– Jeg har ikke hatt noen masterplan for noe av det jeg har gjort, men det å utsette seg for utfordringer, kontinuerlig læring og mangfold av impulser har vært viktig for meg, sier Kristian Røkke.

Han har lagt et solid grunnlag for karrieren med tung utdannelse. Siden 2007 har han jobbet på det amerikanske verftet Aker Philadelphia Shipyards, hvor han i 2011 ble utnevnt som ny administrerende direktør.

I mai toppet han det hele med en såkalt «executive MBA» fra den prestisjetunge handelshøyskolen Wharton, som går over to år og koster rundt en million kroner.

Kjell Inge Røkke var stolt tilstede under utdelingen av vitnemålet.

Studiet er laget for ledere som jobber ved siden av studiet, og Wharton regnes som hoffleverandør til Wall Street og finansbransjen. Kun en av fire søkere får plass. På programmet studerte han sammen med ansatte fra blant annet Exxon Mobile, U.S Navy Seals og Apple, og lærte mye om bedriftskulturer andre steder.

– Det beste med graden var interaksjonen med andre studenter. Jeg brukte anledningen til å lære hvordan de gjør ting. Jeg forsøkte å beskytte teamet på verftet mot for mange eksperimenter, men nok av ting beveget seg fra klasserommet til bedriften, sier Røkke.

 

 

Røkkes sønn fikk vitnemål fra verdens beste business-skole.
00:00
Publisert:
 

 

– For meg har MBA-en vært en god mulighet til å lære og reflektere på en strukturert måte. Paradoksalt nok endte jeg opp med flere spørsmål enn jeg begynte med, men har samtidig fått en annen selvtillit til å synes det er helt greit å kunne minst i møterommet. En leders jobb er i utgangspunktet å ha spørsmålene, ikke svarene.

Se video fra da Kristian Røkke fikk sin MBA:

Kristian Røkke får sin MBA
00:00
Publisert:
 

Internasjonal utdannelse

Røkke er amerikansk statsborger født i Seattle, og har bodd nærmere 20 år i USA.

Han snakker engelsk med perfekt amerikansk aksent, og norsken er også flytende, tidvis ispedd engelske ord. Han snakker om «passion» for det han jobber med, følelsen av å lykkes er «priceless» og Røkke synes han høres ut som en «broken record» når han gjentar seg selv.

  • Les hele talentbilaget på DN for ipad og i eavisen her

Han flyttet til Norge i tenårene, og etter videregående og militærtjeneste dro han til USA for å studere matematikk og økonomi ved Colby College i Maine. Underveis hadde han også et utvekslingsopphold ved London School of Economics før han vendte hjem til studier ved BI.

– Det er ikke nødvendigvis spesifikk kunnskap jeg har lært gjennom å studere, men mer selve måten å tenke på og evnen til å takle vanskelige problemstillinger, sier Røkke.

Han vil ikke mene så mye om hvilket land det er best å studere i, eller hvor mye man bør studere.

– Jeg ser ikke noen umiddelbare fordeler ved å studere i utlandet, men et mangfold av opplevelser er viktig uansett hva man driver med, sier han.

– Det er flere likheter enn ulikheter mellom studentene i USA og Norge. Folk vil stort sett det samme; ha en god jobb med mye selvutvikling.

– Hvordan har du selv gjort det på skolen?

– Det er viktig å prestere på et visst nivå, sier Røkke og tenker seg om.

– Det ligger stolthet i det, men som alle vet blir karakterene som oftest liggende i konvolutten. Man er mye mer enn karakterene, sier Røkke.

DISIPLINERT. 17. mai mottok Kristian Røkke vitnemålet på sin MBA fra Wharton, en handelshøyskole ved University of Pennsylvania i USA. Graden tok han ved siden av jobben. Kjell Inge Røkke var så stolt og imponert at han i sitt årlige aksjonærbrev varslet at han ville være tilstede ved utdelingen.
DISIPLINERT. 17. mai mottok Kristian Røkke vitnemålet på sin MBA fra Wharton, en handelshøyskole ved University of Pennsylvania i USA. Graden tok han ved siden av jobben. Kjell Inge Røkke var så stolt og imponert at han i sitt årlige aksjonærbrev varslet at han ville være tilstede ved utdelingen.
 

Tøffe krav

Som 22-åring var Kristian Røkke rørlegger på Aker-verftet Brevik Construction. Han har også ett år som trainee for Aker Solutions i Malaysia, hvor han hjalp til med å starte opp en subseafabrikk.

