Etter tre herlige uker hjemme i Norge er jeg nå tilbake på plass i USA. Det føles egentlig veldig bra!

 

Selv om jeg bare har vært her et halvt år, føler jeg meg bedre rustet nå enn da jeg stod rådvill og forvirret ved Yales porter i fjor høst. Jeg vet hvordan systemet fungerer, og hvem jeg skal spørre om hjelp når jeg trenger det. Denne gangen er boken med de 2000 ulike fagene hakket mer oversiktlig, og noe mindre skummel, enn da jeg først fikk den slengt i fanget i forkant av forrige semester.

Men det er fortsatt litt av en sorteringsjobb man står overfor ved begynnelsen av hvert semester. Heldigvis får vi muligheten til å ”shoppe” ulike fag i halvannen uke, før vi må bestemme oss for om vi vil ta fagene eller ikke. Vi kan delta på så mange forelesninger vi måtte ønske, uten å måtte binde oss til faget. Egentlig en veldig god idé, men ganske kaotisk.

 

 

Å sette sammen en perfekt timeplan er virkelig en kunst i seg selv. Man må sørge for at fagene noenlunde passer sammen, og helst gir litt variasjon. Enkelte fag har mange hundre sider lesing per uke, og velger du fem av disse fagene kan du lese deg i hjel. I tillegg må man forsikre seg om at ikke alle eksamenene overlapper (det glemte jeg forrige semester, og endte opp med å ha tre store eksamener på samme dag. Ikke gøy) Det gjelder å finne balansen!

 

Selv endte jeg denne gangen opp med å ”shoppe” 12-13 ulike fag. ”The Origins of US Global Power”, ”Psychology, Biology and Politics of Food”, ”Islam and Modernity”, ”French Intense Writing”, ”China in World Politics”, ”Natural Resources and Sustainability” – listen er lang – og alle høres like spennende ut! Mange av forelesningene overlapper naturligvis, så det gjelder å snike seg ut av forelesningen halvveis, og så løpe som en gal til den neste. I tillegg er det forventet at du skal holde deg à jour i alle fagene, så uken ender egentlig opp med å bli mer stressende enn noen annen i semesteret.

Jeg fant et artig fag, nemlig ”Readings in Old Norse”. Det står; ”An introduction to the language and literature of earliest Norway and Iceland. Texts (to be read in the original) include runic inscriptions left behind by the Vikings, verse of their official skalds, the sometimes irreverent mythological poetry of the Edda, and the sagas telling of the Norse discovery of America.”

Ikke det at jeg overhodet kunne tenke meg å ta et sånt fag, men jeg måtte jo gå på første forelesning for i det hele tatt å se hvilke amerikanere som kunne tenke seg å bruke et helt semester på å knote med utydelige runer og prøve å lese Den Eldre Edda i sin originalform. Og klasserommet var stappfullt! Rundt 40 elever satt og pugget det norrøne alfabetet og et utvalg substantiv og verb.

Professoren ble forundret over min ”påfallende gode uttale”, og fullstendig overbegeistret da hun skjønte at jeg faktisk var norsk. Som hun sa; ”Er du norsk? Ordentlig norsk, mener du? Altså sånn skikkelig 100%, og ikke bare en sånn wannabe?” (det er jo nok av amerikanere som mer enn gjerne utbroderer om sine norske røtter, selv om de ikke snakker et kløyva ord norsk og tror Oslo er en japansk tegneseriefigur).

 

 

Jeg fant også et fantastisk stilig fag, kalt ”Philanthropy in action”. Det undervises av en helt gal professor, som på mystisk vis har klart å finne en donor som hvert semester gir klassen 100 000 dollar. Disse pengene er det elevenes ansvar å gi ut til diverse amerikanske og internasjonale hjelpeorganisasjoner. Er det ikke kult?! Uheldigvis er det over 100 elever som søker hvert år, og de eldre elevene gis førsteprioritet. Men jeg prøver igjen neste år!

Dette semesteret ser det altså ut til at jeg kommer til å ende opp med Introduction to Macroeconmics, Advanced Conversational Spanish, The Origins of US Global Power, et kurs i engelsk essayskriving og ett fag til. Har ennå ikke klart å bestemme meg for hva det blir. Kanskje kommer jeg til å bruke mobilappen ”Yale Course Roulette” for å la skjebnen finne et spennende siste fag!





Viktor Nesheim (20) fra Oslo er DN Talents faste blogger. Du vil finne ukentlige oppdateringer fra studentlivet i USA på dn.no/talent. 

Viktor Nesheim tar en bachelorgrad ved Yale University i USA.

Før han startet på Ivy League-skolen høsten 2012 tok han videregående på en skole i United World College-nettverket i Wales.

Etter videregående hadde han et friår der han jobbet som lærer i Uganda, Kenya og Nicaragua, samt gårdsgutt i Sør-Frankrike.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.