Et telefonintervju byr på andre utfordringer enn et intervju ansikt til ansikt. Her får du et par tips fra mine egne erf#229er.

Reglene for å gjøre et godt inntrykk på intervju finner du overalt. Mange går igjen, og like mange er sunn fornuft. De er likevel viktige. Der lurt å ha et fast håndtrykk, god øyekontakt, smile, å være ærlig, og «å være selg selv». Alt skal selvfølgelig også være helt naturlig. For meg har dette aldri vært et problem. Men for litt siden måtte jeg klare meg uten disse gode gamle triksene. Denne gangen satt ikke intervjueren overfor meg, men drøye 7000 kilometer og 9 timers tidsforskjell unna. Intervjuet fikk vi likevel til på telefon. Og godt var det.

Jeg tenkte å dele erf#229en med deg i form av noen tips det kan være lurt å huske på når du skal intervjues over telefon. Ett sted har jeg lest følgende: «Ikke røyk, drikk, spis eller tygg tyggegummi under intervjuet,» overrasket? Trodde ikke det. Vi kan gjøre de merkeligste feil i nye situasjoner, men det får være grenser. Følger vi sunn fornuft og vanlig intervju-vett, bør også telefonintervju gå bra. Et par ting er det likevel verdt å tenke ekstra på.

 

Én ting du kanskje kan glemme i farten, er hvor telefonintervjuet finner sted. Vanligvis er det som intervjuobjekt ikke ditt ansvar, men i denne situasjonen er det fundamentalt å være det bevisst. Har du gledet deg til intervjuet og ønsker at det ikke kan komme fort nok i gang, bør du ta et par dype pust og koble av litt om rekruttereren ringer uventet. Befinner du deg midt i middagskaos, i møte, på forelesning eller i køen på Rimi blir det plutselig viktig. I slike situasjoner, si ifra og tilby et nytt tidspunkt.

Er tidspunktet planlagt, pass på at du får sitte uforstyrret i et rom med god mobildekning, og at du har batteri på telefonen. Ha CV, søknad, penn og papir tilgjengelig også. Rett etter intervjuet er det smart å skrive ned hva dere pratet om og hvordan det gikk, så kan du lære til neste gang.

Jeg har en tilståelse å komme med. Til intervjuet jeg hadde for litt siden, klarte jeg ikke å følge et av tipsene til punkt og prikke. Jeg er for tiden i en studentbolig i Canada med fire andre travle studenter med ulike døgnrytmer og timeplaner, og befant meg mellom barken og veden da jeg fikk beskjed om tidspunktet for intervjuet. Det minst dårlige alternativet var å slå seg ned i stua, selv med risikoen for at noen ville okkupere kjøkkenhjørnet. Heldigvis fikk jeg sitte uforstyrret denne gangen.

Det bringer meg over på neste tips. Informer om at du skal ha telefonintervju, da er det lettere for andre å ta hensyn. Det virker kanskje åpenbart, men best å være på den sikre siden.

På telefonintervju kan det være ekstra viktig å tenke på hvordan du ordlegger deg. Alt av kroppsspråket vårt er borte, inkludert holdning, ansiktsuttrykk, gestikulering, øyne, altså en stor del av vårt kommunikasjonsspekter. Ironi er ett eksempel på noe som kan være vanskelig å forstå på telefon, fordi vi mangler tegn som vanligvis er nok til å understreke poenget, i tillegg til at toneleie kan være vanskeligere å oppfatte over en skurrende telefonlinje.

 

Mer enn toneleie og kroppsspråk kan falle bort på telefon. Det blir enda viktigere å snakke klart og tydelig når intervjuet ikke foregår ansikt til ansikt. Jeg føler at jeg til en viss grad klarer å gi et godt inntrykk av personligheten min på telefon, men det krever mer presisjon i hva jeg sier og hvordan jeg sier det. For eksempel på forrige telefonintervju, strømmet ordene ut av meg i litt for stor grad. Jeg er komfortabel med intervjuer, men må jobbe med å tøyle entusiasmen og ordstrømmen noe.

Ord som «ehm» og «liksom» prøver jeg alltid å unngå, men på intervju og telefonintervju er det enda viktigere. Fyllord får oss til å virke mer nervøse og lite artikulerte, muligens mindre intelligente, men på et intervju kan kroppsspråket kanskje veie opp noe for skaden. Det skjer definitivt ikke på telefon, så her gjelder det å holde tunga rett i munnen og passe godt på.

En måte å unngå disse fyllordene på, er å øve. Det er vanskelig å kommunisere presist og godt når vi er nervøse, som mange av oss blir i nye situasjoner. Jeg er ikke av den nervøse typen i slike situasjoner. Da jeg ble intervjuet på vegne av ambassaden i Roma for en stor italiensk radiokanal, var det likevel skummelt nok til at jeg ikke pratet like bra som vanlig. Selv etter det har jeg ikke øvd på telefonintervjuer uten at det har vært «the real deal,» men det kan være lurt. Selv er jeg ikke stor tilhenger av å øve på intervjuer, men mange vil synes det virker for dem. Det kan roe nervene.

Men ikke bli for komfortabel! Det er viktig å huske på at du faktisk er på intervju, selv om du snakker i din kjente og kjære mobiltelefon, eller i kjente omgivelser. Kort og godt har jeg opplevd at om jeg følger disse og vanlige intervjutips, er ikke telefonintervjuer noe stort problem. Jeg vil alltid foretrekke intervjuer ansikt til ansikt, men det vil intervjuere også, om en kandidat er aktuell nok. Ofte vil telefonintervjuer handle om en første elimineringsrunde, så gi gass og sats på å få et «ordentlig» intervju senere i prosessen.

Det er et par uker siden forrige telefonintervju, og jeg skal ha et nytt i dag. Jeg krysser fingrene for at jeg husker gode tips og lærerike erf#229er. Jeg har søkt på sommerjobb hos Adecco, og har så langt kommet med på Topp 50-listen av 1700 søkere, så her er det bare å gi jernet. Har du gode tips og råd fra telefonintervjuer? Eller kanskje du også har ting du vil øve på til neste gang? Vi får huske at øvelse gjør mester, og ellers krysse fingrene. Ønsk meg lykke til i dag, da!







Ole Heggeset Sand (21) fra Oppegård er DN Talents faste blogger. Du vil finne ukentlige oppdateringer fra Roma på dn.no/talent. 

Ole Heggeset Sand studerer filosofi og italiensk ved universitetet i Oxford.

Dette året er han på utveksling. Høstsemesteret tilbragte han i Roma som praktikant ved den norske ambassaden. For tiden er han i Canada.

Han tok også videregående i Italia, som elev ved United World College (UWC).

Les tidligere innlegg her:

Dette lærte jeg av jobbintervjuene - 27. februar 2013

Slik starter du jobbsøkerprosessen - 21. februar 2013

En jobb til å grine av - 8. februar 2013

Hvordan ser du ut på nettet? - 4. februar 2013

Turist i egen by- 20. januar 2013(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.