– Jeg er ikke overrasket over at så mange gjorde det bra, jeg så mange veldig flinke mennesker som jobbet hardt for å få til en god oppgave, sier Kristian Frøystein (25).

For ett år siden gikk han ut av NTNUs masterprogram Industriell økonomi og teknnologiledelse (indøk). Årets arbeidsmarkedsundersøkelse viser blant annet at to tredjedeler av indøk-studentene fikk A på masteroppgaven.

DN Talent har tidligere skrevet om det flere beskriver som en inflasjon av toppkarakterer på masteroppgaver. Av mer enn 10.000 sensurerte masteroppgaver ifjor, fikk 91 prosent karakteren A, B eller C.

I forrige uke varslet NTNU at de skjerper karakterkravene fra og med denne våren.

 

«Ingenting å si»
Universitetet har utviklet nye karakterbeskrivelser, og sensorene for masteroppgaver skal bruke hele skalen fra A til F. En svak B kan nå tilsvare en god D, ifølge NTNU.

– Praksis har gitt et misvisende bilde, blant annet for arbeidsgivere som skal ansette kandidatene etterpå, sier Berit Kjeldstad, prorektor for utdanning ved NTNU i en pressemelding.

Kristian Frøystein har liten tro på at strengere karaktersetting vil gi utslag på fremtidige arbeidsmarkedsundersøkelser blant indøk-studentene

.

Kristian Frøystein gikk ut fra Indøk på NTNU ifjor og jobber nå i A. T. Kearney.
Kristian Frøystein gikk ut fra Indøk på NTNU ifjor og jobber nå i A. T. Kearney. (Foto: Brian Cliff Olguin)

– Jeg tror det vil ha liten effekt. På den første jobben man søker har det ingenting å si - rett og slett fordi man ikke får karakteren på masteroppgaven før to til tre måneder etter at man har levert. Da har de fleste fått jobb allerede. Når det gjelder senere jobber eller karrierer innen akademia, vet jeg ikke, sier han.

«Forskjell på karakterkort»
Indøk-linjen på NTNU er et av de vanskeligste studiene i landet å komme inn på. Oscar Brakstad i indøk-linjeforeningen Bindeleddet NTNU er derfor ikke bekymret for at studentene vil komme dårlig ut som følge av karakterinnskjerpelsene.

– Som organisasjon forholder vi oss ganske nøytrale til det. Det viktigste er at arbeidsgiverne blir klare over endringene og er bevisste på det hvis de sammenligner studentkull. For å være ærlig vet arbeidsgivere forskjellen på karakterkort fra NTNU og indøk-linjer andre steder. Undersøkelser viser at det er vanskeligst å gå gode karakterer på NTNU, sier Brakstad.

– NTNU sier det nå blir mer rettferdig for de aller flinkeste. Er du enig?

– Personlig tenker jeg at det er fornuftig å ta hele skalaen i bruk. Du har 35 andre fag på studiet og det virker fornuftig at masteroppgaven skal gjenspeile det du har gjort ellers og ikke ligge betydelig over, sier Brakstad, som selv er på andreåret av studiet.

Alle rett ut i jobb
Kristian Frøystein tilhører flertallet som fikk jobb i god tid før masteren og siste eksamen var levert. 25-åringen fikk jobb i konsulentfirmaet A.T. Kearney ett år før studieslutt.

67 prosent av studentene på kullet hans fikk jobb før jul i 5. klasse. Før vitnemålet var inkassert våren 2013, hadde 96 prosent sikret seg jobb.

Frøystein sier det første han gjorde, var å finne ut hvilken av de tre hovedretningene han ville sikte seg inn mot: industri, finans eller konsulentbransjen.

– De første årene visste jeg ikke hva jeg ville trives best med. Ett tips for å få føling med hva du vil er å spørre de som er på karrieredagene om hva som gjør at de liker jobben sin og hva det er som driver dem. Da får du gjerne et svar som du enten synes er kjedelig eller som gjør at du tenker «fy søren, det vil jeg også gjøre», sier han.

Startlønn over 500.000
Som en ekte konsulent vurderte Frøystein ulike jobber ut fra «noen parametere»:

– Det som er viktigst for meg var å finne et sted med folk jeg beundrer, muligheter til å reise over hele verden og prosjekter som klaffer med interessene mine, sier han.

Undersøkelsen viser at indøk-kullet hadde en gjennomsnittlig startlønn (totallønn) på 509.300 kroner.

– Lønn vil også være et parameter, men ikke det viktigste. Ikke for min del. Vi får godt betalt, men det er ikke lønnen som gjorde at jeg begynte som strategikonsulent, sier Frøystein.

Arbeidsmarkdsundersøkelsen ble sendt ut til 84 av studentene som ble uteksaminert fra Ind.øk. på NTNU våren 2013. 57 studenter svarte på undersøkelsen.

Karakterene studentene oppgir i undersøkelsen stemmer overens med informasjonen fra Database for statistikk om høgre utdanning: 68 prosent av de 87 innleverte masteroppgavene på Ind.øk. på NTNU ifjor fikk A.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.