Som DN skrev tidligere ender mange av elevene fra United World College (UWC) i Sogn og Fjordane opp i USA etter videregående.

En av dem er Susanne Gabrielsen (25).

– Jeg har alltid vært nysgjerrig på den store verden, og trivdes ikke så godt på norske skoler. Jeg synes det var lite utfordrende, sier hun.

Fikk stipend
16 år gammel flyttet hun derfor fra Bærum til Flekke i Fjaler for å ta videregående på United World College (UWC). Etter to år fikk hun et Shelby Davis-stipend som gjorde at hun kunne bo og studere gratis i USA.

Etter et kjapt akademisk løp er hun nå et halvt år unna å levere doktorgraden sin på University of Minnesota.

– Uten å bli for bløt så er det på grunn av UWC at jeg er i USA. Utdannelsen oversettes enklere til internasjonal standard, og skolen er kjent blant prestisjeuniversitetene. Når du drar til UWC får du også et inntrykk av hvor stor verden er, og du får vite om alle mulighetene som finnes. Du må jo ikke studere i Norge, sier Gabrielsen.

Les også: To mastere og en doktorgrad før fylte 28

Forsker på United World College
Hun har valgt å forske på den gamle skolen sin, og i to år har hun fulgt elevene på United World College i Flekke.

– Det finnes mye reklame for UWC, og alle tror utdanningen øker vennskap og tillit på tvers av kulturelle grupper. Men det var lite forskning og få bevis. Nå undersøker jeg hvordan elevenes verdier og holdninger, som for eksempel tillit, empati, og fordommer, endrer seg i løpet av skolegangen.

Hun vil ikke forskuttere noen konklusjon, men tror doktorgraden vil vise at ytterpunktene nærmer seg.

– Resultater fra intervjuene mine tyder på at folk fra land med mye konflikt hadde lite empati og tillit da de først kom til Flekke, mens de fra Norge og andre fredelige land hadde mye tillit. Etter to år har de ikke byttet roller, men de fra konfliktland stoler mer på folk, mens de fra fredelige land kanskje har blitt litt mer skeptiske, sier hun.

Slik får hun doktorgrad som 26-åring

  • I USA tar man en 4-årig bachelor fra man er 17–18 til 21-22, deretter en toårig master og en treårig doktorgrad. Eller en femårig kombinert master og doktorgrad.
  • Susanne Gabrielsen var 18 år da hun flyttet til USA og begynte på bacheloren. Hun begynte på skolen ett år for tidlig i Norge.
  • Hun hoppet over ett år pga. internasjonalt vitnemål (IB) og fikk mange fag godkjent som universitetsfag, og tok bacheloren på tre år.
  • 21 år gammel begynte hun på kombinert master og doktorgrad, og er 26 år når hun er ferdig.

Les også: Toppstudent som 14-åring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.