LONDON: I ni og en halv måned har Silje Olsen jobbet i et av de større mote- og skjønnhets-PR-byråene i London. Lønn: 2,65 pund i timen, litt over 25 kroner. Jobben fikk hun etter å ha sendt 65-70 søknader. Men Silje klager ikke. Situasjonen ér bare sånn i London.

- Det er sinnssykt hard konkurranse. Unge nyutdannede er desperate etter å skaffe seg praksis og få en fot innenfor en bransje, og arbeidsgiverne kan velge og vrake i dyktige kandidater - og likevel betale småpenger, sier hun til DN.no.

Selv tar Silje en bachelor i PR ved Bournemouth University, og der krever de 40 ukers praksis ute i arbeidslivet før man kan starte på sisteåret. Nå er hun heldig og har fullt studielån ved siden av jobbingen, for hun hadde ikke klart å leve av det hun tjener. I dag bor hun i en leilighet relativt sentralt i London sammen med seks andre.

- Det er selvfølgelig surt at markedet er så trangsynt at de nekter å betale mer for den arbeidskraften de tar inn, men samtidig får vi en ufattelig god arbeidsmoral. Må man ha erf#229, så må man ha erf#229. Jeg tror faktisk ikke at arbeidsgiverne tenker over at de utnytter oss ved å betale så lavt. Hvis de hadde måttet betale "vanlig" lønn, hadde mange av dem droppet å ta inn interns. De hadde ikke hatt råd, sier 22-åringen.

- Så utbredt at ingen reagerer
Hver dag jobber hun fra halv ti til seks. Må hun jobbe overtid, får hun ikke ekstra betalt.

- Praksisen med "gratisjobbing" i London er så utbredt at ingen reagerer. Men heldigvis har fagforeningene begynt å få øynene opp for hvordan det faktisk foregår. For det er jo ikke bra at det skal være sånn, selv om arbeidsmarkedet er knallhardt, sier Silje Olsen.

- Selv jobber jeg under ordentlige forhold og har et godt arbeidsmiljø. Det er bare betingelsene som er elendige, legger hun til.

Hun tviler på at hun blir værende i London etter endte studier.

- Jeg tror ikke at jeg har råd. Den startlønnen PR-byråene kan tilby her er ikke nok til å leve av og samtidig nedbetale studielånet. Det positive er at jeg nå har fått supergod praksis i et ettertraktet firma, jeg har gode referanser og et skikkelig pluss på cv-en min. Så jeg håper det er gode muligheter for å få seg en tilsvarende jobb i Norge etterhvert, sier Silje Olsen.

 

Jobbet seg oppover
DN.no har vært i kontakt med flere unge nordmenn som er i Olsens situasjon. Anne Marthe Ellefsen (25) er én av dem. Også hun har tatt Event Management og PR-utdanning i London.

- Jeg flyttet først til London for å studere i 2007, men etter endt bachelor og et semester i Mexico reiste jeg tilbake til Norge. Der ble jeg et år mens jeg jobbet for å kunne reise ut igjen. Tilfeldighetene gjorde det til at jeg igjen endte opp i London for å studere mer - og her er jeg fortsatt, forteller Ellefsen.

- For meg var det viktig å få en fot innenfor og få erf#229, og da muligheten åpnet seg for jobb hos et av Londons beste firmaer innenfor events og marketing, måtte jeg gripe sjansen. Jeg begynte med minimal lønn, men ved endt internship ble jeg tilbudt forlengelse av kontrakten, og siden har jeg jobbet meg oppover og nå fått fast jobb, sier hun.

- Synes du "gratisjobbing" er en uting?

- Både ja og nei. Jeg velger å tro at arbeidsgivere ikke utnytter nyutdannede slik, men her i London er det vanskelig å få jobb. Mange trenger erf#229 og praksis for å komme seg videre, og er glad for at man kommer inn et sted - selv om det er ingen eller lav lønn, i bytte mot opplæring, oppfølging og kanskje en mulighet for videre engasjement, sier Anne Marthe Ellefsen.

- På den andre siden er det ikke alle nyutdannede som har mulighet til å jobbe gratis, da det er problematisk å betjene studielån med lav inntekt. Dermed mister de kanskje en gyllen sjanse til å få verdifull erf#229 og en fot innenfor, legger hun til.

 

Redd for klasseskille
Leder for karrieresenteret på Universitetet i Oslo, Gisle Hellsten, er også redd for klasseskillene slik gratisjobbing kan skape:

- For det første synes jeg det er fryktelig leit at arbeidsgivere ikke kjenner sitt sosiale ansvar, og betaler for den arbeidskraften de bruker. Jeg heier definitivt på lønn! Samtidig er det et problem at for å jobbe gratis, så må man få inn penger på en eller annen måte. Å være i en praksisperiode og få studielån ved siden av, er greit nok. Men det er ikke alle nyutdannede som har mulighet til å jobbe gratis, og da blir det et klasseskille: Kun de med penger kan benytte seg av dette. Det er uheldig, sier Hellsten.

Han synes det er bra at fagforeningene i London nå reagerer på gratisjobbing-fenomenet.

- Desperasjonen i et veldig tøft arbeidsmarked kan bli stor og føre til at man gjør det meste for å få en fot innenfor og skaffe seg nødvendig erf#229 på cv-en. En slik situasjon er det dessverre lett for arbeidsgiverne å utnytte, sier han.

Les også: Her er det vanskeligst å få gode karakterer

<b>- Altfor mange tar en mastergrad samfunnet ikke har bruk for </b>

<b>Slurver med bakgrunnssjekken</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.