Lesingen gikk fint hele høsten, helt til november og desember, eksamensperiode og sesongstart. Da begynte det å klabbe.

Celine Brun-Lie (25) hadde planlagt å komme ett skritt nærmere sivilingeniørgraden hun foreløpig har brukt syv år på. Samtidig begynte OL i Sotsji å nærme seg.

– Det var for tøft å legge ned full innsats begge steder. I år valgte jeg ski, sier hun.

Les også: - Disse studentene har nesten sluttet å søke jobb, så attraktive er de

Dermed er skiløperen fortsatt halvveis i den femårige graden. Også landslagskollega og medstudent Eirik Brandsdal (26) har prioritert OL fremfor studier. Han har vært halvveis i ingeniørstudiene i et par år.

Som to av 127 NTNU-studenter med toppidrettsstatus har de mulighet til å sette studiene på pause uten å miste studieplassen. Universitetet i Trondheim har en dedikert studieveileder for toppidrettsutøvere og tilpasser studieløpet etter utøvernes behov.

Frivillig forpliktelse
Muligheten til blant annet å bruke lengre tid på studiet, levere oppgaver på nett og ta eksamen utenfor campus er ikke en lovfestet rett utøverne har, men et tilbud 13 institusjoner gir som et resultat av en avtale de har inngått med Olympiatoppen

Gjennom avtalen forplikter skolen seg til å tilrettelegge studiet for alle studentene Olympiatoppen definerer som dagens eller morgendagens toppidrettsutøvere (se faktaboks). Over 600 studenter er omfattet av disse avtalene, ifølge tall DN har hentet inn fra institusjonene.

 

Får profilering i retur
På NTNU er en halv karriererådgiverstilling øremerket de 127 toppidrettsutøverne på universitetet.

– I tillegg brukes det personalressurser i kommunikasjonsavdelingen og eksamenskontoret, og ute i fagmiljøene. Men vi har ikke regnet nøyaktig på hva støtteapparatet koster, sier avdelingsleder Anne Sølberg Ellingsen ved NTNU.

Hun sier de bruker utøverne i profileringen av universitetet.

– De er gode ambassadører for NTNU, gode rollemodeller. Vi har også langrennslaget Team NTNU som jo profilerer oss med logo på konkurranse- og treningsklærne. Vi har også fått til en god dialog med NRK, som er flinke til å trekke frem utøvernes doble karrierer når de kommenterer sportssendinger. De sier at vedkommende studerer ved NTNU, eller Høgskolen på Lillehammer for den saks skyld. Da vil ungdommer som ser på få forståelse for at personen gjør noe annet i tillegg til å gå på ski, at man ikke trenger å velge enten det ene eller andre, sier hun.

Les også: Verdensmester ble toppstudent

– Mange av utøverne har lange studiepauser, beholder dere dem bare som pynt?

– He, he, nei, Olympiatoppen planlegger en nasjonal undersøkelse blant dem som kombinerer studier og idrett for å se hvordan de gjør det akademisk – både karakterer og studieprogresjon. Når den er gjennomført vil vi kunne gi et kvalitetssikret svar. Men vi har gjort egne undersøkelser tidligere, som viser at utøverne har cirka halv fart gjennom studiet og greie karakterer. Men når det gjelder OL-deltagere har vi innvilget permisjoner, sier Ellingsen.

Eldre og mer tålmodig
Celine Brun-Lie sier hun har vært helt avhengig av at noen har jobbet ekstra for henne på NTNU, og at hun opplever stadig mer aksept hos forelesere for at hun gjør ting annerledes enn de andre studentene.

– De skjønner at det bare går ut over oss selv hvis det går dårlig eller sakte, sier hun.

Les også: Tre talenter om hvordan de kom seg gjennom 20-årene uten å slite seg ut

Selv tar hun ikke noen utsatte eksamener som et tap.

– Jeg tror at jo eldre jeg har blitt jo lettere er det å ikke klare det. Men da jeg var yngre var det verre. Da skulle jeg klare alt. De første årene jeg studerte gjorde jeg egentlig to ting halvveis enn én ting bra.

– Når innså du at du måtte prioritere?

– Det er ikke så lenge siden, kanskje to år. Da skjønte jeg at jeg ikke hadde så dårlig tid, at jeg forhåpentligvis skal jobbe i mange år og at det ikke er farlig om jeg begynner med det når jeg er 25 eller 30, sier hun.

 

Gikk hardt ut
Eirik Brandsdal (26) gikk hardt ut fra start og planla å kombinere fulltids sivilingeniørstudier med skisatsing. Det tok ikke lang tid før han begynte å henge etter. På skolen ble det mer og mer gruppearbeid samtidig som Brandsdal ble mer og mer borte. Og nå?

– Nå skal jeg være helt ærlig, sier Brandsdal på telefon når DN Talent ringer få dager før åpningsseremonien i Sotsji for å høre hvordan det er å kombinere toppidrett og studier.

– Nå har jeg egentlig permisjon fra studiet på grunn av OL. De to siste årene har jeg studert veldig lite, bare litt på sommeren og sen vår.

Brandsdal har nå tatt tre av fem år på energi- og miljølinjen og planlegger å bli ferdig – etterhvert.

– Jeg hadde helt sikkert klart begge deler, men jeg føler at det er nå jeg har sjansen til å satse fullt og helt på langrenn. Det største problemet var at jeg ikke fikk kontinuitet, det ble mye skippertak. Jeg følte at jeg fikk oversikt over faget tre dager før eksamen, og da syntes jeg det var morsomt. Men resten av året var det et slit.

– A på eksamen eller gull i Sotsji?

– Helt klart gull. Karakterer har du mulighet til å rette opp. Mange kan få A, bare én kan ta OL-gull i Sotsji.



–En kamp mot vindmøller

– Vi har ikke penger til å betale for tjenesten, det er institusjonene som må vurdere om dette er noe de ønsker å bruke ressurser på. Stort sett er det nærmest frivillig arbeid av ivrige enkeltansatte som gjør det mulig, sier Erling Rimeslåtten i Olympiatoppen.

Han er ansvarlig for å få på plass forpliktende avtaler med studiestedene som gjør det enklest mulig å kombinere toppidrett og studier.

– Det er en kamp mot vindmøller. Institusjonene er selvstendige enheter som ikke lar seg dirigere uansett hva statsråder eller idretten sier, sier han.Universitetet i Bergen er blant institusjonene som har drøyet med å skrive under en avtale med Olympiatoppen. Nå er det imidlertid snart på plass, lover avdelingsdirektør ved Studieadministrativ avdeling Christen Soleim.

– Vi har kanskje brukt en del tid på dette, men det har vært for å forsikre oss om at vi klarer å levere det vi forplikter oss til, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.