1. januar fusjonerte Høgskolen i Buskerud med Høgskolen i Vestfold. Høsten 2015 skal Kongsberg-avdelingen flytte inn i Kongsberg kunnskaps- og kulturpark. Flyttingen til nye lokaler i Kongsberg vil koste 56 millioner kroner til neste år, og to millioner i år. Daværende Høgskolen i Buskerud hadde bare satt av tre millioner til dette i budsjettene da den fusjonerte med Høgskolen i Vestfold.

Rektor Petter Aasen, som leder den sammenslåtte høyskolen, legger ikke skjul på at han ble overrasket da de reelle flyttekostnadene kom på bordet for kort tid tilbake.

Satt av tre millioner

– Jeg er selvfølgelig ikke veldig fornøyd med at Høgskolen i Buskerud ikke hadde avsetninger til å dekke dette. Den ballen må vi nå ta, sier Aasen, som frem til nyttår var rektor i Vestfold.

DN skrev fredag om den ulovlige overtidsbruken ved Høgskolen i Buskerud ifjor som ble avdekket da høyskolen fusjonerte med Vestfold. Minst 30 ansatte jobbet mer enn Arbeidsmiljølovens grense på 200 overtidstimer.

Les også: Høyskoleansatte jobbet overtid for 500.000

Også flytteregningen har dukket opp i kjølvannet av fusjonen. Rektor Aasen sier han først i februar i år ble klar over kostnadene på tilsammen 58 millioner kroner i 2014 og 2015.

Kunnskapsdepartementet godkjente flyttingen i september ifjor. Betingelsen var at flyttekostnadene måtte tas fra eget, ordinært budsjett og at leieutgiftene ikke økte fra dagens 20 millioner kroner.

Høyskolen fant tre millioner kroner å avse i 2014 til campusutvikling. Dette skulle også gå til andre prosjekter.

«Latterlig»

Sverre Gotaas, tidligere styreleder ved Høgskolen i Buskerud, sier de «selvfølgelig ikke» trodde at tre millioner kroner avsatt i 2014 skulle holde til flyttingen.

– Det fremstår som latterlig å anta at høyskolestyret har beregnet tre millioner på å flytte. Så dumme er vi ikke, sier han, som nå er eksternt styremedlem i det nye skolestyret.

Planen var ifølge Gotaas å ta det litt etterhvert.

– Det var aldri vår tanke å flytte til en høyskole med alt nytt fra dag én. I 2013 brukte vi mye tid på å få på plass rom, jobbet med arkitekttegningene, og fikk ikke startet prosessen med å detaljplanlegge kostnader, sier han.

– Men en del utstyr er man vel avhengig av fra dag én?

– Vi var klar over at ikke alt kunne flyttes og brukes. Vi visste at når vi åpner slusene og alle kommer med ønsker, blir det mye penger.

– Rektor sier kostnadene kom overraskende på ham?

– Jeg kan ikke uttale meg om Petters tolkninger, men han satt i et fellesstyre for Buskerud og Vestfold i 2013 som søkte Kunnskapsdepartementet om 38 millioner kroner i ekstrabevilgning i 2015 til flyttingen. Det sa departementet nei til, det er så sin sak. Men de tallene har vi har sett, sier Gotaas.

Rektor Petter Aasen bekrefter at det ble søkt om midler ifjor. Men i ettertid har han fått vite at Kunnskapsdepartementet for lenge siden hadde gitt Høgskolen i Buskerud beskjed om at de ikke måtte regne med å få ekstra bevilgninger. Dette burde Buskerud-ledelsen opplyst om før fusjonen, mener Aasen.

– I avtalen mellom de to skolene er det helt klart at begge høyskolene skulle være i økonomisk balanse ved fusjonstidspunktet. Så ja, dette burde vært på bordet, sier Aasen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.