Mandag lanseres en ny, søkbar database der man kan se hva studentene mener om studiene de selv går på. Portalen, Studiebarometeret.no, driftes av Nasjonalt organ for kvalitet i utdannelsen på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

Men bare dommen over 659 av de 1700 studieprogrammene som var omfattet av studentundersøkelsen vil synes i Studiebarometeret. Resten av studiene har enten for lav svarprosent eller for få studenter til at resultatene kan publiseres. Tilbakemeldingene på studier med mindre enn ti studenter vil ikke bli publisert «av personvernhensyn».

– Selvsagt skulle man ønske en enda høyere deltagelse, og det må være et av målene for undersøkelsen de neste årene. 17.600 svarte på undersøkelsen. Det gir en svarprosent på 32, et resultat som er tilfredsstillende med tanke på at det er første gang undersøkelsen gjennomføres, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Nokut-direktør Terje Mørland påpeker at selv om det bare er 40 prosent av studieprogrammene som vises i portalen, dekker de 71 prosent av alle studentene.

– Sånn sett er de fleste studenter dekket av portalen. Men det er klart det er en utfordring at vi har så mange studieprogram som er så små. Det er et viktig poeng å ta med seg når kvalitet og struktur i høyere utdannelse skal diskuteres, sier han.

– Hvordan kan man gjøre seg opp en mening om små studieprogrammer når vurderingen av dem ikke kan offentliggjøres?

– Vi vil aggregere data fra årets undersøkelse med neste års tilbakemeldinger. Det blir ikke like god kvalitet som på dataene fra de store profesjoneutdannelsene, men man får ihvertfall noe informasjon og et gjennomsnitt, sier Mørland.

Lavt engasjement i Stavanger
Bare 11 studieprogrammer på Universitetet i Stavanger (UiS) har god nok svarprosent til at de vil vises i Studiebarometeret. Ved de 60 andre linjene var det for få studenter, eller en for liten andel som sa sin mening om studiet. 17 prosent av studentene ved UiS deltok i undersøkelsen. Det er den laveste svarprosenten blant universitetene.

– Det er veldig uheldig at vi ligger så lavt. Vi har forsøkt å spre informasjon om undersøkelsen så godt vi kunne. Nå skal vi undersøke hva vi gjorde og hva vi må sette inn av tiltak for at flere svarer neste gang, sier utdanningsdirektør Kristofer Henrichsen ved UiS.

Han sier det er en svakhet at folk skal danne seg et bilde av UiS basert på tilbakemeldinger fra studenter ved 11 av totalt 71 studieprogrammer. Dessuten:

– Det ville vært en god anledning til å sammenligne seg med andre institusjoner, sier Henrichsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.