Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Hjemmekontor har både fordeler og ulemper. Hvis du vil gjøre karriere, skal du være litt forsiktig.
Hjemmekontor har både fordeler og ulemper. Hvis du vil gjøre karriere, skal du være litt forsiktig. les mer

Studier

Vil du bli forfremmet? Dropp hjemmekontoret!

Ansatte som jobber hjemmefra er mer effektive, men har 50 prosent mindre sjanse for å bli forfremmet, viser en ny studie. - Ja, man løper nok en risiko for å bli "glemt", advarer karriereekspert.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

- Jeg er for fleksibilitet, men ser fallgruvene. Er du ung og nyutdannet, vil markere deg positivt og tar sikte på å klatre oppover karrierestigen, skal du være forsiktig med å be om hjemmekontor, sier karriererådgiver Mette Manus i Manus Motivasjon til DN.no.

En ny undersøkelse gjennomført ved Stanford University viser at det er en klar ulempe å jobbe borte fra kontoret hvis du vil gjøre karriere:

Arbeidstakere som jobbet hjemmefra viste seg å være 13 prosent mer produktive. Likevel hadde de oppsiktsvekkende 50 prosent mindre sjanse for å bli forfremmet, skriver Management Issues. Er dette baksiden av fleksibilitetsmedaljen?

- Det er et kjempespennende tema - og jeg tror nok mange ikke er klar over at dette faktisk skjer: Jobber du hjemmefra flere ganger i uken risikerer du å bli "glemt". Det er ikke så ulogisk. Å være del av et arbeidsmiljø betyr enormt mye, også for karrieremulighetene dine. Man har en tendens til å undervurdere betydningen av smalltalk i gangene, å være til stede på møter eller spise lunsj med kolleger, sier Mette Manus.

- Ha god dialog med sjefen
- Å ha hjemmekontor 4-5 ganger i uken utelukker deg fra arbeidsmiljøet, men det er ingenting i veien for å ha hjemmekontor kanskje en gang i uken. Klarer du å konsentrere deg ordentlig, jobber du mer effektivt hjemmefra. Men det finnes både fordeler og ulemper knyttet til slike fleksible arbeidsformer. Vær bevisst på å ha en god dialog med lederen din, understreker hun.

Forskerne som står bak Stanford-studien gjør oppmerksom på at studien er forholdsvis liten og at individuell arbeidskultur spiller en enorm rolle. Derfor skal du ikke ta funnene som en fasit, mer som en rettesnor.

 

Her er forskernes råd til hjemmejobbere som vil posisjonere seg for forfremmelse:

Kommunisér proaktivt med sjefen din og kollegene dine.
Dette betyr ikke at du skal mase og stikke nesen din i alt, men du har ikke den fordelen kollegene dine på kontoret har av å smalltalke hele tiden. Derfor må du ta grep selv og vise at "jeg er her, jeg også".

La sjefen din få vite at du er interessert i å bli forfremmet.
Ofte jobber folk hjemmefra fordi det er behagelig og fordi de er fornøyde der de er i dag. Dette kan få sjefen din til å tro at du ikke ønsker å klatre videre oppover karrierestigen. Når du har en "under fire øyne-samtale" med din nærmeste leder må du derfor gi klart uttrykk for hva du vil.

Synlighet er nøkkelen.
Ute av syne er ofte ute av sinn - og sjefen din har en travel hverdag. Ikke mas, ikke bli klengete, men pass på at du er synlig på arbeidsplassen og delta i møter, tilby deg gjerne ekstrajobbing og hold nær kontakt med kollegene dine, slik at du inkluderes i det som foregår. Folk snakker, og når noen sier positive ting om deg på jobben, fanges dette ofte opp av de rette personene.

Hold øye med hele bedriften, ikke bare med teamet ditt.
En fordel ved å jobbe hjemmefra er at du ikke blir distrahert av sladder og småprat. Dessverre er mye av denne småpraten viktig i det lange løp for å bli inkludert. Er du interessert i andre stillinger i selskapet du jobber i, må du få vite hva som skjer i hele organisasjonen. Sjekk derfor bedriftens hjemmeside, blogg og sosiale medier og delta i diskusjonsgrupper for å gjøre deg bemerket.

Stikk innom kontoret av og til.
Hvis en person er mer produktiv og får jobben gjort, skulle man tro at dette er positivt når man søker om å bli forfremmet - og det er det jo. Men sjefen husker først og fremst de som er synlige. Hvis du vil bli forfremmet, ikke sitt passiv og vent på å bli lagt merke til. Bruk de kommunikasjonsverktøyene du har og vis at du er interessert.

Les også: - Krever frihet med hjemmekontor

Svært lønnsomt med hjemmekontor


Talent Studier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.