Dagens offentliggjøring av opptakstallene til høyere utdanning viser at det tilbys langt flere studieplasser enn det er kapasitet til. Kunnskapsdepartementet finansierer 52.879 studieplasser, langt færre enn de 84.810 som har blitt tilbudt.

- Vi har eksempler på studenter som møter opp første dag, og ikke får plass i auditoriet. Det er sykdom i systemet. Institusjonene kan ikke nekte disse studentene å møte opp selv om det vil innebære å sitte i trappen i auditoriet, sier leder i Norsk Studentorganisasjon (NSO) Anders Kvernmo Langset ifølge NTB og en pressemelding fra NSO.

Frafall

- Når det ikke er plass på forelesning, du ikke får grupperom, det er fullt på lesesalen og du får liten oppfølging, så fører det til frafall, mener Langset.

Han sier det finnes mange eksempler på studier der det tas inn så mange studenter, at man ikke kan regne med at alle det ikke er plass til sier nei.

- Til Norges største sykepleierutdanning ved Høyskolen i Oslo og Akershus, er det gitt 900 tilbud til 497 plasser. Til økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Bergen er det 90 studieplasser, men det er sendt ut 380 tilbud, sier han.

Tekna Student er realfagsstudentenes fagforening. De kritiserer også lærestedenes overbooking av studieretninger.

- Å starte studiene med overfylte lesesaler og kamp om foreleserens oppmerksomhet ødelegger engasjement og lærelyst. I verste fall kan det virke avskrekkende og demotiverende. Mangelen på opplevd studiekvalitet øker risikoen for frafall og gir studier vi ønsker å øke rekrutteringen til et dårlig omdømme, sier leder i Tekna Student, Amalie Berntzen.

Overbooking

Tall fra Samordna Opptak viser at det ved 19 studier ble gitt over fire tilbud per studieplass.

Langset sier det finnes mange eksempler på studier der det tas inn så mange studenter at man ikke kan regne med at alle det ikke er plass til, sier nei.

– Til Norges største sykepleierutdanning ved Høyskolen i Oslo og Akershus er det gitt 900 tilbud til 497 plasser. Til økonomi og administrasjon ved Høgskolen i Bergen er det 90 studieplasser, men det er sendt ut 380 tilbud, sier han.

Ser på ordningen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) er langt på vei enig i at overbookingen av studenter kan få konsekvenser for utdanningskvaliteten.

– Det er sider ved dagens utdanningssystem som kan oppmuntre til å ta inn for mange studenter, og gjøre systemet mer opptatt av å få dem raskt igjennom utdanningsløpet enn av kvaliteten på utdanningen de får, sier Isaksen.

Han mener regjeringens pågående vurdering av finansieringsordningen for høyere utdanning kan føre til høyere kvalitet.

– Men jeg er uenig i at disse tallene viser den utfordringen. I fjor var det ledige plasser etter hovedopptaket, sier statsråden.

Vil gi tidlig beskjed

– Lærestedene gir tilbud til flere søkere enn det er studieplasser til på de fleste studiene. Dette er fordi lærestedene har som mål at flest mulig skal få beskjed om hvor de får studieplass, forklarer informasjonsrådgiver Aina Rødal i Samordna Opptak.

Hun sier at 54.972 studenter møtte til studiestart i 2013, selv om 88.848 søkere fikk tilbud om studieplass i hovedopptaket. Dermed var det 4,9 prosent flere som møtte enn planlagte studieplasser samlet sett.

– Denne overbookingen baseres på tidligere erfaring om hvor stor andel av dem som får tilbud i hovedopptaket, som møter opp når studiet starter, sier hun.

Les også på DN.no:

Islamister dreper 90 i kamp om gassanlegg

FN: 5.600 drepte i Irak i år

– Tre palestinske tenåringer drept på Gazastripen

Rosneft advarer USA om «grunnløse» sanksjoner  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.