– Nå hadde jeg flaks siden jeg har foreldre jeg kan låne penger av, sier Mathias Rist Gregersen (22).

Han studerer økonomi og finans på Heriot-Watt University i Edinburgh, og er én av 1600 utenlandsstudenter som fremdeles venter på høstens utbetaling fra Lånekassen. Etter at de innførte nytt system i april, fører tekniske årsaker til at alle utenlandssakene i år må behandles manuelt.

– Per definisjon er vi ikke forsinket. Vi gikk tidlig ut og sa at det kunne bli opp mot åtte ukers behandlingstid i år. Dette ble kommunisert på lanekassen.no og på epost. I tillegg ble studentene som allerede er inne i et studieløp i utlandet bedt om å søke om støtte så tidlig som mulig, sier Chris Eidsaunet, regiondirektør i Lånekassen.

Les også: Joachim (19) skal bruke 1,3 millioner på en bachelorgrad

Uholdbar situasjon
Nå jobber 21 Lånekassen-ansatte på spreng for å få unna søknadsbunken. Foreningen for norske studenter i utlandet, Ansa, mener det ikke er godt nok.

– Det er en stor belastning for de som er berørt, først og fremst fordi de ikke har fått pengene sine. De må også bruke tid som burde vært brukt på lesesalen til å mase og følge opp. Vi skulle ønske Lånekassen hadde gjort en bedre jobb med kommunikasjonen, sier Vibeke Munthe-Kaas, president i Ansa.

Les også: Jubler over full støtte til USA-studier

De mener det er synd det rammer utenlandsstudentene siden disse, i motsetning til de fleste norske, har skolepenger som forfaller i august.

– At Lånekassen har informert om situasjonen forandrer ikke det faktum at de faktisk er forsinket. Det skaper en uholdbar situasjon for studentene, sier Munthe-Kaas.

Mellomfinansiering
Lånekassen har så langt behandlet 12.900 søknader fra utenlandsstudenter i år.

– Hva skal de resterende 1600 gjøre?

– Noen av dem har søkt veldig sent. Søker du 30. september er jo ofte studiet i gang. Jeg vil anta at en del av dem har ordnet en mellomfinansiering. Vi opplever dessuten at de aller fleste lærestedene ikke har noen problemer med å skyve på betalingsfristen, sier Eidsaunet.

Han sier at studentene som ikke har fått svar på søknaden sin ennå kan be Lånekassen om en «foreløpig uttalelse om retten til støtte», slik at skolen får en garanti om at pengene kommer.

Les også: De norske studentenes luksusliv i utlandet

Ingen inntekt nå
Økonomistudent Gregersen regner med å måtte leve på oppsparte midler og foreldrelån frem til begynnelsen av november. Han visste ikke om den lange behandlingstiden før han sendte søknaden i august.

– Og da var det ikke så mye jeg fikk gjort. Men, jeg er heldig som har hatt sommerjobb og foreldre som vil låne ut penger. Det er ikke alle som har det. Jeg har ingen inntekt nå, og alt går av oppsparte midler, sier Gregersen og legger til:

– Sammenlignet med andre studenter er vi heldige som har en Lånekasse. Uten den blir det vanskelig.

Les også på DN.no i dag:
<b>Advarer Solberg-regjeringen mot å svi av «gratismilliardene»</b>
- Jeg kunne lett stjålet ti ganger så mye
Dragkamp om kjempefunnet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.