– Jeg gjorde alt fra markedsanalyse og byggeoppfølging til å servere kaffe når det var nødvendig. Det var et morsomt og lærerikt år, sier han.

Her kan du leser flere saker fra DN Talent om jobb og karriere

Siden sommerjobben i Brevik har han steget raskt i gradene i farens konsern. «Kristian Rookie», sier amerikanere når de skal uttale navnet hans.

– Jeg ser humor i det, men jeg er gjerne en evig «Rookie» istedenfor en «Rock»!, sier Røkke.

I løpet av tre år som administrerende direktør for skipsverftet i Philadelphia har han fått vist at han ikke er noen amatør.

VIL TIL NORGE. Kristian Røkke er mest i Norge i forbindelse med styremøter. Etterhvert kan han se for seg å bli gråhåret i Norge.
VIL TIL NORGE. Kristian Røkke er mest i Norge i forbindelse med styremøter. Etterhvert kan han se for seg å bli gråhåret i Norge. (Foto: Elin Høyland)
Han tok prestisjestudiet ved Wharton samtidig som han ledet snuoperasjonen av Akers store skipsverft i samme by. I innspurten av studiene ble han også far til en liten jente.

Verftet var på konkursens rand da 28-åringen Kristian Røkke tok over i 2011. Bedring i etterspørsel etter skip som seiler mellom amerikanske havner har bidratt til at verftet har sikret aktivitet i lang tid fremover.

– Det med alder har jeg aldri tenkt noe særlig over. Jeg har veldig respekt for dem med erfaring, og prøver så godt jeg kan å dra nytte av deres erfaring, sier Røkke.

For han har det vært viktig å levere.

– Jeg skjønner ikke hva alternativet skulle vært. I Aker er ansvar og tøffe krav to sider av samme mynt, og det er motiverende, sier han kontant.

I 2013 fikk han betalt 2,2 millioner kroner i lønn og bonus.

– Lønn er viktig for alle, men jeg står ikke opp om morgenen og tenker på det. Jeg tenker heller på å skape en positiv «esprit de corps»; å bygge en fundamentalt bedre bedrift til fordel for ansatte, kunder og aksjonærer, sier Røkke.

– Er det noe du ikke er flink til?

– Jeg er dårlig på flere ting enn jeg er god til, men har funnet ut hva jeg er brukandes til, så det er greit. Den beste avkastningen kommer ved å fokusere på hva jeg er god til. Det jeg ikke er god til kompenserer jeg på andre måter, for eksempel ved å få hjelp fra andre, sier Røkke.

Lojal til Aker

I mars ble det kjent at Røkke slutter som administrerende direktør, og blir arbeidende styreleder for verftet ut året.

– Jeg føler dette var riktig tid å gi seg på. De går inn i en ny æra nå. Det er på tide at en annen tar over for å gi nye impulser og forbedre det som allerede er, sier Røkke.

Om neste stopp blir Norge, vil han ikke avsløre enda.

– Så langt har jeg vært i Aker-systemet, og det er der jeg har tilhørighet og lojalitet. Hvor jeg havner etter Philadelphia vet jeg ikke ennå, men jeg elsker Norge og ville ikke vært foruten å bli gråhåret i Norge, sier Røkke.

Å starte noe eget er ikke en drøm for Kristian Røkke.

– Jeg er ikke opptatt av egne ideer, jeg er opptatt av å finne frem til og implementere de beste ideene. Det er en viktig nyanse der, sier han.

Foreløpig er planen å fortsette med strategisk arbeid som styreleder på verftet, og jobbe med rederiet Philly Tankers, et datterselskap av verftet som seiler mellom amerikanske havner.

– Kunne du tenkt deg å jobbe med noe annet utenfor Aker?

– Jeg er fascinert over Akers lange historie og har en tilhørighet til Aker etter mange år i selskapet. Jeg trives best med operativ drift, men søker meg stadig til skjæringspunktet mellom operasjonell drift, finansiell optimalisering og strategisk utvikling av selskapet. Det er i overgangene at den største merverdien kan skapes.

– Har du fått tilbud om å jobbe for andre?

– Nei altså ... Røkke drar på det og smiler bredt.

– Flere uoffisielle tilbud, men det har aldri vært aktuelt å ikke fullføre det jeg startet i Philadelphia.

 

Les om flere unge nordmenn i utlandet:

Som 14-åring bestemte Vilde (25) seg for å jobbe for FN når hun ble stor

Dan Bjørke (28) satset alt i Shanghai

- Her snakker alle tre eller fire språk

 

Følg saker om studieliv, jobb og karriere på DNs talentsider(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.