– Studentene må ta høyde for at det er lovmessige og kulturelle forskjeller i andre land og ved andre utdanningsinstitusjoner. Det er ikke sikkert at man kommer ut av en kontrakt, for eksempel når det gjelder skolepenger, på samme måte som man ville gjort i Norge, sier nestleder i Forbrukerombudet Bente Øverli til NTB.

– Vær forberedt

Øverli oppfordrer studentene til å begynne tidlig med å sette seg inn i de gjeldende reglene i landet og ved den nye utdanningsinstitusjonen.

De ulike tidsfristene for søknad, oppsigelse og betaling av skolepenger kan ofte avvike en del fra hva man er vant til i Norge, noe som kan få store konsekvenser for studenten.

– Det er svært viktig å undersøke hvilke betingelser som gjelder for den skolen du velger, hva den tilbyr og hvordan det eventuelt kan kombineres med en grad i Norge. Vi opplever at studenter ofte kommer tilbake til Norge og får vite at de ikke har nok studiepoeng eller at de fagene de har tatt ikke godkjennes i den norske graden. Det er også svært viktig å vite hva som skjer dersom man ikke fullfører, sier Øverli.

Ulik yrkestittel

I tillegg er det flere yrkestitler man kan oppnå i utlandet, som ikke tilsvarer den norske når du kommer ut i arbeidslivet. Dette gjelder for eksempel juss- og medisinutdanning.

Forbrukerombudet har vært i kontakt med fortvilte studenter som ikke kan få den tittelen de har utdannet seg til når de kommer tilbake til Norge.

Ettersom Forbrukerombudet forvalter markedsføringsloven, kan de ikke gå inn i sivile tvister som oppstår mellom for eksempel en student og et universitet.

– Hvis en student blir krevd penger fra en skole han eller hun mener man ikke skal betale til, kan ikke vi bistå personen med det. Da er det kun mulig å gå til sivilt søksmål, og man får som regel ikke bistand fra en nemnd eller lignende. Derfor er det svært viktig at man er obs på om kontrakten er rimelig, sier Øverli.

Glemmer forsikring

– Det er en utfordring å dra til et nytt land alene. Ny kultur, nytt studiested og ny bolig. Vi er opptatt av å gi råd om hvordan man kan forberede seg godt i forkant av et utenlandsopphold, sier president i ANSA Henriette N. Thommessen til NTB.

Ifølge ANSA er det overraskende mange som glemmer reiseforsikring når de drar av gårde.

– Reiseforsikring må man ha. Våre sosialrådgivere mottar mange henvendelser om problemer av ulike slag, enten det gjelder bosted, Lånekassen eller personlige anliggender. I mange av disse sakene står man ganske på bar bakke uten forsikring, sier Thommessen.

Utover det å skaffe seg reiseforsikring, som man blant annet tilbys gjennom medlemskap i ANSA, har Thommessen flere anbefalinger.

– Skaff et europeisk trygdekort på Nav, og ta det med deg når du reiser i Europa. Dette vil gi deg rett til like helserettigheter som innbyggerne i det landet du er i. I tillegg tilbyr Utenriksdepartementet frivillig registrering når man bor i utlandet, slik at dersom noe skulle skje, vet de hvor du befinner deg. Et annet tips er å kontakte tidligere studenter, slik at man kan få lokale erf#229er om blant annet utleiemarkedet, mobilabonnement og så videre, sier Thommessen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.