Selskapet bak kjente privatskoler som Westerdals, Niss, NITH og Bjørknes fortsetter å håve inn penger. Driftsinntektene på utdannelsessiden i Anthon B Nilsen as økte med rundt 16 prosent i 2013, til mer enn 960 millioner kroner. Det er en femdobling sammenlignet med omsetningen ti år tilbake.

– Det er fordi vi har hatt én ting i hodet, og det er jobb, jobb, jobb. Å utvikle gode profesjonsutdannelser, som gir studentene våre jobb, har vært målet, sier Nicolai Løvenskiold.

Sammen med broren Peder Løvenskiold har han kjøpt opp en rekke privatskoler siden 1998. Gjennom Anthon B Nilsen driver de i dag 10 utdannelsesinstitusjoner som tilsammen har nesten 40.000 studenter eller kursdeltagere.

Selskapet driver også med eiendom og har som helhet snudd et underskudd på 5,2 millioner kroner før skatt i 2012, til et overskudd på 66,6 millioner kroner ifjor.

Ikke universitet

1. juli slår trioen Westerdals school of communication, NITH (Norges informasjonsteknologiske høyskole) og Niss (Nordisk institutt for scene og studio) seg sammen til én høyskole. Nye «Westerdals – Oslo School of Communication, Art and Technology» vil få rundt 1700 studenter, 150 ansatte og over 20 studietilbud. Fusjonen var et initiativ som startet hos skolene, ikke konsernledelsen, men har Nicolai Løvenskiolds fulle støtte.

– Er planen å lage «Westerdals university»?

- Nei, det skal fortsette å være en høyskole. Jeg har vært motstander av inflasjonen av universiteter, vi har ikke forutsetninger for det. Jeg er imot at alle små distriktshøyskoler skal bli høyskoler og alle høyskoler skal bli universiteter. Vi vil fortsette å rendyrke gode profesjonsutdannelser, sier Løvenskiold.

«Nye skilt på veggene»

– Jeg tror ikke det blir noen stor forskjell. Men det virker lovende, det blir en multimedie­skole med alt innen bransjen, sier Niss-student Alexander Winther (22) etter at han har slått den siste akkorden på eksamenskonserten i skolens kjeller.

Studentene vil ikke merke mye til fusjonen den kommende høsten, sier rektor for den fusjonerte høyskolen Bjørn Jarle Hanssen:

– Det blir nye skilt på veggene.

Selv om nye studietilbud ikke blir opprettet før i 2015, sier Hanssen at de vil gi studentene «møteplasser» og muligheter til å velge andre fagkombinasjoner fra høsten.

Vil kjøpe mer i Sverige

Løvenskiold sier de fortsatt ser etter skoler de kan kjøpe opp i Sverige, mens de i Norge nå konsentrerer seg om å utvikle de skolene de har.

– Tar dere for mye i skolepenger når dere går så mye i overskudd?

– Balansegangen er vårt ansvar, vi tenker langsiktig. Alle stakeholders må være fornøyde – studentene, arbeidsgiverne, Nokut, aksjonærer, Kunnskapsdepartementet. Vi vil bruke pengene på å utvikle skolene på en god måte, sier han.

Det er satt av 14 millioner kroner i utbytte i 2013. Det er fire millioner kroner mer enn året før.

Les også:
Pengejakt i smuget
- Vi er i dialog. Dette kommer vi nok til å ta en prat om på mandag
Spår norsk turistboom i Dubai (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.