– Det har vært fantastisk å møte de andre «shaperne». Jeg lærer jo noe av alle og ... Der gikk Stein Erik Hagen og Børge Brende forbi.

Anne Louise Hübert (23) ler på telefon fra de sveitsiske alper.

2600 deltagere, inkludert 350 statsledere, regjeringssjefer og ministre, er samlet til World Economic Forums årsmøte i Davos denne uken. 23-åringen fra Oslo er sannsynligvis blant de aller yngste som har sluppet forbi de store politistyrkene som vokter vintersportsbyen denne uken.

– Jeg er i hvert fall den nest yngste blant oss 50 i «Global shapers», sier hun.

Ukesoppdraget til de 50 utvalgte er intet mindre enn å være representanter for hele verdens befolkning under 27 år.

«Veldig 60 pluss»
– World Economic Forum er veldig «60 pluss». Men halve verdens befolkning er jo under 27 år, sier Hübert.

Derfor ble «Global Shapers», World Economic Forums ungdomsnettverk, startet opp. Norge fikk sin første avdeling ifjor, med kronprinsesse Mette-Marit som mentor (se faktaboks). Hübert er den eneste av disse nordmennene som er plukket ut til å delta på konferansen i Davos denne uken.

– Det er en skikkelig møteplass for folk med innflytelse som det er lurt å snakke med hvis du har en god idé, sier hun.

– Har du en god idé?

– Mange!

Hübert slår seg nemlig ikke til ro med at hun startet med bistandsarbeid i Kenya som 19-åring og i dag driver organisasjonen Aid in action. Hun vil gjøre noe mer.

 

Store tanker, hemmelig plan
– Jeg har vært hos Coca-Cola i London for å diskutere utviklingsprosjektet deres der målet er å hjelpe fem millioner kvinner innen 2020. Da fikk jeg en idé, sier hun.

Planen er å koble sammen flere prosjekter.

– «One laptop per child»-prosjektet skal gi barn datamaskiner som går på solcelleenergi. «Khan Academy» er en fantastisk nettressurs med enorme mengder gratis tilgjengelige forelesninger og annet man kan lære av. Sammen er disse prosjektene veldig effektive for å utdanne barn og unge. Drømmen å bruke businessmodellen til Coca-Cola for å spre budskapet. Hvis én ungdom i Afrika kan lære seg å bruke læringsressurser på nett, kan han eller hun lære det videre til et titall andre, sier hun.

– Hvem må du snakke med i Davos for å få til dette?

– Jeg har en plan, men den er hemmelig. Uansett blir jeg veldig inspirert av å høre på de 49 andre ungdommene som har fått til store ting og brenner for å forandre verden, sier hun.

Mens toppene inntok Davos tirsdag tyvstartet de utvalgte ungdommene konferansen. Siden søndag har de diskutert prosjektledelse, entreprenørskap og hvordan de skal engasjere ungdommer verden over.

Vil ikke bare hjelpe én
Det er ikke bare bistandsprosjekter Hübert forsøker å kombinere. I tillegg til å administrere bistandsarbeidet i Kenya studerer hun medisin i Oslo.

– Vi lever seriøst i verdens beste land. Jeg pleier å si at du ikke behøver å forandre verden, men du kan. Og det gjør jeg altså fra en studenthybel på 12 kvadrat i Oslo. Det går an, sier hun.

– Hvorfor studerer du medisin?

– He, he, det er fordi mamma sier at jeg må få meg en utdannelse. Og mamma er veldig smart, så jeg prøver å høre på henne. Det er uansett nyttig å lære om menneskers liv, og lære å tenke løsninger – kjapt. Men jeg vil ikke hjelpe én person. Det er mennesker og utviklingsprosjekter jeg vil jobbe med. Jeg vil heller utdanne én million kirurger enn å operere én person, sier Hübert.

Så tar hun ett sekunds tenkepause.

– Én million var kanskje litt mange. Men det går an å prøve.

 

Les flere saker fra DN Talent

Gikk ned 150.000 for klimajobb

I kø for å bli bistandsrådgiver

Redder sjøkuer i Abu Dhabi som FN-trainee

Danket ut 4000 andre søkere som også ville bekjempe fattigdom

Studentene har doblet bistanden (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.