Vi benytter cookies på DN.no til analyseformål, tilpasning av innhold og annonser og for å videreutvikle våre tjenester.Les mer her.

Det er rekordmange utleieboliger ute i markedet nå, ifølge utleiemegler. Bildet er fra Oslo. Foto: Per Ståle Bugjerde.
Det er rekordmange utleieboliger ute i markedet nå, ifølge utleiemegler. Bildet er fra Oslo. Foto: Per Ståle Bugjerde. les mer

Samordna opptak

- Rekordmange ledige leieboliger

Slik sikrer du deg – både som utleier og leietager.

Artikkelen er lagt til i din leseliste.

120.000 personer har nå fått svar på hvorvidt de er en av de 85.000 som har fått tilbud om studieplass til høsten. For mange av dem betyr det hektiske uker frem til studiestart på jakt etter et sted å bo.

Gladnyhet

Kommunikasjonssjef Nikolaos Farmakis i Utleiemegleren har gode nyheter til dem som frykter det blir trangt om plassen når student-rushet kommer.

– Vi har siden årskfitet sett at stadig flere utleieboliger kommer i leiemarkedet, samtidig som det er blitt færre på visning. Nå er det rekordmange ledige utleieboliger, så vi tror at den ventede strømmen av studenter kommer til å bli sluset inn helt greit, sier han.

Han forklarer påstanden med at en rekke boligprosjekter er ferdigstilt i år, i tillegg til at flere enn før investerer i utleiebolig.

Fortsatt dyrt

Økt tilgang har likevel ikke satt noe stort preg på leieprisene, ifølge oversiktene til Utleiemegleren, Finn.no og SSB (se faktaboksene).

– Studenter med forventninger om å betale mindre for leie enn det koster i markedet, vil alltid bli skuffet. De vil klage på boligkrise, men så lenge det er nok boliger til alle, er det ikke krise. Studenter gidder ikke ta buss eller trikk, de vil bo sentralt. Mange av boligene som står ledige nå, har ikke den beste beliggenheten, men de har en bedre pris, sier Farmakis.

Tusenvis av konflikter

Utleiemarkedet er ikke uten potensial for konflikt. Husleietvistutvalget, som er førsteinstans for klagesaker mellom utleiere og leietagere i Oslo, Akershus, Trondheim og Bergem, mottok ifjor over 1500 klagesaker, en økning på 11 prosent fra året før.

En del studenter velger også å investere i egen leilighet og leie ut ett eller flere rom til medstudenter eller kamerater, og skal dermed bli utleiere for først gang.

– Ta bilder

Uansett om du skal leie eller leie ut, er det noen grunnleggende feil som gjøres ofte av begge parter og gjerne blir kimen til en konflikt, forteller fungerende direktør Ellen Strømodden i husleietvistutvalget.

– En ting som kunne vært gjort mye bedre er dette med inn- og utflyttingsprotokoller. Skriv en protokoll over boligens tilstand, rom for rom. Ta gjerne ta bilder, og gjøre det samme ved utflytting. Det skaper sikkerhet for begge parter og man se forskjellene på en helt annen måte, sier hun.

Slik sikrer du deg som leietaker eller utleier:

