– Flere kinesiske utvekslingsstudenter har kommet bort til meg i Bergen og sagt: «Du er Kiki!», sier Jiehong Kong (30).

For hundretusener av blogglesende kinesere er hun nemlig kvinnen bak pseudonymet «Kiki». Gjennom bloggen har leserne blitt kjent med Norge og livet som doktorgradsstipendiat ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen.

Les også: Fra student til statsborger

Den siste tiden har bloggleserne også fått et innblikk i det norske jobbmarkedet og barnehagelivet. Fredag forsvarte kineseren avhandlingen sin om forsyningskjeder i norsk petroleumsindustri – før hun hentet den to år gamle datteren i barnehagen og dro hjem til den norske ektemannen, som også tar doktorgrad ved NHH.

60 prosent ble igjen
– Jeg har allerede etablert meg med familie her, så jeg blir i Norge. Ihvertfall for en god stund fremover, sier Kong.

Det er hun ikke alene om. 60 prosent av de 132 kineserne som var ferdig med doktorgraden i Norge mellom 2000 og 2008 ble igjen og jobbet i Norge. Det viser tall fra en fersk rapport fra Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdannelse (Nifu).

Les også: Innvandrere best på høyere utdannelse

Selv har Kong startet jakten på jobb i Norge.

– Avhandlingen min er case-basert, spesielt rettet mot norsk petroleumsindustri. Det beste hadde vært fint å få testet ut den kunnskapen i praksis, sier hun.

 

Ser ingen ende på strømmen
Antallet kinesiske stipendiater i Norge har økt kraftig de siste årene. For øyeblikket er minst 150 kinesere i gang med doktorgraden ved en norsk institutsjon. Mette Halskov Hansen, professor ved Universitetet i Oslo, ser ingen ende på strømmen av kinesiske forskerspirer til landet.

– Til tross for at det satses enormt tungt på forskning og utdannelse i Kina, ser vi at den kinesiske eliten fortsatt ønsker at barna deres skal studere i utlandet. Det er en erkjennelse av at Kina fortsatt har en lang vei å gå når det gjelder kvaliteten på universitetene, sier Halskov Hansen, som for tiden jobber med et prosjekt om utdannelse i Kina.

– Norge er dessuten et av veldig få land der utdannelsen fremdeles er gratis. Derfor vil antallet kinesere ved norske universiteter øke i mange år fremover, sier hun.

Fristet av høy lønn
Det var begynnerlønnen på 416.000 kroner som trigget Jiehong Kong til å søke seg til Bergen i 2007.

– Jeg var veldig overrasket over hvor gode stipend- og støtteordninger det var. I ettertid har jeg skjønt at det visstnok er normalt her, sier hun.

Les også: Fire doktorgrader - fire karrierer

I utgangspunktet hadde hun imidlertid ingen planer om å ta en forskerutdannelse i Norge.

– Det var ganske tilfeldig. Jeg holdt på å gjøre meg ferdig med en businessmaster i Shanghai og søke en god jobb der, sier hun.

Men så dumpet det en reklame-epost ned i innboksen hennes. Den var fra NHH. Det samme året deltok hun på den internasjonale studentfestivalen i Trondheim (ISFiT).

– Da fikk jeg et godt inntrykk av landet og mer informasjon om denne mystiske skolen med de gode stipendordningene jeg hadde lest om, forteller Kong.

 

Ni kinesiske kollegaer
For øyeblikket er 10 av totalt 70 stipendiater ved NHH fra Kina.

– Er bloggen din årsaken til dette?

– He, he, det vet jeg ikke. Det er ikke ren norgesreklame, heller. Jeg prøver å ikke male et svart-hvitt-bilde av det kinesiske og det norske utdannelsessystemet. I stedet diskuterer jeg fordeler og ulemper, sier Kong.

– Men mannen min ble faktisk gjenkjent som «mannen til Kiki» da har var i Shanghai. Tre ganger, av tilfeldige folk på gaten! Og der bor det over 20 millioner mennesker. Det er veldig morsomt. Og det betyr jo at en del har fått med seg noe jeg skriver om livet i Norge, sier hun.

Les flere saker på DN Talent:

To mastere og en doktorgrad før fylte 28

Rekordmange utlendinger ved norske universiteter

Kvinnene har tatt igjen mennene

Hun skulle vært ganget med 32 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.