av bedrageri og forfalskning

Forlenge faktisk arbeidstid for å få bort hull i CV-en

Skjule sannheten og dekke over manglende arbeidserf#229

Miste tillit hos arbeidsgiver.

Lage en egen og mer "fancy" yrkestittel enn man reelt sett har hatt

Å hindre at tidligere kollegaer røper deg.

Bli dømt for dokumentforfalskning

Dette straffer seg ikke
I en CV eller søknad er det vanlig å skrive ned egne oppfatninger om nøkkelegenskaper. Et typisk eksempel kan være at man skriver: «jeg er analytisk, effektiv, målbevisst, samarbeidsorientert». Dette er subjektive oppfatninger av en selv, og skulle det vise at disse egenvurderingene ikke stemmer, kan ikke arbeidsgiver gjøre mye med det.

- Om en ny arbeidsgiver sier «Men han har jo ikke gode analytiske egenskaper slik han skrev i CV-en». Da er det arbeidsgiveren som har tabbet seg ut med å stole blindt på hva arbeidstakeren subjektivt har skrevet om seg selv, sier advokaten.

Wille Søvik sier at man vanskelig kan bli straffet i retten for å ha roset seg selv opp i skyene, men utelukker ikke at det kan skje om man har sagt noe rett ut galt:

- Lyver man om noe objektivt og beviselig, da vil det stille seg annerledes, sier hun.

Gammel arbeidsgiver kan bli dømt
Din gamle arbeidsgiver kan bli straffet i retten for å ha gitt deg en god, men ukorrekt referanse:

– En slik referanse vil ofte hete noe som: «partene er enige om å omtale hverandre positivt». Mange arbeidsgivere har da tenkt at de er forpliktet til å lyve om tidligere ansatts egenskaper og kanskje hva som er bakgrunnen for opphøret av arbeidsforholdet. Det er de ikke.

Hun gir et eksempel:

– Ny arbeidsgiver ringer gammel arbeidsgiver for å innhente referanse. Gammel arbeidsgiver gir sine beste anbefalinger, og oppgir at tidligere ansatt har hatt svært god økonomisk sans, er til å stole på og aldri har hatt noen problemer av noen art. Senere viser det seg at den samme ansatte faktisk ble tatt i underslag hos gammel arbeidsgiver. Da er det klart at gammel arbeidsgiver har et forkl#229sproblem overfor ny arbeidsgiver.

Den gamle arbeidsgiveren kan da bli erstatningsansvarlig for det eventuelle økonomiske tap som ny arbeidsgiver har blitt påført av løgnene.

Wille Søviks tips til deg som skal være referanse:

-Var saklig og balansert.

-Ikke lyv eller pynt på sannheten.

-Husk at du kan bli erstatningsansvarlig for uriktige opplysninger.Dette er sjekklisten Wille Søvik anbefaler arbeidsgiver i en intervjuprosess:

-Husk hovedregelen ved ansettelse – det er vid adgang til å stille spørsmål til arbeidssøker.

-Still følgende spørsmål til arbeidssøker:

« Har vi mottatt all relevant informasjon om din arbeidskarriere, og kan du stå inne for at dokumentene gir en fullstendig gjennomgang av alle dine ansettelsesforhold?»

-Ringe referanser, og innhent attester fra flere arbeidsgivere. Vurder å skrive en kort oppsummering av samtalen og send den tilbake til referanse-personen.

-Be alltid om attestert kopi av vitnemål.

-Fremvise ID-kort ved ansettelse, ta kopi av ID-kort.

-Ta vare på alle dokumenter i forbindelse med ansettelsesprosessen, gjerne også notater fra intervjuene og samtaler med referansepersonene.

Les også:
Slik skriver du CV

Talent Studier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.