– Dette er veldig hyggelige tall, som vi ser i sammenheng med de strategiske grepene vi har tatt det siste året, sier BI-rektor Tom Colbjørnsen.

Totalt har 11.100 personer søkt seg til studier ved den private handelshøyskolen fra høsten. Det er en økning på nesten 30 prosent sammenlignet med ifjor, og det høyeste tallet noengang.

Søkerrekorden settes etter et år med intern uro og nedleggelser av skolens avdelinger i Drammen og Kristiansand. Begrunnelsen var at BI ønsket å konsentrere ressursene og bli mer internasjonalt rettet.

– Det var en viss spenning knyttet til hvilke utslag nedleggelsene ville få. Vi visste det var en risiko for at det kunne slå negativt ut. Samtidig var erf#229en vår fra 2007, da vi la ned syv studiesteder, at vi klarte å fange opp de fleste søkerne likevel.

I år registrerer vi faktisk en økning i antall søkere fra Agder-fylkene og Buskerud, Vestfold og Telemark. Disse søker seg nå i hovedsak til avdelingene i Stavanger og Oslo, sier Colbjørnsen.

Kuttet fem linjer
BI har også redusert studietilbudet ved de gjenværende avdelingene i Stavanger, Bergen, Trondheim og Oslo. Søkerne kunne i år velge mellom 18 ulike bachelor- og masterstudier, mot 23 ifjor.

Blant annet er markedskommunikasjon- og PR-studiene slått sammen til én linje. Også dette har slått positivt ut.

– Det nye, sammenslåtte studiet har flere søkere enn de to linjene hadde tilsammen ifjor, sier Colbjørnsen.

Men store fag som internasjonal markedsføring og den generelle markedsføringslinjen har en tilbakegang i antall søkere på henholdsvis 9 og 5 prosent.

– Det liker vi ikke så godt, og må se hva vi kan gjøre for å få trenden til å snu, sier Colbjørnsen.

Martin Moe Dyrdahl (21) er én av de over 11.000 BI-søkerne. Han har allerede takket ja til plassen på markedsføringslinjen i Bergen.

– Jeg søkte bare BI i Bergen. Jeg har hørt mye bra om det, blant annet gjennom søsteren min, og hadde lyst på en trygg, god utdannelse.

Han vurderte ikke den statlige Norges Handelshøyskole (NHH), som også ligger i Bergen og regnes som den mest prestisjefylte businessutdannelsen.

– Jeg har hørt mer om BI, og tenkte at den skolen passer meg bedre, sier Dyrdahl.

Mange internasjonale
Rektor Colbjørnsen er spesielt fornøyd med at siviløkonomistudiet har økt i popularitet. 834 søkere til det femårige studiet er en økning på 25 prosent sammenlignet med ifjor.

– Med tanke på at det i dag er mulig å utdanne seg til siviløkonom ved hele 11 norske utdanningsinstitusjoner er dette gode tall, sier rektor Colbjørnsen.

Selv om antallet norske søkere også øker, er det først og fremst de 2769 internasjonale søkerne som har sørget for rekordtallet.

– Det har økt enormt de siste årene, særlig er det mange søkere fra Ghana og Nigeria.

– Hvorfor akkurat disse landene?

– Det er et godt spørsmål. Det er nok et tegn på at noe skjer i Afrika, de er i ferd med å hekte seg på. Men vi er usikre på hva slags søkere dette er, sier Colbjørnsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.