Åtte personer ligger an til å levere bacheloroppgave i tysk ved UiO denne våren. Det er de som fortsatt er aktive på studiet, av en gruppe på 40 som begynte høsten 2011. Tysk har vært et satsingsområde der NHO, Norsk-Tysk Handelskammer og UiO har samarbeidet om å bedre rekrutteringen.

– Det er et behov for språk- og kulturkompetanse knyttet til nåværende og fremtidige handelspartnere, og Tyskland er Norges klart største handelspartner etter Sverige. Også land som Kina og Frankrike er viktige handelspartnere. Vi skulle gjerne sett at flere tok språk- og kulturstudier knyttet til disse landene – og fullførte, sier kompetansedirektør Are Turmo (bildet) i NHO.

– Er du fornøyd med tysklandssatsingen?

– Vi skulle gjerne sett at flere fullførte. Den lave gjennomstrømningen på bachelornivå er et generelt problem i høyere utdannelse. Sett i forhold til oppmerksomheten frafallet i videregående får, er dette et problem som har vært lite fremme. Og frafallet på språkprogrammer er spesielt betenkelig gitt behovene vi har, sier han.

Som DN Talent skrev før helgen, faller så mange som to av tre fra språkstudiet de begynner på. Det gjelder både i Oslo og Bergen. I Trondheim hopper seks av ti studenter av fra bachelorprogrammene i språk.

Les også: – Kravene er hinsides

– Vi synes det er bekymringsfullt at så få studenter ser betydningen av fremmedspråk. Det er en nasjonal utfordring vi burde løftet litt opp på kartet. Vi hadde samme situasjon med realfagene for noen år tilbake. Da gjorde vi en innsats for å løfte frem disse fagene og vise hva de betyr for næringslivet og i akademia, sier Berit Kjeldstad, prorektor for utdannelse ved NTNU.

Les også: Språksvikt

Samtidig som frafallet er stort ved de rene språklinjene, melder Kjeldstad om bedre søkertall og gjennomføring ved de mer profesjonsrettede språklinjene.

– Europastudier og lektorutdannelse med spesialisering i språk er populære. Studentene ser ut til å tiltrekkes av linjer der man tydeliggjør relevans og formål med studiet, sier hun.

Les også: Terje Lohndal (28) valgte karriereveien lærerne advarte mot(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.