Econa, fagforeningen for siviløkonomer, har har kartlagt lønnsutviklingen for de nyutdannede i bransjen.

I den ferske rapporten «Ung i arbeid» viser de hvordan en siviløkonom i privat sektor går opp over 100.000 kroner i lønn i løpet av de første fem årene i yrkeslivet.

Dette har sammenheng med at mange raskt får lederstillinger.

Etter to år har en fjerdedel mellomlederstilling. Ifjor satt halvparten av avgangskullet 2008 i en lederstilling, under fem år etter endt utdannelse.

- Trist å se

Tallene er basert på Econas lønnsundersøkelse som 6991 ferske siviløkonomer svarte på i 2012.

– Det er trist å se at de som gjør dette hoppet i offentlig sektor ikke får det samme lønnshoppet, sier Econa-leder Tom Bolstad.

Han vil likevel anbefale å begynne karrieren i det offentlige.

– Selv om lønnsutviklingen ikke er like bratt, er begynnerlønnen omtrent på samme nivå som i det private. I det offentlige får man dessuten bred innsikt, erf#229 med å forvalte store verdier og innsikt i politiske prosesser. Et godt karriereråd er å velge sine første jobber ut fra hva som gir bredest erf#229, ikke nødvendigvis hva som gir høyest lønn, sier Bolstad.

Les flere saker fra DN Talent:

Disse studentene gjør turbokarriere

BI-studentenes startlønninger

Tjener over 500.000 i sin første jobb


Les også: Dette er de store lønnsvinnerne (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.