Styret på Handelshøyskolen BI ansatte i dag Inge Jan Henjesand (51) som ny rektor.

Han overtar til høsten etter Tom Colbjørnsen som har sittet i maksperioden på åtte år. Henjesand kommer fra stillingen som direktør for forskning, innovasjon og næringspolitikk i NHOs landsforening Abelia.

– Abelia og BI er de to mest spennende kunnskapsbedriftene jeg kan tenke meg. Da BI-muligheten åpnet seg kunne jeg ikke si nei, sier Henjesand til DN Talent.

Han sier han ble bedt om å bli med i søknadsprosessen.

Turbulent exit
Henjesand har en doktorgrad fra BI-konkurrenten Norges Handelshøyskole. Da Tom Colbjørnsen ble innsatt som rektor fungerte Henjesand som konstituert rektor.

Han ble da prorektor, men valgte i 2007 å trekke seg fra stillingen.

Samarbeidsproblemer med BIs nåværende rektor Tom Colbjørnsen skal være årsaken til at Henjesand valgte å trekke seg. Da hadde han vært sykmeldt i fire måneder - en turbulent periode da styret besluttet å legge ned syv av BIs lokalcampus.

– Du trakk deg som prorektor i 2007 på grunn av dårlig samarbeid med Tom Colbjørnsen. Hvordan blir det å komme tilbake?

– Jeg har ikke noe usnakket med Tom Colbjørnsen. Jeg gleder meg veldig til å komme tilbake og fortsette den gode jobben han har gjort, sier Henjesand.

– Hva skiller dere to?

– Det må nesten andre uttale seg om.

I en kommentar til tilsettelsen sier sittende rektor Colbjørnsen:

– Jeg har respekt for styrets vedtak og ønsker Henjesand lykke til i jobben som ny rektor fra og med august 2014.

– Pussig
BI-professor Peggy Brønn ved Institutt for kommunikasjon, kultur og språk ved BI kaller utnevnelsen av Henjesand et «sjokk».

– Jeg tror ingen tenkte på ham. Nå tror jeg halvparten på BI blir glade, og den andre halvparten blir skuffet. Inge Jan er kjent som et medmenneskelig menneske, og jeg tror ikke han vil sette faggrupper opp mot hverandre. Han er imøtekommende, og tåler folk som sier nei, sier Peggy Brønn, professor ved Institutt for kommunikasjon - kultur og språk ved Handelshøyskolen BI.

– Hvorfor tror du en halvpart blir skuffet og en annen fornøyd?

– VI har noen fagfelt som nå er prioritert, slik som finans. Inge Jan tenker ikke sånn, han tenker mer helhet, sier Brønn.

Endrer ikke kurs
Brønn sikter til en debatt som tidligere har gått ved BI, der Tom Colbjørnsen har møtt sterk kritikk for sin strategi for å spisse skolen til å bli det han har kalt «en enda tydeligere «business school».

Colbjørnsen la blant annet ned populære studier innen journalistikk og IT, og førsteamanuensis og faglig leder på et av de nedlagte studiene, Jo Bech-Karlsen kalte beslutningene "kortsiktig og uklokt" , Tor Hernes, professor ved Copenhagen Business School, skrev også i en DN- kronikk at BI prioriterte ned teori.

Tom Colbjørnsen har gjentatte ganger slått fast at strategien er riktig , og fikk en fjær i hatten da Financial Times rykket dem fram på en ranking over de beste businessskolene i Europa.

Henjesand «ser ingen grunn til å endre dagens strategi».

– Jeg synes BI er i en god posisjon takket være den gode jobben som er blitt gjort de siste åtte årene med å spisse og tydeliggjøre skolen. Det kunnskapsministeren prøver å få resten av utdanningssektoren til å gjøre, spisse og tydeliggjøre satsingen sin, har BI allerede gjort.

- Betyr det at du fortsetter spissingen, og kanskje legger ned enda flere campus?

– Nei, det har jeg ikke sagt. Jeg ser ingen grunn til å endre dagens strategi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.