Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

GENERASJON ØKONOM.
Helge Skodvin les mer

Studier

Søknadsfest for økonomifag

Økonomifag står for store deler av veksten i antall søkere til høyere utdannelse. Dette er studiene som har økt mest i popularitet siden år 2000.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

Denne våren søkte over 120.000 personer seg til høyere utdannelse gjennom Samordna opptak. Det er nok en rekord. Siden år 2000 har antallet som lar seg friste til studier økt jevnt og trutt.

For første gang har Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (Nifu) sett på søkingen til høyere utdannelse i Norge fra år 2000 og frem til i dag, og beregnet økningen i forhold til antallet ungdommer i årskullene.

- Noe av økningen har sammenheng med at ungdomskullene er blitt større, men det forklarer under halvparten av veksten. 60 prosent av økningen i søkere skyldes at flere har studiekompetanse, og har flere er tilbøyelige til å ta høyere utdannelse, Nifu-forsker Per Olav Aamodt til DN.no.

Økt med 57 prosent
De mest dominerende og populære fagene er uten tvil økonomi og realfag. Siden 2006 har disse to fagområdene alene stått for 60 prosent av den samlede økningen i antallet søkere.

Les også: «Alle» vil gå på NHH og Flere søkere til færre studier på BI

For økonomi og administrasjon har antallet søkere økt med hele 57 prosent de siste syv årene. Også realfag og teknologi har hatt en kraftig vekst i antall søkere.

- Det skyldes ikke minst mange flere kvinner har søkt seg til disse studiene.

Les også: Lokker med «miljø», «innovasjon» og «design»

De fleste med på fest
Aamodt sier at de fleste fagområdene får være med på «festen», men at noen utdannelser har stagnert.

- Humaniora og samfunnsfag har hatt stabile søkertall de siste årene. Men siden den totale søkermassen er større, har disse fagene en svekket andel.

Lærerutdannelsen har vært i en bølgedal, men søkertallet øker nå mer enn gjennomsnittet.

- Det kan ha sammenheng med etableringen av de nye, todelte lærerutdannelsene.

Les også: Her vil vi studere i 2013

Aamodt sier de i flere fag ser et knekkpunkt rundt 2006, og peker på innføringen av Kvalitetsreformen tre år tidligere.

- Den har helt klart noe å si på økningen i antallet søkere. Studietilbudene fremsto som mer tydelige enn før. Skolene ble også gitt mer frihet, og de har vært ganske kreative og utviklet mange nye studietilibud. Økt tilbud fører til økt søking.

Annet mønster
Nifu-forskeren sier de ser et annet mønster og andre forkl#229er på økningen nå enn tidligere.

- Det var en voldsom vekst i søkingen for 20 år siden, som hang sammen med et dårlig arbeidsmarked. Det ser vi ikke nå. Vi har ikke noe godt svar på hvorfor vi de siste årene har passert rekordnivået rundt 1990. Det kan være at ungdommene ser at det tross alt er dårlige tider i Europa, og tenker at det kan komme til å ramme Norge. Men det blir bare spekulasjoner.

Talent Studier
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.