 • Ta deg tid til å lese kontrakten. Skal dere inngå en kontrakt, kan det være klokt å bruke en av de ulike standardkontraktene. Disse gir et godt utgangspunkt, men de må fylles ut skikkelig.
 • Hvis du vurderer å leie sammen med andre, må du være klar over at du kan bli ansvarlig dersom den eller de andre gjør seg skyldig i mislighold, selv om du har oppfylt alle dine plikter. Dette kalles solidaransvar. Solidarisk ansvar er lovens hovedregel, men det går an å avtale at du bare er ansvarlig for deg selv. Som utleier må du vite at det bare er de personene som står i leiekontrakten og som har signert, som kan holdes ansvarlige ved mislighold.
 • Depositumet skal stå på sperret depositumskonto i bank i leietakerens navn. Utleier skal betale gebyret for å opprette kontoen. Det er ikke lov å avtale noe annet.
 • Husk at minste lovlige leietid i utgangspunktet er 3 år (det er noen unntak, blant annet for utleie av sokkelleilighet i bolig som du bor i hvor det går an med 1 år). Hvis du har avtalt ulovlig kort leietid, går leiekontrakten over til å bli tidubestemt. Kontrakten kan sies opp, hvis det ikke er avtalt at den ikke kan sies opp. Selv om utleier har oppsigelsesadgang, kan leietakeren protestere mot oppsigelsen. Oppsigelsen må oppfylle husleielovens formkrav, ha en saklig grunn og ikke virke urimelig.
 • Husleien må avtales til et bestemt beløp. I utgangspunktet er det ikke lov med leietillegg unntatt strøm og lignende.
 • Hvis du har leid ut med a-konto-betaling for strøm, må du som utleier huske å lese av strømmåleren og gjøre en avregning minst én gang per år.
 • Det er lurt å dokumentere leilighetens tilstand ved innflytting og utflytting ved å lage en inn- og utflyttingsprotokoll som beskriver boligens tilstand og ved å ta bilder. Leietakeren kan normalt ikke holdes ansvarlig for vanlig slit og elde.
 • Betalinger bør skje gjennom bank slik at dere kan dokumentere betalingen.
 • Som leietager må vaske grundig når du flytter og ikke sette igjen ting uten skriftlig avtale med utleier.
 • Som leietager bør du be om å få kvittering for at du har levert alle nøklene tilbake til utleieren.
 • Mener du å ha et krav mot utleier eller leietager, og dere ikke blir enige, kan du klage til Husleietvistutvalget. Husleietvistutvalget kan mekle mellom dere, eller eventuelt avgjøre saken.

Kilde: Husleietvistutvalget

Vis mer

Utleier klager mest

På landsbasis foreligger det ingen statistikk på hvem som klager mest, men i Trondheim klaget utleiere seks ganger så ofte som leietagere ifjor.

– Den klassiske saken er at utleier fremmer krav etter at leieforholdet er avsluttet, om skyldig leie og erstatning for ting som manglende rengjøring og nøkler, sier Ellen Strømodden i Husleietvistutvalget.

– Bo lenger unna

Selv om det er flere leieboliger på markedet i år, er det fortsatt trangt flere steder.

Eirik Hove hos Utleiemegleren i Bergen sier at de regner med å merke presset også i år, men at det er flere leiligheter til leie enn før. På Finn.no er det per nå omtrent 500 boliger til leie i Bergen.

– Det er et høyt tall. I Bergen er det alltid press på studentboliger. De siste årene er det blitt bygget flere studentboliger, men i forhold til behovet er det ikke mange nok, sier han.

Hove oppfordrer også studenter som vil betale mindre, til å være villige til å bo lenger fra skolen.

– Vær åpen for å se på litt nye områder. Tar du bybanen eller en buss i 15–20 minutter ut av sentrum er det mye mer å velge mellom, og bedre priser. Gå flere sammen. Vi har eksempelvis leid ut et rekkehus til en gjeng på Landås. Her er det mer atypiske boliger enn i sentrum, sier han.

Varierende tall

Bergen kommer best ut av de store byene på SSBs statistikk, men er dyrere enn både Trondheim og Tromsø i de to andre statistikkene.

– Prisene varierer med leilighetens standard, beliggenhet og størrelse. For et enkeltrom i Bergen, betaler du ofte fra 4500–7000 kroner. En toroms leilighet med sentral beliggenhet kan koste opp i 11–12.000 kroner. Prisen i leiemarkedet har ikke steget så mye sammenlignet med ifjor, men totalt har prisen steget mye de siste årene. Nå ser vi en utflatning i leieprisene, sier Hove.

 

 

 

 

Talent Tromsø Stavanger Bergen Oslo Trondheim Samordna opptak
Bli Varslet

Ikke gå glipp av noe!

Du kan få en epost hver gang vi skriver om dette.